Lønnsoppgjøret i staten
– Vi fikk stoppa raseringa av hovedtariffavtalen
NFF-leder Rita Bråten skulle gjerne hatt et større sentralt tillegg, men mener det viktigste var å forsvare hovedtariffavtalen.
GREIT: NFF-leder Rita Bråten mener de oppnådde det viktigste i statsoppgjøret i år.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Lederen for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund mener LO Stat kom så langt som det var mulig å komme i forhandlingene med staten.
– At vi fikk stoppa raseringa av hovedtariffavtalen i staten er veldig viktig. Vi skulle ønske at det hadde vært litt mer penger i det sentrale tillegget, for da får alle en forbedring av kjøpekrafta. Men samtidig lever vi greit med at det ble noe til lokale oppgjør, sier forbundsleder Rita Bråten, og poengterer at forbundet har noen skjevheter de vil ha rettet opp.
• Sikret generelt tillegg til alle - og at lønnssystemet består
Hun mener bevaringen av A-tabellen og lønnssystemet er så viktige biter at den store lokale potten får svelges denne gang.
– Nå har vi tid til å gå igjennom lønnssystemet og se hva som må forbedres. Uansett hva slags lønnssystem man har, så må det vedlikeholdes. Men det har ikke dette blitt per dags dato, sier hun, og legger til at en slik opprydding ikke betyr å fjerne A-tabellen.
Når staten var så opptatt av at hovedtariffavtalen skulle «moderniseres», mener Bråten det er et betimelig spørsmål om hvorfor de ikke har prioritert å se på «vedlegg 4 pensjonsgivende tillegg» i hovedtariffavtalen.
– Vi skulle gjerne fått gjort noe med det at ikke all inntekt er pensjonsgivende. Det er et tak på hvor mye av tilleggene som skal være pensjonsgivende. Det taket har ikke blitt justert på veldig mange år og er veldig lavt. Dette ble tatt inn som et moment etter oppgjøret i fjor, men det ble ikke i år. Vi håper staten også er villig til å se på den biten og prioritere det neste gang, sier hun.
I en tariffvår der oppgjør etter oppgjør har klokket inn med generelle tillegg, noen til og med uten penger til lokale forhandlinger, er Bråten sterkt tvilende til om staten blir en mer attraktiv arbeidsgiver med denne lønnspolitikken.
– Det blir ikke staten, i forhold til det de har fått til i kommunal og privat sektor. Man kan i alle fall ikke si at staten har vært lønnsdrivende. Ved at de vil ha så mye til lokale oppgjør betyr at det er noen som får, og mange som ikke får. det synes ikke vi er en god lønnspolitikk for staten, sier Bråten.