JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaløsere i treindustrien:

Visste du at trær kan erstatte olje og gass? Her lager de gull av grønne skoger

Helt alminnelig norsk tømmer forvandles til avanserte, miljøvennlige produkter.
HJERNEN: Herfra styres produksjonen på Borregaards 22 fabrikker.

HJERNEN: Herfra styres produksjonen på Borregaards 22 fabrikker.

Håvard Sæbø

28.01.2020
07:00
31.01.2020 13:08

eline@lomedia.no

SARPSBORG: Driftssentralen på Borregaard fabrikker sender tankene til dramatiske filmsekvenser fra romfartssentralen i Houston, USA. Digre skjermer med innfløkte grafer og tallrekker fyller rommet, og de ansatte følger alle bevegelser med argusøyne. Herfra styres en lang rekke kompliserte produksjonsprosesser i det bedriften selv kaller verdens mest avanserte bioraffineri.

Fint å bidra

Eller sagt på en annen måte – de ansatte overvåker veien fra helt alminnelig norsk gran til produkter som kan brukes innen så ulike områder som tekstiler, kosmetikk, byggeindustri, matvarer og batterier.

– Det første jeg fikk høre da jeg startet her er at Borregaard er klimavennlig. Det er fint å vite at vi bidrar litt, sier operatør Stine Smørdal.

DEBATT: Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Saken fortsetter under bildet.

Operatør Stine Smørdal.

Operatør Stine Smørdal.

Håvard Sæbø

Hun er et av 369 medlemmer i Fellesforbundet på den gamle industrigiganten ved Glommas bredd i Østfold. Fram til andre verdenskrig var det papirproduksjon det gikk i. Nå kommer mer enn 700 ulike produkter ut gjennom portene, og 95 prosent går til eksport. Det mer enn tre kvadratkilometer store området rommer 22 ulike fabrikker, og gir arbeid til rundt 700 personer, inkludert en stor og påkostet forskningsavdeling som pønsker ut stadig nye bruksmåter for tømmeret.

Ingenting går til spille

Dette gullet av et råmateriale kommer ikke lenger ned elva, men på båt, tog eller trailer. Av et tonn tømmer produseres det 400 kilo spesialcellulose som blant annet brukes til bygningsmaterialer og tekstiler. 420 kilo lignin blir det også, blant annet til bruk i dyrefôr og batterier, samt 50 kilo bioetanol og 3 kilo av den populære smakstilsettingen vanillin. Det lille som ikke brukes, går til fjernvarmeanlegg.

Saken fortsetter under bildet.

Håvard Sæbø

Borregaard merker at engasjementet rundt klima øker, og dermed også interessen for produkter som kan erstatte olje og gass. For nesten alt som kan lages av olje kan også lages av tre. Men, sier kommunikasjonsdirektør Tone Bredal, kunder globalt er fortsatt aller mest opptatt av ytelse framfør klima.

Endringer og kutt

Likevel har Borregaard endret seg og streber mot et nullutslippsmål. Siden 2009 har fabrikken redusert CO₂-utslippene med 40 prosent. Men det er ikke bare utslippene som er redusert. For mens Borregaard noen tiår tilbake sysselsatte flere tusen mann, har økt automatisering ført til langt færre arbeidsplasser.

Mangeårig klubbleder Åsmund Dybedahl sier at klubben ved bedriften valgte å være delaktig i prosessene med bemanningskuttene.

– Vi er nødt til å være med, hvis vi leve inn i evigheten. Uten endringene ville det vært liten vilje til investeringer, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Klubbleder Åsmund Dybedahl (nummer to fra venstre).

Klubbleder Åsmund Dybedahl (nummer to fra venstre).

Håvard Sæbø

Samtidig som bemanningen er kuttet, er produksjonsmåten endret dramatisk vekk fra manuelt arbeid og kompetansen hevet. Nå gjør operatører mye av det som før ble gjort av ingeniører. Hele 60 ungdommer er inne som lærlinger, og det merkes at ungdommen søker seg til grønne jobber.

– Det at produksjonen er miljøvennlig og utnytter et fornybart råmateriale gjør at vi er godt posisjonert når klimasaken seiler opp som det helt store. Å være en del av klimaløsningen betyr mye for ansatte, sier klubblederen.

Operatør Henrik Johan Leirvik er enig.

– For meg er det viktig at jobben er klimavennlig. Før ønsket jeg å jobbe i Nordsjøen, men jeg slo det fra meg og flyttet fra Bodø og hit til Sarpsborg, sier han.

Operatør Henrik Johan Leirvik.

Operatør Henrik Johan Leirvik.

Håvard Sæbø

Hva gjør vi for å berge kloden?

Møt klimaengasjerte arbeidsfolk i åtte ulike bransjer:
Mekaniker Remi (27) har laga verdens første oppladbare gravemaskin
Visste du at trær kan erstatte olje og gass? Her lager de gull av grønne skoger
Chris og kollegaene bygger nytt kontorbygg med gamle materialer
Her kjører avisbudene elektrisk: – Vi har varme i håndtak og frontrute, men jeg frøs på føttene
På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen
Hotellkokk Anja gleder seg over at kjøkkenet bytter farlige kjemikalier med ozonvann
Roger og Per-Kristian lager slam av fiskeavfall. Det er gull verd for bønder og busser
Espen og kollegaene knuser 120 biler daglig – for å gi dem nytt liv
Ingen industriarbeidere skal føle klimaskam, mener Jørn Eggum: – Vær stolt over arbeidsplassen din
Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Klimaløsere i treindustrien

Bedrift: Borregaard

Produkt: Foredler tømmer til en lang rekke produkter som kan erstatte olje

Klimatiltak: Bruker fornybare råmaterialer til produksjon av klimavennlige produkter, og kutter i utslipp knyttet til egen produksjon

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2020
07:00
31.01.2020 13:08