Vekterbransjen
Vektere uten tariffavtale skal passe på barnetoget i Oslo 17. mai
Tillitsvalgte i LO er rystet over at anbudet på barnetoget i hovedstaden gikk til PSS Securitas, et vaktselskap uten tariffavtale.
– Det offentlige og kommunale burde gå foran og kreve gode lønns- og arbeidsvilkår, herunder tariffavtale, og vise veien for hvordan ting skal være, sier hovedtillitsvalgt i Securitas, Stian Tveitan.
Stian Lysberg Solum / NTB
camilla.yndestad@lomedia.no
– Jeg synes det er helt forkastelig av Utdanningsetaten, sier Gunnar Bentehaugen.
Han er nestleder i klubben for vekterne i Avarn Security i Oslo og Viken, og nå er han frustrert.
Grunnen er at anbudet på barnetoget i hovedstaden har gått til PSS Securitas, et vaktselskap uten tariffavtale.
Bentehaugen får støtte fra hovedtillitsvalgt i Securitas, Stian Tveitan.
– Det er en uting. Det offentlige og kommunale burde gå foran og kreve gode lønns- og arbeidsvilkår, herunder tariffavtale, og vise veien for hvordan ting skal være, sier Tveitan.
– Ikke gangbart
Tveitan i Securitas forteller at han ikke er overrasket over at kommunen, her representert ved Utdanningsetaten, gir et slikt oppdrag til et selskap uten tariffavtale.
– Offentlige innkjøpere bryr seg ikke. Anbudet er i stor grad vekta på pris og man vet at verken Avarn eller Securitas kommer til å vinne, sier Tveitan.
Han tror at dersom dette ikke blir tatt tak i, vil det ende med at selskaper uten tariffavtale kommer til å ta over store deler av de offentlige anbudene.
– Det er en vei som ikke er gangbar, sier Tveitan.
Kvalitet teller mest
Kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten, Randi Hagen Eriksrud, avviser at anbudet i stor grad var basert på pris.
– Det er tvert imot vektet 30 prosent på pris og 70 prosent på kvalitet. PSS Securitas var beste tilbyder, både på pris og kvalitet. Securitas og Avarn leverte ikke inn tilbud i konkurransen, og kunne følgelig ikke vinne oppdraget, sier Eriksrud.
Oslo kommune er Norges nest største innkjøper etter staten og handler årlig for 36 milliarder kroner.
Kommunen har siden 2017 benyttet Oslomodellen, som er seriøsitetskrav i offentlige anskaffelser, for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.
I Oslomodellen står det spesifisert at «ansatte skal ha lønns- og arbeidsvilkår i tråd med allmenngjort eller landsdekkende tariffavtale.
Men hvordan følger egentlig Utdanningsetaten opp at de ansatte i vaktselskapet de har hyret inn har lønns- og arbeidsvilkår i tråd med vekteroverenskomsten?
Dårligere pensjon
Ifølge Eriksrud vil «det bli gjennomført stikkprøvekontroller i etterkant av oppdraget. Det hentes også egenrapportering.»
Hun forteller at kontrakten som Utdanningsetaten har med PSS Securitas inneholder Oslomodellens bestemmelser om at de som jobber på oppdraget skal ha lønn tilsvarende landsomfattende tariff for oppdraget.
– Det er normalt ikke anledning til å kreve at leverandør har tariffavtale, men man krever i stedet at leverandør lønner etter tariffavtale på oppdrag for den offentlige kunden, i tråd med Oslomodellen og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.
– Hvilke lønns- og arbeidsvilkår fra vekteroverenskomsten har dere satt som krav om at PSS må følge?
– De skal følge vekteroverenskomsten.
– Vektere som jobber i bedrift med tariffavtale har ekstrapensjonen AFP, det har ikke bedrifter uten tariffavtale. Faller AFP utenfor de områdene dere mener må med for å være i tråd med Oslomodellen?
– Oslomodellens bestemmelser om lønns- og arbeidsvilkår omfatter ikke AFP.
Når det gjelder ny lønn etter årets lønnsoppgjør, tillegg som følge av ubekvem arbeidstid og overtid, forteller Eriksrud at PSS Securitas bekrefter i siste egenrapportering i mai 2024 at de følger vekteroverenskomsten – og at vekterne vil få etterbetalt etter lønnsoppgjøret.
På spørsmål om hvordan Utdanningsetaten faktisk sjekker at vekterne i PSS Securitas får helligdagstillegg, svarer Eriksrud følgende:
– Oppdraget er priset med helligdagstillegg og vi forutsetter at leverandør følger kontrakten. Eventuelle avvik i kontroll vil følges opp i henhold til kontrakt.
Securitas: – Ikke feil
Administrerende direktør i Securitas, Martin Holmen, er også styreleder i PSS Securitas. Han ser ikke på det at anbudet på 17. toget gikk til et vaktselskap uten tariffavtale som feil.
Han trekker fram at det er organisasjonsfrihet, og at om vekterne lønnes som de skal, så er det riktig.
Holmen har likevel et «men» å komme med:
– Pris vektes altfor høyt i forhold til kvalitet. Det har vært et stort skifte i bransjen, der flere mindre selskaper får tildeling fordi offentlig sektor velger å gjøre det på denne måten.
Arbeidsmanden har flere ganger prøvd å komme i kontakt med administrerende direktør i PSS Securitas for en kommentar. Han har foreløpig ikke svart.
Tillitsvalgte mener modellen må snus
Tilbake hos de tillitsvalgte er Stian Tveitan tydelig på hva han mener bør gjøres:
– Det må strengere regulering og oppfølging til, og legges til grunn at det skal være tariffavtale i alle offentlige anbud. Det bør gjøres noe med hele den offentlige innkjøpsmodellen og vilkårene som blir satt i offentlige anbud. Hele modellen må snues, sier han.
Administrerende direktør i Avarn Security, Kjell Frode Vik, sier seg enig:
– Jeg skulle ønske at alle hadde hatt tariffavtale – da hadde det vært mye lettere å konkurrere. Det hadde vært ryddigere og mer avklarte forhold, og vi ville konkurrert på like vilkår, sier han.
– Hvorfor la dere ikke anbud på 17. mai-toget?
– Oppdraget er ikke helt profilen vår, med kortsiktighet og mange ansatte på en dag – og med helligdagstillegg ville vi nok også blitt for dyre.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.