JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enstemmig dom

Arbeidsretten: Streiken mot jernbanereformen var lovlig

Arbeidsretten avviser enstemmig at den politiske streiken 15. juni var tariffstridig. Spekter mente en markering i tre timer var for lenge.
OVER 2000: Det var viktig at store fagmiljøer i Drammen og på Grorud kunne delta, sier Arbeidsretten. Siste appell var fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

OVER 2000: Det var viktig at store fagmiljøer i Drammen og på Grorud kunne delta, sier Arbeidsretten. Siste appell var fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Anette Karlsen

oystein@lomedia.no

anders@lomedia.no

– Full seier til NJF og NLF. Vi er frifunnet for brudd på fredsplikten i en enstemmig dom. Påstanden fra Spekter om at den politiske demonstrasjonen mot jernbanereformen den 15. juni 2015 var tariffstridig og ulovlig er dermed gjort til skamme, sier fungerende forbundsleder i NJF, Jane Brekkhus Sæthre.

(17.09.15:) LO forsvarer retten til politisk streik i tre timer

(15.06.2015:) 2000 ga klar beskjed til Ketil Solvik-Olsen

Klar tale

– Jeg er veldig glad for dommen, som jeg mener er fornuftig. Jeg legger også merke til at den er enstemmig, og veldig tydelig på alle punkter. Her var det ikke snakk om en ulovlig eller tariffstridig aksjon, sier Rolf Jørgensen, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund.

Han er skuffet over at Spekter bruker så mye energi på en prosess overfor de ansatte med det mål å begrense den demokratiske retten til å uttrykke sin mening.

– Nå har retten talt, og vi er ferdige med saken. Men jeg mener dette er utidig, og vil be Spekter gå litt i seg selv. De bør tenke over om de misbruker Arbeidsretten.

Jørgensen legger også merke til at dommerne har forståelse for at forbundene ønsket å samle så mange som mulig til arrangementene i Oslo.

– Og honnør til LOs juridiske avdeling og prosessfullmektig Atle Sønsteli Johansen. De har stått på i forberedelsene og gjennomføringen av rettssaken, sier Rolf Jørgensen.

• Følg oss på Facebook og Twitter

– Helt riktig

Nestleder Eivind Gran i LO Stat er fornøyd med dommen, som han mener er helt riktig.

– Det er bra at en enstemmig arbeidsrett ikke ønsker å begrense demokratiske rettigheter for de ansatte i jernbanen heller. Dette var en ganske alvorlig sak sett med våre øyne, så utfallet er bra.

Han er også fornøyd med at Arbeidsretten sier det var forståelig at streiken varte lenge nok til at ansatte på verksteder i Drammen og Grorud fikk tid til å komme seg til Oslo for å delta på markeringene.

– Om Spekter hadde fått medhold, ville det fått mye mer dyptgripende effekter. Dommen viser at den forståelsen vi har hatt rundt varighet på politiske streiker er riktig. Det er mye her som jeg synes blir veldig ryddig med denne kjennelsen, sier han.

Gran understreker at hensikten med politiske streiker aldri er å ramme arbeidsgiver, men at det er en uunngåelig bieffekt.

Dette er den tredje strake enstemmige seieren LO Stat har tatt i Arbeidsretten over Spekter.

– To av disse sakene er det Spekter som har dratt for Arbeidsretten. Du kan si vi synes det er litt mange unødvendige rettstvister fra Spekters side den siste tida, sier Gran.

Få nyhetsbrevet vårt her:

Viktig avklaring

– Arbeidsretten har påpekt at saken var prinsipiell, noe som legitimerer at Spekter tok ut søksmålet, sier Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter.

– For Spekter var det viktig å få en rettslig avklaring på hvor lang en slik politisk aksjon kan være før den er i strid med fredsplikten. Slik vi vurderer dommen, har Arbeidsretten avklart at en aksjon med varighet på tre timer for å frakte folk til aksjonsstedet kan være i strid med fredsplikten. I dette tilfellet fant de imidlertid at akkurat denne aksjonen ikke hadde slik skadevirkning at den var urettmessig, sier Gunnar Larsen.

Togstans

Mandag 15. juni streiket medlemmene i Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund mot regjeringas forslag til jernbanereform. Streiken varte fra klokka 10.00 til klokka 13.00. Dette var for lenge hevdet Spekter, og mente dermed at forbundene hadde brutt fredsplikten i hovedavtalen, tok saken til Arbeidsretten og krevde å få dekket sine saksomkostninger av de to forbundene og LO Stat.

– Tre timer går ut over det saklige behov som medlemmene av NJF og NLF har for å markere sitt syn på regjeringens forslag til jernbanereform. På denne bakgrunn nedlegges påstand om at aksjonen er tariffstridig og ulovlig, da den strider mot fredsplikten etter så vel hovedavtalen som arbeidstvistloven, skrev Spekter i sin stevning.

Ikke lønnskonflikt

I en enstemmig dom avviser retten Spekters påstand. Det er fire dommere oppnevnt etter innstilling fra partene, to fra hver av partene, og tre juridiske dommere.

– Partene er enige om at formålskravet er oppfylt: Aksjonen har ikke hatt til hensikt å øve press på de tariffmessig ordnede forhold eller fremtvinge en løsning av en tvist, heter det i dommen.

De to forbundenes begrunnelse var at streiken måtte vare så lenge hvis det skulle være mulig å transportere folk inn til arrangementene på Jernbanetorget og foran Stortinget, noe Arbeidsretten har forståelse for. Alternativet ville vært å legge den til arbeidstidas slutt. Da ville de rammet ettermiddagsrushet og dermed togpassasjerene ekstra hardt. Ved å legge aksjonen midt på dagen ble det ikke trafikkstopp verken i morgen- eller ettermiddagsrushet.

Dialog

Arbeidsgiversiden ønsket at togene skulle være bemannet, og det ble gjennomført.

– Retten legger til grunn at Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund vurderte virkningene og konsekvensene da aksjonen ble lagt midt på dagen. Det var store fagmiljø i Drammen og på Grorud som det var viktig for forbundene fikk mulighet til å delta. Retten har forståelse for det, og finner at den økte tidsbruk dette medførte, må anses akseptabel i denne saken, der aksjonen var rettet mot jernbanereformen. Retten har ikke grunnlag for å anse fredsplikten krenket på dette grunnlag, verken vurdert isolert eller i sammenheng med varigheten, står det videre i dommen, der konklusjonen er at kravet om sakskostnader avvises fordi saken har reist et prinsipielt spørsmål.

Gabrielsen er fornøyd

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen er ikke overrasket over dommen.

– Den er som forventet. Og den er enstemmig. Retten uttrykker ikke noen tvil om resultatet, sier han til FriFagbevegelse.

Gabrielsen påpeker også at retten både viser til og vektlegger, at de to LO-forbundene samarbeidet med arbeidsgiver.

– Slik begrenset de skadevirkningene som jo er uunngåelige som følge av en politisk streik, understreker Gabrielsen.

Les også:

(27.05.15:) Derfor streiker de jernbaneansatte 15. juni

(21.5.15:) Stanser togene i protest mot jernbanereformen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse