Fortsatt behov for regionale verneombud
– Det hender at folk ikke engang vet om at de er verneombud, sier Eva Jenssen, som reiser rundt for å sjekke om bedriftene tar vare på sine ansatte med HMS-arbeid i renholdsbedrifter.
Streng prioritering: - Vi har ikke kapasitet til å rekke over alle, og må prioritere strengt, sier RVO i renhold, Eva Jenssen.
Mats Johannesen
merete.holtan.garte@lomedia.no
Før årsskiftet ble årsrapporten for de regionale verneombudene i hotell-, restaurant- og renholdsbransjen klar. Den viser tilstanden for 2014, og er klar i sin konklusjon: De regionale verneombudene (RVO-ene) trengs fortsatt for å påse at bedriftene i det ganske land sørger for å ha et systematisk HMS-og vernearbeid.
Allerede i forordet slås det fast: «Kapasiteten er langt mindre enn behovet og ressursene må prioriteres strengt».
Har ikke kapasitet
RVO-ordningen startet opp for fire år siden, og regjeringen varslet i høst en innenfor renhold. Ifølge bransjens egen årsrapport fra 2014 er en slik evaluering overflødig.
Rapporten slår fast at 12 regionale verneombud i 2014 hver dag reiste rundt og jobbet for å bedre HMS-tilstanden innenfor bransjene hotell-, restaurant- og renhold. Eva Jenssen er en av disse. Hun har ansvar for renholdsbedrifter i Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag, og har mer enn nok å gjøre.
– Vi har ikke kapasitet til å rekke over alle, og må prioritere strengt, sier hun.
For syns skyld
De 12 verneombudene besøkte i alt 1539 virksomheter i 2014, hvorav 733 innenfor renhold. Rapporten viser at halvparten av dem manglet vernetjeneste, et prosenttall Eva Jenssen synes stemmer godt.
– Jeg ser en bedring hos bedrifter som er blitt så store at de er nødt til å velge verneombud. Jo større bedriften er, jo flere krav stilles. Men jeg ser også hyller med HMS-permer som ikke er åpnet siden 2012, sier hun.
Årsrapporten fra 2014 viser at enkelte virksomheter peker ut verneombud nærmest for syns skyld, uten å gi vedkommende opplæring i HMS-arbeid.
– Bedriftsledelsen må oppgi et navn for å få offentlig godkjenning. Men det hender at folk ikke engang vet om at de er verneombud, forklarer Eva Jenssen.
Avslår hjelp
Innenfor renhold ble det i 2014 prioritert å sjekke små og mellomstore bedrifter, som ikke er registrert i den såkalte Godkjenningsordningen for renholdsvirksomheter. Også enkeltmannsforetak og virksomheter som enten er helt uten vernetjeneste eller i praksis har en tjeneste som ikke fungerer, ble besøkt.
I rapporten står det å lese at mange bedrifter ikke bare mangler verneombudsordning, men også avslår bistand fra RVO-ene, til tross for tilbud om veiledning og hjelp. Rapporten viser også at mange ansatte er ukjente med arbeidsgiverens HMS-arbeid, og hvem som er deres verneombud.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.