JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdom fra LO og britiske TUC går sammen:

– Jeg blir skremt av all hatkriminaliteten

Han opplevde at hans politiske mentor ble skutt og drept på åpen gate. Nå håper Jawad Kahn at samarbeid med norsk fagforeningsungdom kan stoppe framveksten av ytre høyre.
Giwad Kahn fikk sin politiske vekkelse da han møtte Labour-politikeren Jo Cox. I fjor sommer ble hun skutt av en psykisk ustabil mann. Siden har han fortsatt kampen for Labour og fagforeningene.

Giwad Kahn fikk sin politiske vekkelse da han møtte Labour-politikeren Jo Cox. I fjor sommer ble hun skutt av en psykisk ustabil mann. Siden har han fortsatt kampen for Labour og fagforeningene.

Bjørn A. Grimstad

bjorn.asle.grimstad@lomedia.no

– Det ytre høyre er definitivt i framvekst i Storbritannia. For eksempel har vi National Action, som nå har blitt en forbudt organisasjon. De står for flere antisemittiske og islamofobiske handlinger. Og høyrepartiet som er i regjering har gjort det normalt å mislike folk fra andre land, sier Jawad Kahn.

Selv har han foreldre som har flyttet til Storbritannia fra Pakistan. Han forteller at umiddelbart etter at det britiske folket stemte for å forlate EU-samarbeidet i fjor sommer, ble landet rystet av en bølge av rasistiske handlinger. Dette mener han er fordi immigrasjon ble tema i kampanjene forut for folkeavstemningen.

– På grunn av den voksende hatkriminaliteten er jeg mer forsiktig enn for to år siden. Hvis jeg går ute om natten så ser jeg meg over skulderen, sier han.

• Engasjerte studenter påvirker NTL Ung

Mentoren ble drept

Da det britiske parlamentsmedlemmet Jo Cox ble skutt og knivstukket til døde på åpen gate i fjor sommer, rystet drapet en hel verden. Angriperen skal ha hatt høyreekstreme holdninger og ropte nasjonalistiske slagord mens han utførte det planlagte drapet. For Kahn var tapet personlig.

– Jo Cox er årsaken til at jeg begynte med politikk. Jeg kom i snakk med henne da hun hadde kampanje i min hjemgate. Hun inviterte meg til å delta. Derfor ble jeg medlem av Labour, og det er gjennom dette jeg også ble aktiv i fagbevegelsen, sier han.

Da Kahn senere stilte til lokalvalg i hjemdistriktet noen mil utenfor Leeds, var Cox der for å vise sin støtte, forteller han.

– Hun stilte alltid opp for meg og ga meg masse råd. Det var et sjokk da hun døde, men vi måtte ta oss sammen og jobbe hardt for å hindre at kandidater fra ytre høyre tok hennes sete i parlamentet. Det greide vi, sier Kahn.

PÅ SØRMARKA FOR Å LÆRE: – Noe av det vi håper å lære her, er hvordan vi engasjerer ungdom som skal inn i arbeidslivet, sier Joe Wheatley (t.v.), som reiste fra Yorkshire til Sørmarka sammen med Giwad Kahn, Ruby Nicholson og George Ayre.

PÅ SØRMARKA FOR Å LÆRE: – Noe av det vi håper å lære her, er hvordan vi engasjerer ungdom som skal inn i arbeidslivet, sier Joe Wheatley (t.v.), som reiste fra Yorkshire til Sørmarka sammen med Giwad Kahn, Ruby Nicholson og George Ayre.

Bjørn A. Grimstad

Kjemper mot høyreekstremisme

Sammen med tre andre fagforeningsungdom fra Nord-England deltok han i helga på LOs ungdoms- og studentkonferanse på Sørmarka utenfor Oslo. Håpet er at ungdommene i de to landene skal knytte bånd over landegrensene.

– Gjennom AOF-skolen i York finnes det gode forbindelser mellom TUC og LO allerede. Årsaken til at vi er her nå er at vi vil knytte medlemmer i de to landene sterkere sammen, sier Bill Adams, regionsekretær for den britiske nasjonalsammenslutningen Trade Union Congress (TUC).

Den sterke veksten av ytre høyre er den største utfordringen for fagbevegelsen, mener han. Derfor håper han at de to hovedorganisasjonene sammen finner løsninger for å sette en stopper for den mørkebrune populismen som brer seg over kontinentet.

Vil snu negativ trend

Med nær 150 deltakere og en sterk gjesteliste fra LOs ledelse, ulike partier og organisasjoner fikk de fire britiske ungdommene oppleve tidenes største student- og ungdomskonferanse. Selv opplever de store utfordringer med å organisere og motivere unge arbeidstakere i sine hjemområder. Med inspirasjon fra Norge håper de nå å kunne snu trenden.

– De siste 30 årene har fagbevegelsen i Storbritannia blitt halvert. Jeg har ei venninne som jobber i en restaurant, hun gråter hver gang hun er ferdig på jobb. Men hun tenker at det er en midlertidig jobb og at det derfor ikke er noen vits i å organisere seg. Vi må greie å gjøre fagbevegelsen relevant for disse, sier Giwad Kahn.

– I våre områder er det vanskelig å organisere de unge, de går ikke rett inn i en fagforening lengre. Mange har en veldig individuell tankegang, legger fagforeningskollega George Ayre til.

• Et britisk nei til EU kan svekke europeisk fagbevegelse

• Euro-LO: – En mørk dag for Europa

Ungdom mot Brexit

Konferansen gikk av stabelen bare dager etter at Storbritannias offisielt satte i gang prosessen med å forlate EU. De fire var enige om at Brexit vil få negative følger for den britiske arbeidstakeren, og spesielt de unge. Dette begrunner de med at den konservative regjeringen kommer til å bruke Brexit til å ytterligere svekke arbeidernes rettigheter.

– Jeg tror Brexit vil føre til at de unge vil få enda lavere lønn, sier Kahn.

– Hvis ungdom mellom 16 og 18 år hadde fått stemme, ville vi ikke forlatt EU. Mens de voksne tror på større selvstendighet, har vi unge et negativt syn på hva som kommer til å skje etter Brexit, sier Ruby Nicholson.

PÅ NORSK JORD: – Vi vil samarbeide om flere prosjekter framover, lover TUCs sekretær i Yorkshire and the Humber, Bill Adams. Her i samtale med LO-sekretær Are Tomasgard.

PÅ NORSK JORD: – Vi vil samarbeide om flere prosjekter framover, lover TUCs sekretær i Yorkshire and the Humber, Bill Adams. Her i samtale med LO-sekretær Are Tomasgard.

Bjørn A. Grimstad

Fotball og pub

– Gjennom AOF-skolen i York møter vi ulike organisasjoner, og vi begynte å snakke om ungdomsarbeid. Da fikk vi ideen om at ungdommene må møte hverandre, sier LO-sekretær Are Tomasgard, som er ansvarlig for ungdomsarbeidet i LO.

– Når de norske ungdommene drar til England for skolering, vil de kunne ta kontakt med sine britiske venner. Enten det er for et slag fotball eller en pubrunde, så er håpet at de danner et nettverk, fortsetter han.

Selv om det ikke er planlagt noen formelle møter etter student- og ungdomskonferansen på Sørmarka, gror ideene i takt med vårløsningen.

– Vi vil at ungdommen skal utvikle noe, men hva det blir vet vi ikke enda. Men det blir spennende, sier Tomasgard.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse