JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rengjører eller direktør – felles likestillingskamp?

I dag, på kvinnedagen arrangerer forskningsstiftelsen Fafo en stor konferanse om likestilling.
Innledere på Fafos likestillingsseminar, 8. mars. Øverst fra venstre: Mari Teigen, Mahmona Khan, Ragnhild Steen Jensen, 
Clara Sofie Bratholm, Cathrine Sandnes og Claus Jervell

Innledere på Fafos likestillingsseminar, 8. mars. Øverst fra venstre: Mari Teigen, Mahmona Khan, Ragnhild Steen Jensen, Clara Sofie Bratholm, Cathrine Sandnes og Claus Jervell

fra programmet

nina.hanssen@lomedia.no

Fafo-forsker Ragnhild Steen Jensen ser fram til dagens seminar - som er fulltegnet - og som har et vidt spenn av innledere og debattanter fra samfunnslivet.

– I år legger vi ikke frem noen forskningsrapport, men har invitert ulike folk fra topp til bunn for å høre om utfordringer fra ulike ståsted. Jeg tror utfordringene oppfattes ulikt fra hvor du befinner deg, sier Steen Jensen.

Hun aner ikke hva innlederne vil si, men håper at seminaret kan vri fokus fra familieliv til arbeidslivet.

– Jeg har sett at både NHO og andre aktører har snakket mye om familiepolitiske tiltak, men jeg håper at vi i dag også kan rette blikket mot yrkeslivet og også se litt på hvorfor ni av ti ledere i næringslivet er menn, som Klassekampen skrev tidligere i uka.

• Les også: Her er Arbeiderpartiets 50 tiltak for mer likestilling

Fra familie til jobb

Ifølge Fafo-forskeren har de siste 10–15 årene vært preget av en rekke likestillingstiltak som først og fremst har vært knyttet til familiepolitiske reformer.

– Vi har fått makspris-reformen og full barnehagedekning. Fedrekvoten er innført og foreldrepermisjonen har blitt utvidet i flere omganger. Dette er tiltak som i stor grad har vært rettet inn mot privatsfære og familieliv. Nå er tiden inne for å se mer på arbeidsbetingelser og forhold i arbeidslivet, sier hun.

Steen Jensen kan vise til en lang rekke spennende foredragsholdere som skal innlede i dag. Blant andre: Mari Teigen (ISF), Clara Bratholm (Ylf), forfatter og tidligere journalist i LO Media, Mahmona Khan, Heidi Nicolaisen fra NAV, Hanne Kavli (Fafo), Claus Jervell (LDO), Anna H. Tønder (Fafo) og May-Len Skilbrei (UiO).

I debatten om det finnes felles likestillingsutfordringer mellom direktørfruer og innvandrerkvinner, er følgende invitert til å diskutere: Cathrine Sandnes (Manifest Tankesmie), Mari Teigen (ISF), Clara Bratholm (Ylf), forfatter Mahmona Khan, Claus Jervell (LDO) og May-Len Skilbrei (UiO).

• Les også: Her er bare seks prosent av lærlingene jenter

Verdens mest delte

Steen Jensen sier at det norske arbeidsmarkedet ofte beskrives som et av verdens mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder. Det betyr at kvinner og menn jobber i ulike sektorer, næringer, yrker og stillinger.

• Les også: Disse mannlige LO-toppene feirer kvinnedagen

Kvinner velger tradisjonelt

En oversikt over utviklingen i noen utvalgte yrker fra 1996 til 2010 viser et sammensatt mønster: Noen høystatusyrker, som sivilarkitekt og universitets- og høgskolelektor, har blitt mindre mannsdominert.

Omsorgsyrker, som sykepleier og førskolelærer, har blitt mindre kvinnedominerte.

Samtidig har tradisjonelle kvinneyrker, som sosionom og barnevernspedagog, blitt mer kvinnedominerte. Og i et tradisjonelt mannsdominert yrke som dataingeniør, har det blitt enda flere menn.

• Les også: Søstre, kamerater – det er sol bakom skyan!

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse