JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha 3,7 milliarder mer til eldreomsorg

Fremskrittspartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett å bruke drøyt 3,7 milliarder kroner mer til eldreomsorg enn regjeringen.

Partiet vil bruke 1,5 milliarder kroner til kvalitet i eldreomsorgen, blant annet til å øke antall stillinger. Vel 2,2 milliarder skal brukes til økte investeringstilskudd til sykehjem- og omsorgsboliger.

Ifølge partiets eldrepolitiske talsmann, Jon Jæger Gåsvatn, vil dette føre til 3.500 nye enheter neste år, mot 2.500 plasser i regjeringens forslag til budsjett.

I tillegg øker Frp tilskuddet per sykehjemsplass til om lag 860.000 kroner.

– Dette vil gjøre det mer lønnsomt å satse på sykehjemsbygging istedenfor omsorgsboliger for kommunene, sammenlignet med dagens system, sier Gåsvatn til NTB.

Frp legger fram sitt alternative budsjett førstkommende mandag.

Torsdag gjentok helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) at regjeringen vil sikre full sykehjemsdekning innen 2015.

– Det skal bygges 12.000 nye plasser, og vi vil utvide rammen ytterligere dersom søknadsmassen fra kommunene tilsier det, sa hun i en debatt i Stortinget.

Planlegger å redusere

Gåsvatn er bekymret over en fersk rapport som viser at hver fjerde norske kommune planlegger å redusere antall sykehjemsplasser fram mot 2015.

Ifølge rapporten «Framtidas omsorgsbilde» som Senter for omsorgsforskning - Sør har laget for Helse- og omsorgsdepartementet, planlegger 24 prosent av kommunene å kutte i antall sykehjemsplasser fram mot 2015.

Samtidig planlegger 13 prosent av kommunene å øke antall sykehjemsplasser vesentlig. Trenden ser videre ut til å bli at kommunene heller vil bygge omsorgsboliger. 68 prosent av kommunene har planer om å bygge vesentlig flere omsorgsboliger enn de har i dag.

Omsorgsboliger billigere

– Det ligger sjelden eksplisitte økonomiske vurderinger bak dette, men det legges vekt på at omsorgsboliger er vesentlig billigere enn institusjonsomsorgen, sier høyskoledosent Einar Vetvik ved Diakonhjemmet Høgskole til Dagsavisen.

Han har sammen med Per Gunnar Disch ved Høgskolen i Telemark laget rapporten. Vetvik påpeker at mange eldre ønsker å bo og bli pleiet hjemme.

– Men mange vil også foretrekke, og trenge, en sykehjemsplass når de blir veldig skrøpelige. Vi er redd for at behovet for institusjonsplasser er undervurdert, og at dette gjør at terskelen for å få en sykehjemsplass blir for høy, sier Vetvik.

I motsetning til på sykehjem, må eldre i omsorgsboliger i stor grad klare seg selv.

– Uverdig

Gåsvatn mener at dagens situasjon fører til uverdige forhold for mange eldre. Han hevder at det foregår en storstilt privatisering av eldreomsorgen når kommunene satser på omsorgsboliger fremfor sykehjem.

I omsorgsboliger må de eldre klare seg selv. De må selv betale for maten, legehjelp og husleie. Omsorgsboliger blir billigere for kommunene. Jeg tror ikke at de satser på omsorgsboliger fordi de ikke vil det beste for de eldre, men de er bastet og bundet. Økonomien setter i dag en stopper for det som er best, og kommunene prøver å kjøpe seg tid, sier Gåsvatn.

KS-leder Halvdan Skard er imidlertid ikke bekymret. Han tror omsorgsboliger kan være fleksible nok til å bygges ut og gi omsorg døgnet rundt, slik at de til forveksling blir like sykehjem. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse