JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Misforstått godhet

At Østfold-foreninga har tatt på seg martyrrollen for å verne jentene, er – for å si det mildt – en ufattelig undervurdering av forbundets jenter OG gutter, skriver Monica Nkechi Okpe i dette leserinnlegget.
Monica Okpe til venstre peker på at Transportarbeiderforbundets handlingsprogram sier at ungdomsrepresentanter må sikres plass i alle NTFs viktige organer.

Monica Okpe til venstre peker på at Transportarbeiderforbundets handlingsprogram sier at ungdomsrepresentanter må sikres plass i alle NTFs viktige organer.

Roy Ervin Solstad

Ungdommen er underrepresentert i forbundets foreningsstyrer. De utgjør 20 prosent av medlemsmassen, men kun 4,8 prosent av NTFs foreningsstyrer.

Jeg er enig med Roy Einar Nilsen, leder av NTFs ungdomsutvalg, som sier at dette er for dårlig. Man vil gjerne tro at alle så på dette som problematisk. Vel, ikke alle.

– Ved å velge inn ungdommer, kommer krav om å sende de på konferanser, og det ønsker vi ikke. Det skyldes at vi erfaringsmessig har sett en del stygge ting. Særlig har jenter vært veldig utsatt i transportbransjen. Derfor bestemte vi oss for fire-fem år siden, at vi ikke skulle velge inn ungdommer i styret til foreninga. Det er rett og slett for å verne ungdommene, uttaler Monica Johansen, leder i Østfold Transportarbeiderforening.

Ungdommer underrepresentert i foreningsstyrene

NTF lever ikke på i et vakum på utsida av samfunnet for øvrig. Problemer som sexisme og trakassering finner man også i fagbevegelsen, for jeg antar det er denne type overgrep foreningsleder Monica Johansen sikter til, i det hun kaller «stygge ting». Men hvordan angriper man problemet?

At Østfold-foreninga har tatt på seg martyrrollen for å verne jentene, er – for å si det mildt – en ufattelig undervurdering av forbundets jenter OG gutter. Man bekjemper ikke sexisme og overgrep ved å utestenge de som kan bli utsatt for det. Om dette er en akseptert løsning, har vi større problemer i forbundet enn at ungdom er underrepresentert.

I utvalget for Mangfold og Likeverd har vi diskutert viktigheten av å si ifra om overgrep, konfrontere overgripere og det faktum at alle har et ansvar for å si ifra om ting som er uakseptable. Bare på den måten kommer man «styggedommen» til livs.

Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Østfold-foreningas «løsning» ikke bare undervurderer ungdommen og alle forbundets medlemmer, men man setter seg selv i en lite flatterende posisjon. Kan virkelig ei forening utestenge en hel gruppe under påskudd av å verne dem? Det går i alle fall på tvers av forbundets handlingsprogram som sier "For å oppnå dette må ungdomsarbeidet tilføres tilstrekkelige midler, og beslutningsdyktige ungdomsrepresentanter sikres plass i alle NTFs viktige organer."

Vi ønsker oss et mangfoldig, ikke et enfoldig forbund. For det er naivt å tro at dette er løsninga på et samfunnsproblem.

Det kan synes som om ungdommen her blir utsatt for det maktspillet Østfold-foreninga sier man ønsker å skåne dem for.

MONICA NKECHI OKPE, tillitsvalgt DHL Supply Chain, avd. Vestby

monkechi2002@yahoo.no

Få vårt nyhetsbrev

Man bekjemper ikke sexisme og overgrep ved å utestenge de som kan bli utsatt for det

MONICA NKECHI OKPE

Annonse
Annonse