JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil bruke EØS-avtalen mot sosial dumping

LOs nestleder mener det er mulig å vinne kampen mot sosial dumping innenfor EØS-avtalens handlingsrom.
MED EØS: LOs 2. nestleder, Hans Christian Gabrielsen, mener det er mulig å vinne kampen mot sosial dumping uten å skrote EØS-avtalen.

MED EØS: LOs 2. nestleder, Hans Christian Gabrielsen, mener det er mulig å vinne kampen mot sosial dumping uten å skrote EØS-avtalen.

Siri Hardeland

leif.kirknes@lomedia.no

Det var flere på Kartellkonferensen i Gol som var klare for å snakke om EØS. «Elefanten i rommet,» som en delegat kalte det fra talerstolen under den fagpolitiske debatten onsdag. «Hvis ingen ting er hellig lenger, som Arbeiderpartiets Raymond Johansen sa under sitt innlegg, håper jeg at heller ikke EØS-avtalen er hellig og at vi kan diskutere den,» er ordene en annen brukte.

LOs 2. nestleder, Hans Christian Gabrielsen, som steppet inn for en streikerammet Gerd Kristiansen, henviste til EØS-vedtaket fra LO Kongressen i fjor.

– Vi har et godt vedtak fra kongressen, sa han, men la også til at oppheving av EØS-avtalen ikke løser alle problemene i arbeidslivet.

– Vi må være litt tydelige på at du ikke automatisk blir kvitt sosial dumping om du sier opp EØS-avtalen, sier Gabrielsen, som henviser til at grensene fortsatt står åpne.

Intet nytt

Han viser til at man lenge har hatt sosial dumping-problematikk, før i større grad relatert til arbeidsflyt på tvers av de nordiske landene, men at problematikken har skiftet navn.

– På 80- og 90-tallet kalte vi det kontraktørvirksomhet, påpeker Gabrielsen.

– Jeg mener det er fullt mulig å vinne kampen mot sosial dumping innenfor EØS-avtalen. Med mindre man skal stenge grensene må man forholde seg til hvordan arbeidslivet er og finne nye metoder for å løse problemene.

Han nevner blant annet regulering av omfanget av underleverandører og å kjempe mot faste ansettelser uten garantilønn. Det er også en idé at bestillere blir mer kresne. «En krevende kunde,» som Gabrielsen kaller det.

– Vi må bruke det politiske handlingsrommet EØS-avtalen gir. Men der går det en helt klar skillelinje mellom hva den rødgrønne regjeringen brukte handlingsrommet til og hva denne bruker det til. Dette handler om politikk og skillelinjer, ikke om å si opp EØS-avtalen. Kampen mot sosial dumping må vinnes med de virkemidlene man har.

Vil skrive ny lov ved høve

Når det gjelder sosial dumping, henviste onsdagsetappens Ap-representant, Dag Terje Andersen, som vikarierte for en syk Jonas Gahr Støre, til deres handlingsplan mot sosial dumping, som blant annet handler om å begrense kontraktregimet til to underleverandører og stille krav om 25 prosent egenkompetanse for å få bukt med selskaper som formelt vinner anbud, men som deretter delegerer absolutt alt til underleverandører fordi de ikke selv sitter på den faktiske kompetansen som trengs.

Han er klar for skape en ny arbeidsmiljølov i samarbeid med LO neste gang det er politisk mulighet for det. Hvordan den loven blir er kanskje litt tidlig å fastslå nå, mener han, da samfunnet er i stadig forandring.

– Vi må ikke bli konservative, vi må finne nye løsninger på utfordringene, sa han.

Vi må bruke det politiske handlingsrommet EØS-avtalen gir

Hans Christian Gabrielsen, LOs 2. nestleder

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse