JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uverdig dobbeltspill

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har tatt til orde for å utrede prinsippene for trygdeoppgjøret.

Kristin Margrethe Johansen

Bakgrunnen er det faktum at alderspensjonistene vil miste kjøpekraft i år med moderate lønnsoppgjør og normal prisstigning. Det blir tilfellet i år. Problemet er bare at nye prinsipper ikke vil slå inn før neste år. Fremskrittspartiets stortingsgruppe fremmer derfor forslag om omlegging allerede i år, stikk i strid med det som er opplegget fra egen regjering.

Aftenposten kunne nylig avsløre det interne Frp-notatet som forklarer denne strategien. «Fokus vil være at vi legger ansvaret på partiene som står bak pensjonsforliket», heter det i dette notatet. Fremskrittspartiet var ikke med på det brede pensjonsforliket, men i regjeringsplattformen har partiet forpliktet seg til å regjere på grunnlag av dette forliket.

Opprinnelig var det Frp-leder Siv Jensen som forbilledlig kom med oppspillet til det vi nå ser utspille seg i trygdesaken. På partiets landsmøte ba hun Robert Eriksson om å lufte saken med partiene på Stortinget. Her fikk han så klarsignal for å utrede dette fram til neste trygdeoppgjør.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe kjører et uverdig dobbeltspill i denne saken. Av Frp-notatet går det nemlig fram at sannsynligheten for at partiets forslag blir nedstemt i Stortinget er relativt stor. Frp protesterer for all verden, men blir med på ferden. Hva ville ha skjedd dersom det mot formodning ble flertall for Frp-forslaget i Stortinget? Da ville Eriksson og regjeringen ha blitt nedstemt. Frp fremmer i realiteten mistillit mot sin egen statsråd. Stortingsgruppa har heller ikke funnet de 300 millioner kronene som trengs.

I Høyre er det stor vrede over Frp-forslaget. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland «håper dette ikke gjentar seg». Han er overrasket over at Frp opptrer stikk i strid med regjeringens politikk og avtale mellom partiene. Når man er i regjering må man ha felles policy. Så enkelt, og så vanskelig. Fremskrittspartiet er tatt med buksene nede. Partiets stortingsgruppe kan ikke være i opposisjon til egen regjering.

Det er krevende for Fremskrittspartiet å være i regjering. Partiet må både vise regjeringens politikk og synliggjøre primærstandpunktene i partiets program. Det krever en viss form for dobbeltkommunikasjon. Men her går det en grense. Derfor er det flott at Aftenposten har klart å avsløre strategien.

I denne saken har Fremskrittspartiet forsøkt å ri to hester samtidig. Det er en krevende øvelse når det oppstår sprik. Da gjelder det å velge riktig kurs. Kjepphester må settes på stallen.

Annonse
Annonse