Disse LO-mennene feirer kvinnedagen
Tre av elleve mannlige LO-topper pleier å markere kvinnedagen.
SOLIDARITET MED KVINNENE: Lars Johnsen, fungerende leder i Norsk Transportarbeiderforbund, og Jan Olav Andersen, leder i EL & IT Forbundet, er de eneste som pleier å delta i 8. mars-tog eller markering. Og NTL-leder John Leirvaag har videreført tradisjonen med å dele ut roser til kvinnene på forbundskontoret.
Yngvil Mortensen
anne.siri.rena@lomedia
katharina.dale.hakonsen@lomedia.no
yngvil@lomedia.no
I anledning den internasjonale kvinnedagen gjorde FriFagbevegelse en enquête blant de topptillitsvalgte mennene i LO-forbundene om hvordan de markerer dagen - hvis de markerer på noe vis. Vi fikk tak i elleve travle menn.
Lars Johnsen, fungerende leder i Norsk Transportarbeiderforbund, og Jan Olav Andersen, leder i EL & IT Forbundet, er de eneste som pleier å delta i 8. mars-tog eller markering. Og NTL-leder John Leirvaag har videreført tradisjonen med å dele ut roser til kvinnene på forbundskontoret.
Lars Johnsen, fungerende leder i Norsk Transportarbeiderforbund:
– Det er nesten flaut å svare at, nei, jeg skal ikke gå i tog i år.
Lars Johnsen, fungerende leder i Norsk Transportarbeiderforbund
Ole Palmstrøm
Lars Johnsen pleier nemlig å markere kvinnedagen ved å gå i tog.
I år falt forbundets tariffkonferanse på 8. mars. Men i innledningen til konferansen kommer Johnsen til å snakke om kvinnedagen.
Skulle han deltatt i 8. mars-toget, hadde han nok gått under Fagforbundet Oslo sin parole «Likestilling i arbeidslivet = Likelønn og hele faste stillinger». Han oppfordrer sine kamerater til å gå under den parolen.
– Jeg blir bekymra når jeg ser at avstanden mellom kvinner og menns lønn øker for dem under 30 år. Vi er nødt til å jobbe med likelønn også i vårt forbund. Vi ser at kvinner tjener mindre enn menn, og det har noe å gjøre med hele samfunnet. Menn påtar seg mer overtid, og jobber mest ubekvemt. Det er blant annet fordi vi ikke er kommet langt nok med likestilling i hjemmet, sier Johnsen.
Jan Olav Andersen, leder i EL & IT Forbundet
– Ja, jeg har tenkt meg ned på Youngstorget, sier EL & IT Forbundets leder.
– Jeg pleier å få med meg markeringen av 8. mars når det passer. Jeg kan absolutt stille meg bak parolen «Likestilling i arbeidslivet=Likelønn og hele faste stillinger».
Jan Olav Andersen, leder i EL & IT Forbundet (her ved siden av leder for LOs største forbund Mette Nord.)
Leif Martin Kirknes
Tor-Arne Solbakken, 1. nestleder i LO
– Nei, jeg skal ikke gå i tog. Jeg har så mange andre ting jeg skal gjøre. Jeg har aldri gått i 8. mars-tog, men jeg mener at kvinnedagen er viktig. Ikke minst så vi det i fjor. Det har aldri vært så mange folk i gatene på kvinnedag tidligere, sier Solbakken.
Tor-Arne Solbakken, 1. nestleder i LO
Sissel M. Rasmussen
– Da jeg var i Norsk Tjenestemannslag, innførte jeg at vi gutta gikk rundt til alle damene med røde roser. Jeg vet ikke om de gjør det fortsatt der.
Det har de.
John Leirvaag, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL)
– Jeg starter alltid dagen med å dele ut en rød rose til hver av de kvinnelige medarbeiderne på forbundskontoret. Av og til deltar jeg på arrangementer. I år prioriterer jeg annerledes og skal ikke gå i tog, men jeg ville valgt Fagforbundet i Oslos «Likestilling i arbeidslivet = Likelønn og hele faste stillinger».
NTL-leder John Leirvaags roser til kvinnene på forbundskontoret.
