JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerjobb

Langedrag endrer annonse etter kritikk: – Beklager

Naturparken lyste ut sommerjobb der man måtte betale 4.500 kroner i uka for å jobbe gratis. Nå er annonsen endret, men Arbeidmansforbundet mener parken fortsatt opererer i en gråsone.
Daglig leder i Langedrag Naturpark, Tuva Thorson sammen med hannulven Varg på Langedrag F

Daglig leder i Langedrag Naturpark, Tuva Thorson sammen med hannulven Varg på Langedrag F

Foto: Heiko Junge / NTB

camilla.yndestad@lomedia.no

Før helgen la Naturparken Langedrag ut en stillingsannonse med overskriften «I år kan du jobbe som frivillig med ulv og ulvevalper på Langedrag!»

Det var TV2 som omtalte saken først.

Men den forlokkende inngangen fra naturparken i Buskerud, falt ikke i god jord hos alle, for lenger ned i annonsen kom det nemlig fram at sommerjobbene ikke var lønnet, selv om man måtte jobbe 37, 5 timer i uken i minst fire uker i strekk.

I tillegg ville Langedrag ha betalt 4500 kroner i kost og losji hver uke, samt 350 kroner for transport til parken.

Klokken 18.00 fredag kveld, etter at TV 2 tok kontakt med selskapet, ligger ikke annonsen ute på nettsidene lenger. Daglig leder Tuva Thorson bekrefter til TV2 at den er fjernet. 

– Det ble lagt ut en feil tekst med feil beskrivelse av tilbudet som det kom reaksjoner på – og det skjønner vi. Det var en menneskelig svikt, og det beklager jeg at ikke ble oppdaget før, sier daglig leder i Langedrag Naturpark, Tuva Thorson, som i etterkant av reaksjonene la ut ny tekst.

Den opprinnelige stillingsannonsen som nå er slettet


I år kan du jobbe som frivillig med ulv og ulvevalper på Langedrag!

Om Langedrag: 1000 moh. ligger Langedrag Fjellgård Leirskole og Naturpark som et Soria Moria i tømmer og grovt trevirke med det vakreste utsyn over Tunhovdfjorden mot Hallingskarvet, Hardangerjøkulen, Hemsedalsfjella mfl. Ved å reise opp til Langedrag vil du være med på opplevelser som skaper undring, kunnskap og forståelse som bygger opp under en dypere respekt for det økologiske samspill, naturens lovmessighet og alt levende liv. Fjellgården har et mangfold av husdyr og ville dyrearter fordelt på 20 arter, ca. 3–400 individer. Gårdsdrift med 45 melkegeiter, ysteri, kjøttproduksjon, fjordhest avl og rideskole. 

Ulvene: På Langedrag har det vært ulv siden 1980 og i dag har vi 2 innhegninger med ulv. Vi har et ulvepar Loke og Sigyn som vi håper og tror vil få valper nå i mai måned. I tillegg har vi ulven Nare på 11 måneder som ble født her i fjor med sin helt spesielle historie. Nare ble tatt ut av ulvehegnet etter en redningsaksjon hvor han hadde et stygt infisert sår, bare 16 dager gammel. Han er da i ferd med å bli en sosialisert ulv, som er trygg på oss mennesker og har oss som en del av sin flokk. Nare trenger sin egen ulveflokk også, og derfor skal vi år utvide flokken hans med å sosialisere flere. 

Frivillig: Hos oss vil du få muligheten til å følge tett på arbeidet vårt med ulvene. Du vil få et helt spesielt innblikk i hva og hvordan denne jobben gjøres. Som frivillig på Langedrag trenger det ikke bare å være ulv man jobber med, men du kan få innblikk i alle dyrene våre som gaupe, rev, reinsdyr, elg, villsvin, muflon, highland, hest, hund, geit, kanin og diverse fugler. Vedlikehold og forfallent arbeid er også en viktig del, og hos oss må man kunne gjøre det som det er behov for, slik som for eksempel kjøkkenarbeid eller vask. Frivillige jobber 37.5 time i uka. Arbeidstiden vil variere og man på beregne delte arbeidsdager. Dagene vil være forskjellige, da det er ulike oppgaver som gjøres hver dag. Det er én fridag i uka, denne dagen er ikke nødvendigvis på en helgedag. 

Overnatting: Alle som er frivillige bor på Langedrag. Her vil du dele rom med andre som jobber her som frivillige. Det er ikke alle rom som har do og dusj, men du vil bli vist hvor dette er. Det er viktig at du hjelper til å holde det ryddig rundt deg. Det er fri bruk av trådløs nett. I kjelleren på hovedhuset er det vaskemaskin hvor du kan få vasket klærne dine. Viktig at dette avtales med kjøkkenet før du bruker maskinen. 

Måltider: De som bor og jobber her spiser måltider sammen på pauserommet. Det er tradisjonell husmannskost som blir servert. Har du matallergier er det viktig at du gir beskjed i god tid. Lurt å ha med seg Sengetøy (dette er også mulig å leie) Håndkle (dette er også mulig å leie) Toalettsaker Innesko Klær til å ha inne Klær til å jobbe ute med Vi holder til på fjellet, så ta med alt fra badetøy til ullundertøy, votter og lue Gode sko/støvler 

Transport: Hvis du kommer med buss eller tog, kan vi hente deg på Nesbyen/Rødberg. Det koster 350 kr. Kommer du med bil, har vi stor parkeringsplass. Hvem kan søke? Du må ha fylt 18 år for å være her som frivillig. Det er ingen øvrig aldersgrense, men man må være i relativt god form da en del av arbeidet kan være fysisk krevende. Kostnader Det koster 4500 kr pr. uke å være frivillig, da har du kost og losji dekket. Tidsrom 20. mai -20. august. Du må være minimum 4 uker.

