JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette får du av LO hvis du blir arbeidsledig

Mister du jobben, beholder du alle rettighetene som medlemskapet i et LO-forbund gir deg. Noen får også økonomisk støtte.
TAR VARE PÅ MEDLEMMER: Mange er rammet av krisen i olje- og gassnæringen. Flere av LOs medlemmer står plutselig uten jobb. Som arbeidsledig har LOs medlemmer like rettigheter som yrkesaktive.

TAR VARE PÅ MEDLEMMER: Mange er rammet av krisen i olje- og gassnæringen. Flere av LOs medlemmer står plutselig uten jobb. Som arbeidsledig har LOs medlemmer like rettigheter som yrkesaktive.

Sissel M. Rasmussen

line.scheistroen@lomedia.no

Nå øker arbeidsløsheten mer enn på lenge. Men er det noe vits i å være medlem i et LO-forbund som arbeidsløs? Mange LO-forbund har ulike støtteordninger for arbeidsløse.

Her kan du søke støtte

LO-Aktuelt har vært i kontakt med et flertall av LOs forbund for å kartlegge forbundenes tilbud til medlemmer som blir arbeidsledige.

Kartleggingen forteller at forbundene som hovedregel ikke gir økonomisk støtte til arbeidsledige, utover de fordelene som ligger i medlemskapet. Men det er noen unntak. Forbundene sentralt har heller ikke nødvendigvis oversikten over eventuelle lokale ordninger, a la lokale fond.

Her er eksempler på noen av unntakene:

• Handel og Kontor kan gi noe økonomisk støtte til medlemmer som blir permittert eller arbeidsledige. Støtten er knyttet opp mot karensdager.

• Grafiske avdelinger (del av Fellesforbundet) betaler minstekontingent for arbeidsledige.

• De fleste regionlag i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) har et fond eller hjelpekasse man kan søke støtte fra om man havner i økonomisk utføre.

• Som medlem i Arbeiderbevegelsens Presseforbund kan du søke støtte fra Pressens Arbeidsledighetskasse, ordningen er finansiert av Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening.

Les også: Jon forsikrer seg mot arbeidsledighet

Forbundene har like tilbud

LO-forbundene har i stor grad de samme tilbudene til medlemmer som er arbeidsledige.

Arbeidsledige medlemmer:

• er fullverdige medlemmer. De beholder samme rettigheter, plikter og tilbud som yrkesaktive.

• får redusert kontingent eller fritas fra å betale kontingent. Betaler premien til forbundets forsikringsordninger.

• får juridisk hjelp i arbeidsrettslige spørsmål.

• får tilbud om kurs, etter- og videreutdanning, egne studiefond, LOs Utdanningsfond

• får hjelp fra lokale tillitsvalgte i forbindelse med nedbemanning/informasjon til arbeidsledige

Les også: Norsk Industri støtter krav om nye regler for permittering

Lokale avtaler

Blir du arbeidsledig og er medlem i et LO-forbund, er det som oftest de lokale tillitsvalgte som følger deg opp. Her er det trolig store forskjeller på hvordan dette er organisert, hvem du har kontakt med og hva du får av hjelp. Det er også forskjeller internt i forbundene, som godt beskrevet i uttalelsen fra Jarle Wilhelmsen, 2. nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesforbund (NNN):

– De lokale tillitsvalgte følger opp arbeidsledige. Hos oss er praksisen veldig forskjellig. Store konsern som for eksempel Nortura, Tine og Ringnes, har egne avtaler som omhandler alt i forhold til det å miste jobben: jobbsøkerkurs, økonomisk rådgivning, språkkurs, skolering osv. Andre, mindre bedrifter har alt fra ingen bistand til opp mot det de store har, sier Wilhelmsen.

Bestill vårt nyhetsbrev her:

Tilbud om skolering

De fleste forbundene trekker fram at medlemmer som mister jobben får tilbud om ulike kurs og kompetansehevingstiltak. Arbeidsledige har også mulighet til å søke på ulike stipender.

Et eksempel er Postkom som har framforhandlet en egen omstillingsavtale, som gir støtte til kompetansehevingstiltak, samt økonomisk bidrag (sluttpakke) til overtallige som mister jobben i nedbemanningsprosesser.

