En ny minstelønn på 198 kroner timen skal hindre sosial dumping i anleggsbransjen
Nå blir det lettere for anleggsarbeiderne å unngå sosial dumping
Siri Hardeland
ane.borrud@lomedia
Sosial dumping er en utfordring for anleggsbransjen. Utenlandske konkurrenter har vunnet anbud på priser som ikke er mulig å konkurrere med når du skal betale dine ansatte etter norsk tariffavtale.
Les også: Taper anbud mot utenlandske selskaper. Over 70 mister jobben i Skanska etter «lovlig sosial dumping»
Les også innlegget til an Åge Vik, hovedtillitsvalgt i anleggsavdelingen. Skanska Norge A/S:
Den norske anleggsarbeideren kan snart være historie
Kampen mot sosial dumping
Før årets lønnsoppgjør var det kampen mot sosial dumping som pekte seg ut som en av de aller viktigste sakene for Arbeidsmandsforbundet.
Da partene møttes i april, gikk forhandlingene i stå etter to dager. Men istedenfor å bryte forhandlingene og måtte ta turen til riksmekleren, valgte BNL (Byggenæringens Landsforening) og Norsk Arbeidsmandsforbund å utsette forhandlingene med fire uker. En pause som ifølge forhandlingsleder for Arbeidsmandsforbundet, Helge Haukeland, gjorde godt.
– Pausen viste seg å være fornuftig og god. Vi kom ut av den oppjaga stemningen som var ved forhandlingene i april. Pausen åpnet for at vi kom i en reell forhandlingssituasjon ganske fort i går, sier han.
I går ble partene på anleggsoverenskomsten enige om forslag til ny overenskomst for private anlegg.
• Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her
Vært med og styrket konkurransesituasjonen
Partene ble i går enige om at minstelønna for en anleggsarbeider skal være 198 kroner i timen ved 37,5 timers uke.
– Det er veldig bra! Understreker Helge Haukeland.
– Våre medlemmer har vært med å styrke konkurransesituasjonen for den norske anleggsarbeideren. Nå minste avstanden mellom det norske lønnsnivået og det de utenlandske arbeiderne skal ha i betaling.
• Hva skjer i tariffoppgjørene? Se tariffkalenderen vår
Offentlig byggherre skal følge tariffavtalen
Anleggsbransjen har mesteparten av sine kontrakter med offentlig byggherre, enten Statens vegvesen eller Jernbaneverket, fylkeskommuner eller kommuner. Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter skal sørge for at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er allmenngjort – eller står i landsomfattende tariffavtaler.
Derfor er minstelønnssatsene så viktig i kampen for anleggsbransjens framtid. Jo høyere minstelønn, jo bedre konkurransesituasjon for de norske anleggsbedriftene.
Les også: Allmenngjøring av anleggsoverenskomsten legges på is
Økt fagbrevtillegget
Da partene fant ut at de trengte en pause i forhandlingene i april, var det minstelønn og tarifftillegg som var stridens kjerne. Resultatet ble som sagt at minstelønna heves til 198 kroner i timen for 37,5 timers arbeidsuke – og tariff-tillegget blir stående i overenskomsten som i dag, og ikke flyttet ut til bedriftene.
Partene ble enige om at 1,50 kroner fra tariff-tillegget skal flyttes til fagbrevtillegget. Dermed blir tariff-tillegget i perioden 23,- kroner per time, og fagbrevtillegget økes fra 8,- til 10,- kroner i timen.
Nå er det opp til medlemmene å si hva de mener om forslaget til ny overenskomst.
Helge Haukeland anbefaler er «ja».
– Hele forhandlingsdelegasjonen står enstemmig bak dette forslaget, avslutter Haukeland.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.