Ikke jobb, men opplæringstilbud

Thorson understreker at det ikke er noen jobb det er snakk om, men et opplæringstilbud.

Arbeidsmandsforbundet har tariffavtale og flere medlemmer på Langedrag.

Distriktssekretær i Avdeling 1 Øst, Lars Moholdt, ser positivt på at teksten ble trukket tilbake.

– Den nye teksten som ligger ute er noe helt annet enn det som opprinnelig ble lagt ut, men om arbeidets art er noe annet enn i den opprinnelige teksten gjenstår å se i praksis, sier han.

For: Moholdt mener den nye teksten er i gråsona mellom hva som er jobb og hva som er opplevelse.

Annonsen som nå ligger ute på Langedrags hjemmeside

Er du spesielt interessert i ulv? Her er din mulighet

I år har vi 2 plasser for å kunne være med på sosialisering av ulv.

Vi har bred erfaring og kompetanse innen trening av ulike dyrearter. Vårt trenerteam deler gjerne av sin brede erfaring gjennom mange år med ulv og andre dyrearter.

Primæropplæringen vil være innen fagfeltet ulv men du vil også få mulighet til å være med trenerteamet og guidene inn til gaupe, elg, reinsdyr, rev. Dette vil gi en unik mulighet for innsyn av artenes spesifikke atferder og kroppsspråk.

Læringen skjer gjennom tett veiledning fra trenerteamet og den sjeldne mulighet til å omgås dyrene gjennom å gi de deres daglig stell og dekke deres behov.

Trenerteamet er ledende innen flere av disse dyreartens fagfelt. 

Prisen kr 4500/ uke, minimum 4 uker, gir deg en unik tilgang til:

·  Læring om ulv generelt og sosialisering spesielt, ledet av trenerteamet på Langedrag,

·  Være med / «leve med» ulvevalpene og få et unikt innsyn i ulvevalpenes utviklingstrinn.

·  Være med trenerteamet på guiding av andre dyrearter og hvordan trene disse.

·  Datainnsamling (bilder, film av interaksjon mellom ulvevalpene og deres utviklingstrinn).

Prisen dekker bolig og alle måltider ferdig servert 7 dager i uken.

4 uker er ønsket for at valpene skal kunne få knytte seg til enkeltmennesker. Du vil gjennom oppholdet kunne skape en varig relasjon til ulvene du er med å sosialisere.  

Får de arbeidskontrakt eller ikke?

Moholdt forteller videre at han har vært i dialog med Thorson ved Langedrag og avtalt et oppklaringsmøte. Både for å se på gjeldende og fremtidige lønns- og arbeidsvilkår.

– Om man er definert som arbeidstaker, så skal man stå til disposisjon for arbeidsgiver. Om man ikke er arbeidstaker, så står man ikke til disposisjon. Dette er helt klart definert i lovverket. Så er spørsmålet: Står en som er med på sosialisering av ulv til disposisjon for arbeidsgiver eller er det frivillig å delta? spør Moholdt.

Han trekker også fram spørsmålet om hva som vil stå i arbeidsinstruksen og om de får arbeidskontrakt.

– Om de får arbeidskontrakt, er de i arbeid og da skal de også ha lønn og ikke betale for å jobbe, sier Moholdt.

Et annet punkt Moholdt trekker fram, er hvor vidt de som skal sove med ulvevalpene er forsikra.

– Siden det ikke er arbeid, blir det heller ikke definert som yrkesskade dersom noe skulle skje. Det ligger gråsoner her hele veien som er vanskelig å konkretisere før man vet hvilken arbeidsart dette er, sier Moholdt.

Nå håper han på en konstruktiv dialog med Langedrag sånn at de får landet saken.

Frivillig deltakelse

Tuva Thorson forteller at deltakelsen i opplæringsprogrammet er frivillig, og at deltakerne vil få en skriftlig bekreftelse på at de har fått plass på programmet.

– Vi vil legge opp et program slik at de kan få best mulig ut av tiden de er her. Valpenes utvikling skjer fort med endringer hver dag, og deltakerne må få kontinuerlig veiledning i hvordan de ulike utviklingstrinnene skal møtes og forstås slik at valpenes instinkter og nedarvede atferd møtes på rett måte, sier Thorson.

Hun er tydelig på at det ikke er snakk om noen gråsone, som Moholdt sikter til, siden det er et opplæringstilbud det er snakk om, og forteller at de som deltar vil være forsikret gjennom sin reiseforsikring.

– Dette er et program i fritiden deres. Det er samme praksis for deltakere på rideleir, familieleir, friluftslivsleir og klatrepark. Men om det er vi som har gjort en feil, slik at skade oppstår, da er det vår ansvarsforsikring som gjelder, sier Thorson.

Hun legger til at hun synes det er synd at Moholdt kommer med den kritikken som han gjør.

– Langedrag legger stor vekt på å ha en respektfull drift på alle plan, både for mennesker og dyr. Langedrag drives med en idealistisk grunntanke der alt overskudd tilbakeføres til driften.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse