JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skålte for pensjonsseier

Gleden sto i taket på Rødtvet sykehjem etter at hjelpepleierne Anne Karin Nilsen og Karin Rones likevel kan gå av med full pensjon. Byrådet i Oslo snudde etter reportasjene i frifagbevegelse.no og LO-Aktuelt.
Anne Karin Nilsen og Karin Rones

Anne Karin Nilsen og Karin Rones

Tri Nguyen Dinh

stig@lomedia.no

Karin Rones hadde egentlig fridag, men var likevel ikke vanskelig å be for en liten gledesrus på sykehjemmet.

– Jeg har mer eller mindre jobba hver jul siden 1973. Nå skal jeg endelig få komme hjem en jul, sier 62-åringen som opprinnelig er fra Steinkjær. Anne Karin Nilsen har to barn og fire barnebarn. Sønnene har ikke spart på godordene etter at det ble kjent at hun likevel kunne gå av. Nå blir det mere pass av barnebarn. For tiden er hun nede i 40 prosent stilling etter stor helseslitasje. Etter at hun nå kan ta det mere med ro, er det også større håp for en tilværlese uten de store påkjennignene.

– Yrket vårt er svært tungt. Du merker det på kroppen etter alle disse årene, sier de to, som minner om at det har vært mange tunge løft. Karin Rones har vært på røntgen, og bildene viser mye slitasje.

– Jeg har perioder med store smerter, og tåler ikke så mye overbelastning lenger, sier hun. Nå har byråden lovt å invitere de to til Rådhuset, for å gå igjennom de praktiske sidene av pensjoneringen.

Snudde

Etter frifagbevegelse.no s tette oppfølging av saken, snudde byråd Erik Lae Solberg i gårsdagens spørretime. Han sa da at 85-årsregelen gjelder for hjelpepleiere.

Solberg innrømmet der at det virker urimelig at ikke Rones og Nilsen hadde kunnet gå av med AFP fra Oslo kommune. De hadde kun måneder igjen til de fylte 62 år da virksomheten ble overdratt til Attendo i fjor høst.

- Den såkalte 85-årsregelen gjelder for en rekke medarbeidere, blant annet hjelpepleiere, sa han i spørretimen.

Regelen innebærer at medarbeidere, der summen av deres ansiennitet og alder overstiger 85 kan gå av ved fylte 62 år. I tillegg har kommunen etablert en ordning som gir dem som har vært ansatt i Oslo kommune i minst 12 måneder de siste to årene fortrinnsrett til stilling i Oslo kommune. Dette gjelder i to år etter at virksomheten de jobber i ble overdratt til andre.

Forventer løsning for alle over 55

- Dette må betraktes som en full seier for de to, sier Fagforbundets pensjonsekspert, Steinar Fuglevaag, som nå venter på å se hvordan kommunen i praksis vil løse dette.

Han forventer nå at Oslo kommune må finne en løsning for alle over 55 år som blir konkurranseutsatt.

Finansbyråd Eirik Lae Solberg vil ikke gå like langt, men sier til LO-Aktuelt:

- Jeg håper vi kan benytte 85-årsregelen og fortrinnsretten for dem som har vært ansatt i 12 måneder de to siste årene til å finne en løsning for de to.

Kan gjelde flere

Han understreker rimeligheten i at medarbeidere som har arbeidet lenge i Oslo kommune og har svært kort tid igjen til 62 år før konkurranseutsetting, må kunne gå av med tidligpensjon fra Oslo kommune. Han sier likevel at man må se på hvert enkelt tilfelle for seg. Lae Solberg vil ikke utdype nærmere hva som defineres som «kort tid igjen», men sier til LO-Aktuelt at det kan gjelde flere enn de to på Rødtvet.

LES OGSÅ:

Må jobbe fem år ekstra

Brevet til Fabian Stang

Lysbakken: - Høyre må rydde opp

Raseri mot pensjons-forslag

– Virker urimelig

– Skammelig behandling

Må finne en løsning

Intet nytt fra Høie

Det er jo helt fantastisk hvis det bikker den veien.

Karin Rones, hjelpepleier

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse