JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil utvide frontfags-modellen

Unio vil utvide frontfagsmodellen og ha friske midler for å sikre likelønn.

På organisasjonens tariffkonferanse onsdag slo Unio-leder Anders Folkestad til lyd for at også funksjonærene i den konkurranseutsatte industrien må med i lønnsvurderingen, skriver Fri Fagbevegelse.

– Det er viktig både prinsipielt og praktisk at funksjonærene kommer med slik at den samlede veksten i frontfagsmodellen kommer fram. Lønnsveksten blant funksjonærene er høyere enn for arbeiderne, og de har en utdanning som er sammenlignbar med Unio-medlemmene, sier Folkestad til NTB.

Likelønn hovedkravet

Hovedkravet til Unio ved årets oppgjør er likelønn. Folkestad slår fast at det er nødvendig med friske penger. Han mener det er uakseptabelt at mannsdominerte stillingskategorier i offentlig sektor skal finansiere likelønnsløftet for store kvinnedominerte yrkesgrupper i samme sektor.

– Det viktigste er at det finnes penger. Det er positivt at Unio, YS og LO er enige. Sannsynligheten for å få til noe når det gjelder likelønn er større nå enn tidligere, sier Folkestad.

Innstilt på dialog

I et innlegg på konferansen sa statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), at regjeringen vil gå i dialog om likelønn dersom partene først avklarer om det er grunnlag for et likelønnsløft i offentlig sektor.

– Regjeringen er innstilt på å gå i dialog med arbeidslivets parter om likelønnsspørsmålet allerede i tariffoppgjøret i år. Partene må avklare hvilke grupper som skal omfattes av et likelønnsløft. Det må formes mekanismer som gjør at et lønnsløft til noen grupper ikke utløser kompensasjonskrav for andre grupper i senere oppgjør, sa Schjøtt-Pedersen.

Skritt på veien

Folkestad tolker statsrådens uttalelser som et skritt på veien mot en form for likelønnspott ved vårens oppgjør.

Andre viktige krav fra Unio er at det generelle kravet utformes som et prosenttillegg, eller en kombinasjon av krone- og prosenttillegg. Unio vil også kjempe for å få tiltak for å redusere bruken av deltid og styrke retten til heltid.

De endelige kravene fra Unio skal vedtas i midten av mars. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse