JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterne krever 90 prosent av industriarbeiderlønna

I dag starter forhandlingene på vekteroverenskomsten. 90 prosent av industriarbeiderlønna er hovedkravet. Det har vekterne sloss for i mange år.

Terje Hansteen

ane.borrud@lomedia.no

I dag møtes Arbeidsmandsforbundet og NHO Service til forhandlinger om vekteroverenskomsten. Ei lønn og leve av, 90 prosent av en gjennomnsittlig industriarbeiderlønn, er kravet til vekterne. Det har det vært lenge.

Streik i 2010

I 2010 gikk vekterne til streik for å få opp lønna i bransjen. Et av hovedkravene var å heve minstelønnsgarantien. Garantien ligger i tariffavtalen, og sørger for at vekterne minst skal tjene 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Kom opp mot 90 prosent

Noen endring av minstelønnsgarantien ble det ikke, men partene ble enige om at lønnsutviklingen i bransjen skulle heves som et ledd i arbeidet med å heve bransjens status og gjøre den i stand til å konkurrere om arbeidskraft. Det ble gjennomførte særskilt forhandling innen januar 2011, 2012 og 2013. Målet var å komme nærmere en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

De ekstraordinære forhandlingene ble gjennomført mellom partene, og vekterne har vært oppe mot 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Under 90 prosent i dag

Men i dag ligger vekterne igjen flere prosent under 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Det viktigste kravet for vekterne er derfor fortsatt økonomien, sier forhandlingsleder Erna Hagensen.

Dato for utbetaling av lønn

En annen sak som er viktig for vekterne er dato for utbetaling av lønn. Vekterne får utbetalt lønna etterskuddsvis, det vil si måneden etter jobben er utført. Ifølge Hagensen så skyver noen arbeidsgivere datoen lenger og lenger ut i måneden.

– Vi vil ha inn tekstendringer på utbetaling av lønn. Å få etterskuddsbetaling er greit. Men at arbeidsgivere flytter datoen fra 10. til den 15. og helt til den 20. i måneden etter at jobben er utført, det er helt urimelig. Man skal ha utbetalt lønna si når måneden er omme. Bedriften trenger ikke 20 dager på seg til å få til dette i den dataverdenen vi lever i i dag, konkluderer hun.

Det er satt av to dager til forhandlingene, og partene har frist på seg ved midnatt i morgen torsdag 19. mai for å bli enige.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse