JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sommerpatruljen er viktig

Da Malin Trellevik var med på LOs sommerpatrulje første gang, trodde hun at bedriftene skulle bli glade for å se dem og at arbeidsforholdene skulle være i orden. Denne gangen vet hun bedre.
Som lærling i AF-gruppen på Mongstad er Malin Trellevik vant til at ting er i orden. Etter å ha vært med på LOs sommerpatrulje, vet hun at det ikke er sånn på alle arbeidsplasser.

Som lærling i AF-gruppen på Mongstad er Malin Trellevik vant til at ting er i orden. Etter å ha vært med på LOs sommerpatrulje, vet hun at det ikke er sånn på alle arbeidsplasser.

Ane Børrud

ane.borrud@lomedia.no

Som lærling i AF-gruppen på Aukra utanfor Molde, er Malin Trellevik vant til at ting er i orden.

– I anleggsbransjen er ting ganske i orden. Vi har verneombud, tillitsvalgte og alle de store bedriftene har tariffavtale, sier hun.

Overrasket over arbeidsvilkårene

Som aktiv i ungdomsutvalget og bransjegruppa for private anlegg i avdeling 6 Vest i Norsk Arbeidsmandsforbund, ble Malin oppfordret til å være med på sommerpatruljen. I forfjor var hun med for første gang. Og ble overrasket over arbeidshverdagen hun møtte.

– Jeg trodde at alt skulle være bra, i alle fall bedre enn det viste seg å være. Og at alle skulle bli glade for å se oss, smiler hun etterpåklokt.

For det var ikke den virkeligheten hun møtte.

– Ungdommene vi snakket med var usikre, ikke bare på om de fikk lov til å snakke med oss, men også hva de kunne si. Og ikke minste hva sjefen ville si til dem etterpå, forteller hun.

Og det var ikke bare ungdommene på sommerjobb som var nervøse. Malin var ikke så høy i hatten selv heller på de første arbeidsplassbesøkene.

– Det å gå og snakke med folk jeg ikke kjente i det hele tatt, og fortelle dem hva de har rett på og ikke rett på, det var skummelt. Men heldigvis hadde jeg vært på kurs i forkant, og gikk på patrulje sammen med en som var erfaren, sier hun.

Mangler kontrakt og opplæring

Men de to dagene Malin var med på sommerpatruljen for to år siden ga mersmak.

I år er hun en av de erfarne. LOs sommerpatrulje går alltid minst to på hver arbeidsplass, og er du helt ny, får du gå sammen med noen som har gått før. Denne uka har Malin gått sammen med en jente fra Handel og Kontor, som var helt fersk.

– Hva er de vanligste bruddene på lover og regler som dere finner?

– Det vi ser mest av, er manglende kontrakt og mangelfull opplæring. Noen får ikke overtidstillegg, og andre får ikke lønnsslipp.

Det er heller ikke alle steder sommerpatruljen får snakke med unge arbeidstagere.

– Vi presenterer oss alltid først for arbeidsgiverne, og spør om vi kan få snakke med unge på jobb. Det er ikke alle steder vi får lov til det. Ofte hører vi at de ikke har tid, at bedriften vil stoppe opp dersom de unge snakker med oss. Men ofte er det bare en unnskyldning, mener hun.

Hordaland er versting

LOs sommerpatrulje startet i Hordaland mandag 20. juni. Malin er med den første uka, da hun har en friperiode i turnusen hun jobber på. I fjor fant sommerpatruljen i Hordaland brudd lover og bestemmelser på 61% av arbeidsstedene de besøkte. Tallene i år ser bedre ut foreløpig. Første dagen var det brudd på 37 % av arbeidsplassene, men i løpet av de tre første dagene økte prosentandelen til 42%

– Vi ser at prosentandelen øker hver dag. Og foreløpig har vi bare vært i Bergens-området. Tidligere erfaringer tilsier at det er annerledes litt utenfor Bergen, og at bedriftene der er dårligere til å følge lover og regler, forteller Malin.

– Hordaland har dessverre flest bedrifter som ikke følger reglene sett i forhold til antall bedrifter. I fjor fant vi barnearbeid, ulovlig overtidsarbeid og overvåking av ansatte blant mange andre brudd, forteller patruljesjef Vilde Stokken.

Hun, Malin og et trettitalls andre frivillige i fylket er de første som starter patruljeringen i år fra uke 25. Fra uke 26 er de fleste andre patruljene også i gang med å passe på at unge arbeidstakere har sine rettigheter i behold.

LOs tradisjonsrike patrulje skal besøke over 6000 arbeidsplasser i alle fylker i løpet av tre hektiske uker i juni og juli. De samarbeider med blant andre skatteetaten, arbeidstilsynet og datatilsynet når arbeidslivskriminalitet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

LOs tradisjonsrike patrulje skal besøke over 6000 arbeidsplasser i alle fylker i løpet av tre hektiske uker i juni og juli. De samarbeider med blant andre skatteetaten, arbeidstilsynet og datatilsynet når arbeidslivskriminalitet.