JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil svare Stortinget

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vil orientere Stortinget om den omstridte Skah-aksjonen.

Tirsdag var det ennå ikke utgått noen formell forespørsel fra Høyres stortingsgruppe til Utenriks- og Forsvarsdepartementene, men brevet blir sendt omgående, ifølge forsvarspolitisk talsmann Ivar Kristiansen. Han vil ha svar på en rekke forhold rundt aksjonen da barna til Khalid Skah ble smuglet ut av Marokko til Norge.

– Det er spesielt at Utenriksdepartementet og statsråd Støre i rundt et halvt år har visst om at to offiserer deltok i aksjonen uten å gå ut med disse opplysningene før saken sprekker i avisene. Det samme gjelder opplysningene om den ambassadeansatte som kjørte barna fra ambassadebygningen, sier Kristiansen til NTB.

Vil ha regler

Utenriksminister Støre og forsvarsminister Grete Faremo ga på en felles pressekonferanse mandag en grundig gjennomgåelse av det som angivelig er brakt på bordet av fakta om rømningsaksjonen i Marokko så langt. De fastholdt at norske myndigheter ikke var involvert i aksjonen, men grensene kan virke noe utydelige. En ambassadeansatt kjørte de to barna på fluktens første etappe, og to offiserer ved marinejegerkommandoen seilte båten de kom seg fra Marokko til Spania i.

– Kanskje trenger vi klarere retningslinjer, hvor det er helt tydelig hva Forsvarets ansatte kan og ikke kan være med på i fritiden. Det kan ikke feste seg et inntrykk av at det er mulig å bruke forsvarsfolk i slike aksjoner, sier Kristiansen.

Venter på brevet

Pressetalsfolk i både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet opplyser at de vil svare på de spørsmål Stortinget stiller. Inntil videre avventer statsrådene henvendelsen fra Kristiansen. Det vil fra hans side ikke bli stilt krav om noen muntlig orientering.

– Statsrådene får selv velge hva som er mest hensiktsmessig, sier han.

Flesteparten av forholdene Kristiansen ønsker orientering om ble utdypet under pressekonferansen i UD mandag ettermiddag. Han gir likevel uttrykk for at Stortinget ikke kan anse seg orientert gjennom medieoppslag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse