JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha handelsavtale med Kina

Kravet om full tollfrihet for flest mulige norske varer til Kina er blant de vanskelige punktene under forhandlingene om en frihandelsavtale med kineserne.

En frihandelsavtale mellom Norge og Kina står høyt på prioriteringslista for regjeringen, og målet er å ha en avtale på plass innen utgangen av året.

– Det er viktig å få en avtale på plass fordi det kan gi veldig gode muligheter for norske bedrifter, sier næringsminister Trond Giske til NTB.

Kina er en av verdens mest voksende økonomier, og tar stadig større og større andeler av verdenshandelen.

– Hvis vi skal ha en sterk eksport må vi også vinne markedsandeler i Kina. En handelsavtale vil gi mye større muligheter for det, legger Giske til.

Statsråden er for tiden i Kina og frihandelsavtalen var det viktigste temaet da han onsdag møtte den kinesiske visehandelsministeren Yi Xiaozhun.

Tollfrihet

Seks forhandlingsrunder er til nå gjennomført etter at forhandlingene startet i 2008. Hvis forhandlingene sluttføres i løpet av året kan Norge bli det første landet i Europa som får på plass en frihandelsavtale med kineserne. Men Giske erkjenner at mye gjenstår før en avtale kan underskrives.

– Det mest krevende er å få tollfrihet for flest mulig norske varer til Kina. Vi vil nok ikke oppnå alt vi ønsker oss, men målet er å komme lengst mulig, sier han, og forventer å få en vesentlig bedre markedsadgang til Kina som en del av handelsavtalen.

Spesielt fiskerinæringen og den maritime bransjen vil ha et stort potensial med en frihandelsavtale, tror Giske.

Menneskerettigheter

I møtet med den kinesiske visehandelsministeren tok Giske opp spørsmålet om brudd på menneskerettighetene i Kina.

– Det er relevant å ta opp denne type spørsmål. Både menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og miljøspørsmål er en del av diskusjonene rundt en handelsavtale, sier han.

Torsdag skal Giske trolig møte Kinas samferdselsminister Li Shenglin, som også er medlem i kommunistpartiets ledelse, sentralkomiteen. Det planlagte møtet med den kinesiske visestatsministeren Wang Qishan onsdag ble utsatt, og det er usikkert om et møte med mannen som også tilhører kommunistpartiets mektige politbyrå kommer i stand torsdag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse