JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Therese og samboeren mistet jobben i Sydvaranger Gruve

Både Therese Wessel og samboeren var maskinførere i bruddet i Bjørnevatn. Da Sydvaranger Gruve gikk konkurs, mistet begge jobben. – Vi kan ikke legge oss ned å hyle av det. Nå må vi se på hvilke muligheter vi har, sier maskinføreren.
Therese Wessel kjørte dumper i Bjørnevatn i fire år, og stortrivdes med det. Nå begynner letingen etter en ny maskinførerjobb.

Therese Wessel kjørte dumper i Bjørnevatn i fire år, og stortrivdes med det. Nå begynner letingen etter en ny maskinførerjobb.

Tri Nguyen Dinh

På morningen onsdag 18. november fikk Therese Wessel en e-post hun godt kunne ha vært foruten. Der sto det at Sydvaranger Gruver er konkurs.

– Det kom uten forvarsel. Vi trodde på at det skulle komme på plass en ny investor. Alle sa det, sier Wessel.

En liten mistanke hadde imidlertid begynt å spre seg før mailen kom. Det var børsstopp på gruveaksjene. Men det var ikke første gang, og det ble sagt at børshandelen skulle starte opp igjen 17. november.

– Men det ble den ikke. Det var skikkelig kjipt. Vi hadde belaget oss på at fristen for å finne en ny investor var 15. desember.

Godt ivaretatt av Nordens Klippe

Uka som har gått siden Sydvaranger Gruve gikk konkurs, har vært stressende.

– Det er mye papirer som skal signeres og leveres. Vi har måtte meldt oss arbeidsledige, søke om arbeidspenger, søkt om penger fra lønnsgarantifondet … Men nå er vi snart ferdig med alt papirarbeidet.

For det er ikke bare Therese som har mistet jobben i familien. Samboeren hennes jobbet på samme skift i Bjørnevatn, og begge har dermed blitt arbeidsledige over natta.

På Samfundshuset i Kirkenes har det vært fullt trøkk hele uka. I samarbeid med LO Finnmark, NAV Sør-Varanger, Sparebank1 og Avdeling 9 i Arbeidsmandsforbundet har Nordens Klippe opprettet en møteplass for de ansatte ved bedriften.

– Vi har blitt veldig godt ivaretatt av Nordens Klippe, og det setter vi store pris på, understreker Therese.

Har penger noen måneder

Sydvaranger Gruve ble slått konkurs to dager før julelønna skulle komme på konto. Da tro Sparebank1 Nord-Norge til, og forskutterte feriepengene for de ansatte.

– Det var helt utrolig at de gjorde det. Og det hjalp oss godt. I og med at det var feriepengene, så var det litt mer enn en vanlig lønn, og nå har vi i alle fall penger til å dekke utgifter i to – tre måneder. Det er deilig å vite at man kan betale regningene sine. Vi har jo hus og bil og hele pakka.

I tillegg har samboerparet fått stoppet avdraget på lånet i to måneder, og de fikset betalingsforsikring på lånet i fjor.

– Vi har jo vært forberedt på at konkursen kunne skje, helt siden vi fikk beskjed om at det begynte å gå dårlig i fjor. Så nå må vi se mulighetene lenger ut. Vi kan ikke legge oss ned å skrike.

Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Pendling hadde vært greit

Nå er det jobbsøking som gjelder.

– Håpet er jo å bli i Kirknes, men det er veldig mange som ikke har jobb her nå. Det er ikke så mange muligheter her som på større steder. I alle fall ikke innen maskin.

En pendlerstilling hadde gjort det mulig å bli boende i Kirkenes.

– Det er helt greit for meg dersom den muligheten dukker opp. Det er en fin ordning.

Men det er ikke utelukket at de må flytte på seg. Da må begge få jobb i samme området.

Det beste hadde vært en ny investor

Men selv om planer legges for jobbsøking, hadde det aller beste vært om det kom en ny investor som ville starte opp drifta i Sydvaranger Gruve igjen.

– Jeg håper jo på det. Men det vil sannsynligvis være en lang prosess. De som investerer må jo være klar over at det vil koste mye.

De senere dagene har nyheten om at bedriften har drevet rovdrift på malmen spredt seg. At gråberget ikke er tatt ut, og at det vil koste svært mye å ta ut ny malm, for først må masse gråberg bort.

– Det er ledelsen som har styrt det der. Og når malmprisene har gått ned, er det vanskelig å drive videre. Det er selvfølgelig veldig dumt, og kan hende det gjør at investorer tenker at det blir for syrt å starte opp igjen, avslutter Wessel.

Tidligere saker:

Lønnsnedgang i Sydvaranger Gruve (14/11-14)

Sydvaranger Gruve får et pusterom (26/3-15)

Jobber på spreng for å redde Sydvaranger Gruve (19/6-15)

Forhandlingene om Sydvaranger Gruves framtid fortsetter (1/7-15)

Sydvaranger Gruve fortsetter driften (6/7-15)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse