JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemsvekst i nedgangstider

Mange forbund får flere medlemmer når arbeidsmarkedet er usikkert.
STUDENT-STUNT: LO-forbundet Industri Energi opplever medlemsvekst. Her fra Industri Energi Students stand på NTNU i sommer.

STUDENT-STUNT: LO-forbundet Industri Energi opplever medlemsvekst. Her fra Industri Energi Students stand på NTNU i sommer.

Industri Energi Student

line.scheistroen@lomedia.no

– Vi har erfaring med økt organisering i vanskeligere tider, sier Arild Theimann, avdelingsleder for medlemsservice i Industri Energi. LO-forbundet organiserer mange medlemmer i de kriserammede olje- og gassnæringene. Likevel opplever ikke Industri Energi noen form for medlemsflukt. Forbundet opplever stor medlemsvekst blant studenter og lærlinger, men også av ordinære medlemmer.

Tett oppfølging er avgjørende, ifølge Theimann.

– Vi har alltid stort fokus på rekruttering, men har ekstra innsats på å ringe opp utmeldte medlemmer. Noen medlemmer har en forestilling om at de ikke kan være medlem om de mister jobben, sier Theimann.

Les også: Rekordmange unge i Fagforbundet

Student-investering

Leder i Industri Energi Student, Jan Godfrey, var på reisefot i tre uker i forbindelse med semesterstart. Resultatet ble et sted mellom 200 og 300 nye studentmedlemmer. Før året er omme håper Godfrey at antall studentklubber har økt fra fem til åtte. Totalt har forbundet nær 3500 studentmedlemmer.

Godfrey reiser rundt med et lukrativt tilbud. Studentmedlemskapet koster 10 kroner i måneden, tidligere var det gratis, i tillegg lokkes det «bokpant» som gir studenter 6000 kroner når de er ferdige med studiene. Til gjengjeld ser Industri Energi at studenter blir i forbundet når de begynner i jobb.

– Vi har jobbet bevisst med studentrekruttering i lang tid, og det får vi igjen for. Å organisere en student er ikke et tapsprosjekt, men en langsiktig investering, sier Godfrey.

Studerer mer

Selv om utsiktene til jobb i olje- og gassnæringene er dårlige akkurat nå, opplever ikke Godfrey at studenter skyr ingeniørstudier.

– Men de fleste er naturlig nok opptatt av situasjonen i bransjen. Spesielt de som studerer på siste året, er bekymret for om de får seg jobb når de er ferdige. Vi møter også en del som velger å studere mer enn planlagt, og vi møter dem som bruker nedgangstiden til å ta videreutdanning. Disse styrker posisjonen sin i arbeidsmarkedet når det blir bedre tider. For ja, olje- og gassnæringene kommer til å ta seg opp igjen, mener Godfrey.

Vekst flere steder

Flere LO-forbund rapporterer om medlemsvekst, til tross for at de organiserer medlemmer i næringer som opplever nedgangstider og/eller er i omstilling. EL & IT Forbundet er et av dem.

– Forbundet har merket noe økende permitteringer av medlemmer og også oppsigelser. Men, medlemstallet er stabilt, ja endog økende, så økonomisk er det stabilt. Erfaringsmessig fra andre nedturer i arbeidslivet, så virker det som flere organiserer seg i usikre tider, opplyser Bente Jeppson, informasjonskonsulent i EL & IT.

Verver i omstilling

Et annet eksempel er Norsk Tjenestemannslag (NTL).

– For NTL er det utfordrende å opprettholde og øke antall yrkesaktive medlemmer når vi har en regjering som har som politikk å overføre flest mulig statlig utførte oppgaver til private. Våre medlemmer som følger tjenester som blir overlatt til private aktører, blir overført til andre LO forbund, og mange velger å pensjonere seg. Samtidig ser vi at varsler om omstilling får mange som ikke har vært organisert, eller organisert i andre hovedsammenslutninger til å melder seg inn hos oss. Og ja, NTL har fokus på verving også i virksomheter i omstilling, sier hovedkasserer Anita Busch i NTL.

På lik linje med Industri Energi har NTL store forhåpninger til ungdommen.

– Tross omstillingene i statlig sektor, har ikke forbundet merket en stor nedgang i antall yrkesaktive medlemmer. Vi har nettopp etablert NTL Ung, og vi ser at det er økende aktivitet blant våre mange unge medlemmer. Vi håper at NTL Ung og systematisk vervearbeid gjør at mange flere velger å være medlemmer hos NTL framover, sier Busch.

Les også: Ung og sterk

Mister medlemmer

Men det er også forbund som opplever at nedgangstider i arbeidsmarkedet betyr færre medlemmer. Fellesforbundet merker fort at ledigheten stiger. Forbundet opplevde det under finanskrisen i 2008-2009, og trenden er den samme nå.

– Medlemstallet begynner å synke. Vi har mistet vel 2000 medlemmer så langt i inneværende år. Det betyr selvsagt mye i kontingentinntekter. Vår erfaring er at folk ikke organiserer seg i usikre tider, men vi har et konstant trykk på rekruttering, uavhengig av konjunkturene, sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet.

Les også: Fellesforbundets landsmøte på 1-2-3

Lavere aktivitet

Norsk Nærings- og Nytelsesforbund (NNN) er et av flere forbund som over tid har opplevd en medlemsnedgang. Færre medlemmer gir reduserte kontingentinntekter og fører igjen til færre aktiviteter.

– Vi har hatt en negativ trend over veldig mange år, veldig mange bedrifter har rasjonalisert og forsvunnet det siste tiåret, så vi er vant med omstillinger i forbundet. Denne trenden påvirker oss på den måten at mye aktivitet vi ønsker å gjøre, kan vi ikke gjennomføre for vi skal ha driften i balanse. Hadde vi for eksempel hatt 2000 flere medlemmer, kunne vi gjort mer av det meste, sier 2. nestleder Jarle Wilhelmsen i NNN.

Å organisere en student er ikke et tapsprosjekt.

Jan Godfrey, Industri Energi Student

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse