JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eirik Nilsen nominert for sin innsats for flyktninger

Gruvetekniker nominert som årets godhetstyrann

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom kårer historiens første godhetstyrann.
Godhetstyrann: Eirik Nilsen, tidligere gruvetekniker fra Sydvaranger Gruve, er en av de nominerte til æresprisen «årets godhetstyrann». Bildet er tatt rett før gruva gikk konkurs i fjor.

Godhetstyrann: Eirik Nilsen, tidligere gruvetekniker fra Sydvaranger Gruve, er en av de nominerte til æresprisen «årets godhetstyrann». Bildet er tatt rett før gruva gikk konkurs i fjor.

Tri Nguyen Dinh

ane.borrud@lomedia.no

– Han tok ansvar og gjorde en enorm innsats for nedkjølte flyktninger og asylsøkere på grensa ved Storskog, og fraktet desperate mennesker til Kirkenes, der de fikk mulighet til å søke kirkeasyl, heter det i begrunnelsen for at Eirik Nilsen er en av de nominerte til Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom sin aller første kåring av årets godhetstyrann.

Hva er egentlig en godhetstyrann? Det er ifølge Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom en som gir av sin tid og sitt engasjement for å hjelpe andre; en som tror på solidaritet og ikke veldedighet; en som sier «velkommen hit»; en som tar standpunkt og ikke tror nøytralitet er en løsning; en som tar til orde mot fremmedfrykt og rasisme; en som ønsker en human asyl- og flyktningpolitikk; en som tror på et mangfoldig og inkluderende samfunn for alle.

En stor ære

Da Eirik Nilsen fikk en mail fra Folkehjelpas solidaritetsungdom om at han var en av de nominerte, sjekket han mailadressen til avsenderen.

– Jeg trodde det var spam. Jeg hadde ikke peiling om at jeg var nominert før jeg fikk mailen, sier han.

Da det gikk opp for ham at det ikke var tull, syntes han det var uvirkelig.

– Det er en stor ære, men det føles helt uvirkelig. Det er mange som har gjort så utrolig mye for flyktningene. Og jeg har jo ikke gjort mer enn hvermannsen burde klare å gjøre.

– Du ble arrestert og satt på glattcelle da du tok meg deg flyktninger fra Vestleiren ved flyplassen til Kirkenes sentrum i bilen din?

LES OGSÅ: Eirik Nilsen var innvandringsmotstander. Nå vil han gå i fengsel for sin rett til å hjelpe flyktninger

– Ja, men det var en lovlig handling. Det å ta med noen mennesker i bilen kunne alle gjort. Og: I dag har dem vi kjørte fått lovlig opphold i Norge, understreker han.

Hvis ikke aktivistene i Kikenes hadde tatt affære, hadde ikke flyktningene fått oppholdstillatelsen sin, mener Nilsen.

– De hadde glatt blitt kjørt til Russland, uten noen som helst problemer. Ingen av dem hadde lovlig opphold i Russland, og de hadde sannsynligvis blitt sendt til Syria, sier han.

I tillegg til Eirik Nilsen, var også følgende nominert:

•AP-veteran Grete Fossum

•Trondheim kommune ved ordfører Rita Ottervik

•Bandet Razika

•Stortingsrepresentant for SV Karin Andersen

•P1-profil Rune Nilsson

•Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø

•Rapduo Karpe Diem

•Fagbevegelsen i Bergen v/ Roger Moum i Norsk Transportarbeiderforbund og Anne Åsheim i Postkom

•Blogger Kristin Gjelsvik

Hjelper flyktninger i Hellas

Da prisen ble delt ut i Oslo 24. november, var ikke Nilsen til stede. Han var i Hellas.

Gruveteknikerens engasjement for flyktningenes situasjon dabbet nemlig ikke av i takt med færre flyktninger over Storskog. Tvert imot. Nå er han Hellas som frivillig i en camp i byen Kavala nord-øst i Hellas.

I dag jobber Eirik Nilsen som frivillig ved en camp i Hellas, der han hjelper flyktninger. Her er han sammen med Mariann Nicole, koordinator i Northern Light Aid.

I dag jobber Eirik Nilsen som frivillig ved en camp i Hellas, der han hjelper flyktninger. Her er han sammen med Mariann Nicole, koordinator i Northern Light Aid.

Privat

– Det er den tredje turen jeg har tatt siden april. Denne gange har jeg vært her i to måneder, og blir til januar, fortelle han.

Han er frivillig for Northern Light Aid, en norsk organisasjon som hjelper flyktningene som kommer til Hellas. I dag er det om lag 100 flyktninger i leiren han jobber i, hvorav halvparten er barn. Men ifølge Nilsen ryktes det at leiren skal bli mye større.

– Det kommer flyktninger til de greske øyene hver dag. Og mange av de store leirene i Hellas er overfylte og helt forferdelig.

Samtidig jobber han to dager i uka i en annen camp, Drama.

– Dette er en camp som er glemt av nesten alle. De som er der er frivillige leger og sykepleiere. Vi distribuerer mat, frukt og grønnsaker til flyktningene, og sørger for at gravide og ammende får ekstra næringsrik mat. Og så lager vi aktiviteter for barna, forteller han.

Aktivisten forteller om lange dager.

– Men det er verdt det! Vi ser at den hjelpa vi gir det nytter!

Vinneren ble... Det var stortingspolitiker Karin Andersen som fikk prisen som årets godhentstryann. Juryens begrunnelse var at Andersen i mange år vært en klar stemme mot rasisme og forskjellsbehandling. Hun er en stemme for de av oss som ofte ikke blir hørt. Juryen la vekt på at stortingspolitikeren i sin kamp mot ulikhet og urettferdighet ofte har gått mot strømmen og også mot hva som kan være politisk strategisk, for å sikre at alle menneskers grunnleggende rettigheter blir ivaretatt. Det krever mot og vilje, og er en inspirasjon for mange andre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse