JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blir konkursboet etter Sydvaranger Gruve kjøpt opp?

Bostyret i Sydvaranger Gruve har fått ut april til å finne en kjøper av konkursboet. Tidligere hovedtillitsvalgt Henning Bråten er optimist.
Konkurs: Syd-Varanger Gruve  ble slått konkurs 18. november i fjor. Bostyret leter fortsatt etter oppkjøper til konkursboet.

Konkurs: Syd-Varanger Gruve ble slått konkurs 18. november i fjor. Bostyret leter fortsatt etter oppkjøper til konkursboet.

Sissel M. Rasmussen

Da Sydvaranger Gruve gikk konkurs 18. november i fjor, tapte DnB og Innovasjon mange penger. De to er de største pantehavnerne til konkursboet, og har nå utsatt fristen for å finne en kjøper til ut april. En frist som er blitt utsatt måned for måned siden januar.

– Det er faktisk fantastisk at pantehaverne så langt tid etter konkursen ønsker å finne en løsning som er levedyktig, sier Henning Bråten, tidligere hovedtillitsvalgt i fagforeninga Nordens Klippe ved Sydvaranger Gruve.

Han er optimistisk med tanke på mulig oppkjøp av konkursboet.

– Dem bruker nok ikke penger uten utsikt til å tjene penger. Da er det nok en reell mulighet for at dem skal klare å finne en løsning, tror han.

Har håpet

Det var lave priser på jernmalm som tok knekken på gruvedriften i Kirkenes. I begynnelsen av mars i år gjorde malmprisen et kjempehopp på 19 prosent og landet på 63,74 dollar. Det er det største hoppet siden 2009, og prisen hadde da ikke vært høyere siden juni i fjor, meldte nrk.no.

Bråten mener prisene må opp over 80 dollar tonnet for at det skal lønne seg med fullskaladrift. Og at det ikke er noen kortsiktige utsikter som sier at prisene skal opp på et slikt nivå.

– Europa er inne i en økonomisk resesjon, det er liten investeringsvilje – og altfor mye malm på markedet. Vårt konkurransefortrinn har vært at vi har renere malm, men det har ikke vært betalingsvilje for det.

Ikke fullskaladrift

Dersom konkursboet blir kjøpt opp, har Bråten derfor ingen forhåpninger om at det blir drift av samme omfang som før konkursen i gruva.

– Jeg har liten tro på fullskaladrift på kort sikt. Det er en del ting som skal ordnes med konsesjoner og investeringer. Dersom det blir dagbrudd er det mye gråberg som må vekk, og dersom det blir under jorden må det investeres i nytt utstyr, oppsummerer han.

Bærekraftig industri på sikt

På sikt håper den tidligere gruvearbeideren at det skal bli fullskaladrift i Sydvaranger Gruve igjen.

– Jeg håper på en bærekraftig gruve som kan videreforedle det produktet vi har til nuggets. Ved videreforedling stiger prisen på produktet, og det blir mer bærekraftig økonomisk. Det vil gi store ringvirkninger lokalt, og vi kan utnytte potensiale i naturressursene som ligger rett utenfor her. Jeg leste et jævli godt sitat i dag: «Vi kan gjerne høste bærene, men det er syltetøyet vi tjener på å selge», avslutter han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse