Frykter miljøaksjoner etter gruve-ja
Etter fem års ventetid har Klima- og miljødepartementet gitt sitt endelige ja til gruvedrift i Kvalsund. Men kampen er ikke over, tror forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Klagen avvist: Klima- og miljøverndirektoratet opprettholder Miljødirektoratets vedtak om å gi tillatelse til gruvedrift i Nussir og Ulveryggen i Kvalsund i Finnmark, med deponering av avgangsmasser i Repparfjorden.
Nussir
merete.holtan.garte@lomedia.no
– Det er interesser der oppe som ikke aksepterer det politiske vedtaket. Jeg frykter de vil bruke sivil ulydighet og metoder fra Alta-utbyggingen for å forsinke prosessen. Så nei, jeg tror ikke denne saken er helt over, sier Anita Johansen, forbundssekretær med ansvar for bergverk i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Departementet avviste klagen
Johansen sikter først og fremst til samiske interesser, som frykter ulemper for reindriften.
Det var Sametinget som sammen med Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Norske Lakseelver klaget på det opprinnelige ja-et til gruvedrift: I desember 2015, etter fire års tenketid, ga Miljødirektoratet klarsignal til Nussir ASA om å starte drift i kobberforekomstene i Nussir og Ulveryggen i Kvalsund i Finnmark, med et tilhørende sjødeponi i Repparfjorden.
Nå er det klart at klagen ikke nådde fram. Klima- og miljødepartementet opprettholder Miljødirektoratets vedtak om å gi tillatelse etter forurensningsloven til gruvedrift i Kvalsund, med grønt lys for deponering av avgangsmasser i fjorden.
«Klima- og miljødepartementet mener klagene ikke gir grunnlag for å endre de vurderingene som tidligere er gjort, og opprettholder vedtaket. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages videre», heter det i meldingen fra departementet.
– For lang tid
Øystein Rushfeldt startet opp Nussir ASA i 2008, og søkte Miljødirektoratet om tillatelse til gruvedrift i 2011. Nå er direktøren glad, men sliten.
Rushfeldt ber myndighetene reflektere over at prosessen har tatt så lang tid.
– Et fem år langt løp er en tidsbruk som ikke er fornuftig. Det vil ikke være innbydende for andre aktører å starte på det samme, sier han, og beklager at stemmen ikke helt når fram i telefonen. Kampen har tært på helsa.
– Hva kunne vært gjort annerledes fra myndighetenes side?
– Prosessen skulle vært mer forutsigbar, mer åpen og framfor alt mer koordinert mellom de ulike direktorater og departementer. Staten jobber langt raskere når det gjelder andre naturressurser, som med søknader innenfor vann- og vindkraft og olje. Mineraler er det negative unntaket, mener Øystein Rushfelt.
Jakter på kapital
Han og Nussir starter nå jakten på kapital for å forberede utbygging og drift. I prosjekteringen inngår blant annet anbud og valg av leverandører, samt geologisk arbeid.
– Alle detaljer må på plass, sier direktøren, som har anslått at prosjekteringen tar et år. Først i 2018 kan utbyggingen begynne.
Anita Johansen i Norsk Arbeidsmandsforbund er imponert over Rushfeldts utholdenhet.
– For en stayervilje! Han har satset personlig kapital, og har stått i dette i flere år, sier distriktssekretæren. Også hun er bekymret for myndighetenes effektivitet i saker som dette.
– Vi må ha forutsigbare søkeprosesser og effektiv behandling for å stimulere til aktivitet. Dette er noe vi i bransjerådet for bergverk formidler til det politiske miljøet: Effektiviteten er foreløpig ikke bra nok.
«Det er interesser der oppe som ikke aksepterer det politiske vedtaket.»
Anita Johansen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.