Rønoldtangen: – Tilbudet fra staten er en krigserklæring
En time på overtid, brøt LO Stat forhandlingene med staten. Nå må statsoppgjøret løses hos riksmekleren.
BRØT: LO Stat-leder Tone Rønoldtangen brøt forhandlingene med staten rundt klokka 01 søndag.
Håkon Eltvik
anders@lomedia.no
LO Stat brøt forhandlingene med staten en drøy time på overtid natt til søndag. Unio og YS brøt også forhandlingene, noen timer etter LO Stat.
Akademikerne inngikk en avtale noen timer før.
Akademikerne og staten ble enige om å flytte all lønnsfastsettelse ut på lokale arbeidssteder, mens bare rammen for opgjøret skal avtalest sentralt med streikerett.
Dette er et viktig punkt for LO-forbundene i staten, og noe de ikke kunne gå med på.
– Provokasjon
– Det var ikke håp. Det var alt for mange ting som var uakseptabelt for oss, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen, rett etter bruddet er et faktum.
En total omveltning av tariffysystemet, ikke streikerett på pensjon, store lokale potter i år og ingen justeringsforhandlinger er noen av elementene som ble umulige å akseptere for LO Stat.
– Det er pussig at staten, i en situasjon der de fleste oppgjør har gått i orden med ansvarlige rammer, nå kjører statsoppgjøret ut i kaos, sier Rønoldtangen.
Å bryte prinsippet med fire like avtaler, som staten gjorde ved å inngå avtalen med Akademikerne, er også en provokasjon, mener Rønoldtangen.
– Det er helt håpløst. Et system med ulik lønn utifra hvor man er organisert, er veldig vanskelig å gjennomføre i staten. Dette er en helt ny retning fra statens side, sier hun.
I en pressemelding fra LO Stat i natt kaller Rønoldtangen statens tilbud for en krigserklæring.
– Denne regjeringen bruker ord som fleksibilitet og modernisering når de gyver løs på opparbeidede rettigheter, men dette er rett og slett en krigserklæring mot våre medlemmer og et forsøk på å rasere et system som har vist seg å fungere godt.
En meklingsperiode hos riksmekleren er på tre uker, og meklingen blir satt i gang en av de første dagene i mai.
– Splitt og hersk
NTL-leder John Leirvaag var heller ikke i tvil om at det måtte ende med brudd.
– Staten avspiser oss med smuler i det generelle tillegget, samtidig som de snur opp-ned på systemet og vil innføre et system der medlemmene i uravstemming skal stemme over en avtale der de ikke vet om de får en krone i tillegg. Dette sender staten ut i det totale kaos, mener Leirvaag.
KAOS: NTL-leder John Leirvaag kunne ikke akseptere en omveltning av tariffsystemet i staten.
Håkon Eltvik
Han mener avtalen med Akademikerne er på grensa til uansvarlig av staten.
– Staten styrte mot en enighet med Akademikerne, for å bruke denne mot oss. Det er splitt og hersk. Jeg forventer at staten tar til vettet, og sørger for en ordentlig prosess, sier han.
Leirvaag understreker også at LO Stat har åpnet for å se på tariffsystemet. Men ikke kaste om på det over natta.
– Vi har vært villige til å se på systemet, og har behov for å revidere det. Men vi gir ikke fra oss forhandlingsretten på lønn, fastslår Leirvaag.
Les også: Norsk fengsels- og friomsorgsforbunds leder Rita Bråten er skuffet over staten og Akademikerne
– Reallønnsnedgang
Norges Offisersforbund (NOF) var heller ikke i tvil om at det måtte bli brudd:
– For LO Stat og NOF har det vært viktig å sikre en innretning på fordeling av de økonomiske midlene, slik at det skal sikre opprettholdelse av kjøpekraften for samtlige av våre medlemmer. Alternativet til staten ville medført at store grupper av våre medlemmer ville opplevd en reallønnsnedgang, skriver forbundet i en pressemelding.
Jobbet hardt
Statens personaldirektør konstaterer at de ikke ble enige:
– Vi jobbet hardt for å inngå avtale med alle de fire hovedsammenslutningene i staten, men det lot seg ikke gjøre, sier statens personaldirektør, Gisle Norheim, til NTB.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.