JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i staten

Sanner fornøyd med å unngå riksmekleren

Statsråd Jan Tore Sanner er fornøyd med at statsoppgjøret kom i havn – uten at riksmekleren måtte på banen.
– Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet innenfor en forsvarlig ramme i årets mellomoppgjør i staten, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

– Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet innenfor en forsvarlig ramme i årets mellomoppgjør i staten, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Erlend Angelo

morten.hansen@lomedia.no

– Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet innenfor en forsvarlig ramme i årets mellomoppgjør i staten, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

I år unngikk han og hovedsammenslutningene å ta turen innom riksmekleren.

– Det har vært gode og konstruktive forhandlinger. Det er svært positivt at vi er kommet i havn uten å gå veien om mekling, sier Sanner.

Mens LO Stat er fornøyd med at de klarte å beholde et sentralt tillegg i årets lønnsoppgjør i staten, er statsråd Sanner fornøyd med at mesteparten av tilleggene skal fordeles ute i virksomhetene.

– En større andel av lønnsmidlene skal fordeles lokalt. Det betyr at arbeidsgivere og tillitsvalgte i statens ulike virksomheter får bedre mulighet til å rekruttere og beholde kompetente medarbeidere, sier Sanner.

LO Stat sikret et generelt lønnstillegg til alle - og at lønnssystemet består

To tariffavtaler

Han kan konstatere at ordningen med to parallelle tariffavtaler videreføres. LO Stat, Unio og YS Stat bruker 35 prosent av tilleggene til et sentralt tillegg fra 1. april, mens de resterende 65 prosentene av årets tillegg – 0,8 prosents av lønnsveksten – skal forhandles lokalt.

For Akademikerne skal alle tilleggene forhandles lokalt. Siden de hadde et godt lønnsoppgjør i fjor, får de bare et tillegg på 0,85 prosent i år – litt mer lokalt tillegg enn de andre arbeidstakerorganisasjonene, men ingenting sentralt. Staten og Akademikerne er også enige om at hovedlønnstabellen skal avvikles.

Rammen for statsoppgjøret, både for Akademikerne og LO Stat, Unio og YS Stat, er på 2,4 prosent – det samme som oppgjøret for LO og NHO.

– Vi er veldig fornøyd med at all lønn skal fordeles lokalt i den enkelte virksomhet, og at den utdaterte lønnstabellen nå fjernes, sier Anders Kvam, leder i Akademikerne stat.

Akademikerne mener de har fått til det de kaller for et moderne lønnssystem.

– Vi er fornøyd med at alle lønnstillegg i sin helhet går til lokale forhandlinger. Årets resultat er akseptabelt med begrensede midler til rådighet, sier Kvam.

Sikrer alle lønnsvekst

Også YS Stat er fornøyd med det endelige resultatet:

– Vi er fornøyd med at YS Stat fikk gjennomslag for kravet om et sentralt tillegg. Dette sikrer alle en lønnsutvikling etter fjorårets reallønnsnedgang. I tillegg får vi en solid avsetning til lokale forhandlinger, sier Pål N. Arnesen, leder for YS Stat.

Unio mener, i likhet med LO Stat og YS Stat, at årets oppgjør vil sikre de ansatte i staten reallønnsvekst.

– 2016 ga reallønnsnedgang for ansatte i staten. I 2017 krevde vi reallønnsvekst. Det har vi nå fått, forutsatt at prisveksten ikke blir høyere enn antatt. Unio har også fått et resultat med en fordeling mellom sentral og lokal pott og prosentvise generelle tillegg som vi er fornøyd med, Petter Aaslestad, forhandlingsleder i Unio stat.

Flere reaksjoner:

NFF-lederen: – Vi fikk stoppa raseringa av hovedtariffavtalen

NTL-lederen: – Den mest ytterliggående motparten jeg har møtt

Les også:

1. mai på Youngstorget: 9200 i tog i Oslo

Annonse
Annonse