Et annet eksempel er hentet fra Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT):

– Dersom medlemmet blir arbeidsledig på grunn av nedbemanning, opprettholdes også mulighet til å søke stipend i forbundets stipendordning til etter- og videreutdanning i en periode etter han/hun har sluttet. De får gratis tilgang til onlinekurset «Jobb og karriere» for tips om jobbsøk, cv og søknadsskriving osv gjennom forbundets utdanningsselskap Addisco, forteller forbundsleder Jonny Simmenes.

Les også: Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Fotballturnering i NISO

Og blir du kontraktløs fotballspiller, men er medlem i NISO, idrettsutøvernes fagforbund, så kan du delta på en egen fotballturnering for kontraktløse spillere, men du får også hjelp i overgangen fra aktiv utøver til det mer ordinære arbeidslivet:

– Noen utøvere som avslutter sin karriere, ender opp som arbeidsledige. Derfor har NISO en rekke tilbud som skal forberede medlemmer på en ny karriere, mens de fremdeles er aktive idrettsutøvere. Eksempler på slike tiltak er: Utdanningsstipend, utdanningsavtaler, samarbeid med Olympiatoppen, karrierveiledning og egen CV-database, forteller kommunikasjonsansvarlig Thomas Kristensen i NISO.

NISO har et eget utdanningsstipend der de årlig deler ut 500 000 kroner til medlemmene.

Industri Energi har ordninger

– Mange trenger hjelp i nedbemanningsprosesser og vi gir hjelp, men bidrar ikke økonomisk. Jeg kjenner ikke til lokale foreninger som har egne økonomiske støtteordninger for medlemmer som mister jobbene. Det er få foreninger, i hvert fall i vårt forbund, som har masse penger «på bok». Ingen medlemmer forventer å få økonomisk hjelp fra forbundet, sier Robert de Vries.

Han er tillitsvalgt i Industri Energi (IE), et av flere LO-forbund der flere medlemmer har mistet jobbene på grunn av krisen i olje- og gassnæringen. Han er også leder for IEs samarbeidskomite for boring og forpleining.

Les også: Medlemsvekst i nedgangstider

Industri Energi sikrer eldre

Men for noen finnes det faktisk penger å hente. Lenge før dagens nedtur – ja, vi skal tilbake til 2002 og lønnsforhandlingene for noen grupper ansatte i offshore, boring og forpleining, både til havs og på land – ble det opprettet en kompensasjonsordning for eldre arbeidstakere som mister jobben ved masseoppsigelser. Ordningen sikrer denne gruppen medlemmer i Industri Energi og SAFE, samt uorganiserte, full pensjon selv om de skulle miste jobben før pensjonsalder.

Siden opprettelsen i 2002 har arbeidsgivere månedlig betalt 110 kroner per arbeidstaker som er omfattet. Mens ansatte har vært i arbeid, har kontoen vokst. Ordningen har cirka 150 millioner kroner i investerte midler. Kun to personer har frem til i dag søkt om støtte fra ordningen.

– Du må huske at siden opprettelsen av ordningen har det vært et «klondike» i bransjen, men med masseoppsigelsene vi nå opplever, forventes det at flere kommer til å søke om støtte. Men i utgangspunktet så forventer altså ikke våre medlemmer økonomisk støtte fra forbundet, sier Robert de Vries.

Les også: Henrik fikk feil lønn et helt år

Populært LO-fond

Mange forbund oppgir LOs Utdanningsfond som et av godene. LOs Utdanningsfond har som formål å støtte opplæringstiltak og kompetanseutvikling for medlemmer i LOs forbund som har rettigheter i fondet. 12 LO-forbund har rettigheter i fondet. Flere forbund forteller at de ser en økning i antall søkere til fondsmidlene. Jadwiga Zarzycka, rådgiver for utdanningsfondet, bekrefter bildet.

– Ja, jeg har merket at flere og flere søknader kommer fra arbeidsledige eller permitterte medlemmer, sier hun.

1900 har søkt LOs utdanningsfond om støtte til helårsutdanning og kortere studier i skoleåret 2015-2016.

Les også: Rekordmange unge i Fagforbundet

Ingen medlemmer forventer å få økonomisk hjelp fra forbundet.

Robert de Vries, Industri Energi

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse