Huskeliste for boligkjøpere
Råd på veien mot boligdrømmen.
Colourbox
Planlegg!
Før du kan kjøpe bolig, må du sørge for å ha økonomi til å betjene et boliglån, som også tar høyde for at renta kan stige. Tre tips fra økonomen: Skaff deg fast jobb. Begynn å spare! Og unngå dårlige lån som kredittlån eller forbrukslån.
Prøv igjen!
Synes du at du får dårlige vilkår i én bank, kan du prøve en annen. Et godt tips til førstegangskjøpere er å kontakte Husbanken. Husbanken er en statlig etat som skal bistå kommunen i å skaffe boliger til de som har det vanskeligst. Gjennom kommunen din, og gjerne Nav-kontoret, kan du søke om startlån. Det er et tilbud til de som ikke får lån i privatbank, og som er såkalt varig økonomisk vanskeligstilte, men likevel vurderes til å kunne betjene et lån til en nøktern bolig. Man kan også søke Husbanken om et grunnlån. Dette gis bare til nye boliger, og boligen må være godkjent av Husbanken etter spesifikke kvalitetskrav, som for eksempel gode energiløsninger. Om boligen har et sånt godkjenningsstempel, står ofte i salgsannonsen. Renta på et husbanklån er ofte litt lavere enn i andre banker.
Gjør research!
Hva er egentlig forskjellene på å kjøpe en andel i et borettslag kontra en aksjeleilighet eller selveierleilighet? Kort fortalt: En selveierbolig eier du helt selv, med rettigheter som å kjøpe, selge, leie ut eller belåne boligen. Her må du være oppmerksom på at dokumentavgift til staten kommer på toppen av salgssummen. I et borettslag, derimot, kjøper du egentlig bare retten til å bo i en bestemt andel i borettslaget. Det kan også kalles andelsleilighet, og i begge tilfeller kommer gjerne fellesgjeld på toppen av salgssummen, i form av husleie. En aksjeleilighet likner på andelsleilighet, men istedenfor en andel kjøper du en aksje som gir deg rett til å leie en bestemt leilighet. Du blir dermed medeier i boligaksjeselskapet, og leier i praksis leiligheten av selskapet. Her er det ingen dokumentavgift, men fellesutgifter.
Se opp for ekstrautgifter!
Et borettslag har gjerne felleskostnader, som du bidrar til med en månedlig husleie. Hvor høy er husleia? Klarer du denne utgiften på toppen av avdragene på lånet? Husk også å ta høyde for at husleia kan stige. Les styreprotokoller for å sjekke om det er planlagt for eksempel oppussing eller andre ting som må finansieres gjennom økt husleie.
Se opp for avgifter!
Kjøper du en selveierleilighet, kommer det to enkeltutgifter på toppen av kjøpesummen. Den første er dokumentavgiften, som er en særavgift til statskassa. Den er i dag på 2,5 prosent av kjøpesummen, inkludert eventuell andel av fellesgjeld. Den andre utgiften er tinglysningsgebyr. Det betales med 525 kroner for skjøtet og 525 kroner per pantedokument.
Se opp for forkjøpsrett!
Skal du kjøpe bolig i et borettslag, og i noen tilfeller også i boligsameier, kan det være at noen kan knipe leiligheten rett foran nesa di - på forkjøpsrett. Den som har forkjøpsrett kan da kjøpe boligen istedenfor deg, til den prisen du og selger er blitt enige om. Om det finnes en forkjøpsrett på en bolig, skal det gå fram av vedtektene til borettslaget eller sameiet. Som oftest gjelder retten andre beboere i borettslaget og andre medlemmer i boligbyggelaget, for eksempel OBOS.
Kilder: NTNU, Husbanken, regjeringen.no, finanstilsynet.no
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.