John Leirvaag
Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO
– Jeg skal ikke gå i tog, men gleder meg til å delta på LO og Unios felles frokostmøte om likestillingsloven.
«Bevar likestillingsloven» er utvilsomt årets viktigste parole, ifølge Gabrielsen.
Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO (her med LO Stat-leder Tone Rønoldtangen).
Ole Palmstrøm
– Vi har en regjering som systematisk undergraver likestilling, de fjerner det som er av verktøy for å sikre et likestilt arbeidsliv. For oss i LO er det en viktig politisk jobb å stoppe dette.
Odd Christian Øverland, leder i Postkom
– Jeg er ikke flinkest i klassen her, om jeg skal bruke det begrepet. 8. mars er en viktig dag på samme måte som 1. mai, men sistnevnte dato sitter nok et stykke lengre framme i bevisstheten, sier Øverland.
Odd Christian Øverland, leder i Postkom
Ole Palmstrøm
Han prioriterer andre aktiviteter framfor tog og annen kvinnedagsmarkering, men støtter opp om Fagforbundet i Oslos parole «Likestilling i arbeidslivet=Likelønn og hele faste stillinger».
Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet
– Jeg har deltatt på noen 8. mars-arrangement, men aldri gått i tog, så vidt jeg kan huske.
Det skal Krogstad heller ikke i år, ettersom avtaleboka er full. Han har likevel sansen for Oslo kvinnesaksforenings parole «Likestilling betyr mer fred i verden».
Steinar Krogstad, nestleder i Fellesforbundet
Erlend Angelo
Jan-Egil Pedersen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN)
– Jeg veldig klar over denne dagen og gratulerer de kvinnene jeg treffer på. Utover dette kan jeg ikke si at jeg markerer dagen.
Jan-Egil Pedersen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN)
Martin Guttormsen Slørdal
Pedersen er på regionkonferanse i Østfold på 8. mars, og sier han gjerne stiller i tog hvis forsamlingen ønsker det. Isåfall blir det hans første gang.
– Kampen for likestilling, likelønn og likeverd må holdes varm, mener jeg.
Jonny Simmenes, leder i Forbundet for Ledelse og Teknikk
– Oj, sier Simmenes da vi spør om hvordan han markerer kvinnedagen. Han viser til at nestlederen i forbundet sitter i likestillingsutvalget.
Han skal ikke gå i tog eller markere kvinnedagen på annen måte-
Jonny Simmenes, leder i Forbundet for Ledelse og Teknikk
FLT
– Nei. Vi har forbundsstyremøte i morgen. Vi har stilt opp på 8. mars-arrangementer tidligere, sier han.
– Jeg oppfordrer våre medlemmer til å gå under Fagforbundet i Oslos parole «Likestilling i arbeidslivet=Likelønn og hele faste stillinger».
Egil Andre Aas, leder Norges Offisersforbund
– Forbundet markerer kvinnedagen ved at vi legger ut en artikkel på nettsiden vår om statusen for kvinner i forsvaret. Der kommer det fram hvor mange de er, historien om hvordan noen kvinner brøytet vei for andre, og at det fortsatt er utfordringer. Det er nå kjønnsnøytral verneplikt i landet og framover er det like muligheter for kvinner som menn i forsvaret.
Egil Andre Aas, leder Norges Offisersforbund
Ole Palmstrøm
– Forbundet har ikke tradisjon for å gå i tog i det hele tatt, for noen sak. Vi har ikke streikerett. Vi har vært med på noen politiske markeringer.
Asle Aase, nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF)
Aase reiser tidlig til styremøte i Bergen på kvinnedagen, og sier han deltar i tog i vestlandsbyen dersom det blir lagt opp til det. Han ville ha stilt om han hadde vært på plass i Oslo.
Asle Aase, nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF)
Ole Palmstrøm
– Kvinnedagen er viktig, vi har fortsatt ikke likestilling hverken når det kommer til lønn eller det å få kvinner inn i styrer og ledelse, sier Aase.
Han oppfordrer kameratene sine i Oslo til å stille under Fagforbundet Oslos parole «Likestilling i arbeidslivet=Likelønn og hele faste stillinger».
– Alle som har mulighet bør stille opp.