JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verdensøkonomi: Ingen drahjelp fra G-20

Finansministerne og sentralbanksjefene i de 20 største økonomiene i verden hadde møte i Shanghai i helgen.

Colourbox.com

SHANGHAI: Det kom ingen nye signaler om hva som kan gjøres for å sette ny fart på verdensøkonomien. I stedet kom de gamle besvergelsene om "strukturelle reformer", som er den oppskriften som økonomer tror at skal skape vekst og sysselsetting, og som er et salig håp hos politikerne som lojalt følger rådene. På G-20 toppmøtet i 2014 ramset man opp hele "800 strukturelle reformer" som dersom de følges, kunne utløse 25 prosent økt vekst i økonomiene. Strukturelle reformer er det uskyldige og ubegripelige begrepet som dreier seg om alt fra mer konkurranse, nye pensjonsordninger, åpning av markeder, mere frihandel og lavere tollsatser og en masse annet.

IMF: Det finnes 800 strukturelle reformer

Men merkelig nok ser det ut i praksis som at det meste berører arbeidsmarkedet. Dersom dette gjøres mere fleksibelt, med mer søndagsåpent, med flere midlertidige ansettelser og mer deltid, så blir det meste så mye bedre. Men effekten er som regel overdrevet, dette sier Moodys, et konsulentfirma i investeringsbransjen som har studert sakene litt nærmere. De anser mye av det som ren bløff som ikke virker.

Moodys: Det meste er bløff?

På G-20 møtet i helgen ble blant annet denne kritikken møtt av den tyske finansminister Wolfgang Schäuble som sier at årsaken er at de strukturelle reformer bare blir vedtatt, men ikke gjennomført. "Det er mangel på iverksettingen, din idiot", sa han - med en omskrivning av President Clintons uttalelse i sin valgkamp for gjenvalg der han sa: "It's the economy, stupid".

• Følg oss på Facebook og Twitter

Det er tydelig at han ikke bare er Eurosonens mektigste finansminister, men også i G-20 gruppen. På forhånd hadde både rikmannsklubben OECD i sine seneste økonomiske prognoser og Pengefondet IMF pekt på behovet for en felles stimuleringsinnsats for å bringe verdensøkonomien over i et annet og høyere gir.

OECD: Kollektiv handling behøves

IMF krever modige handlinger

Også den amerikanske finansministeren 'mobbet' Tyskland for ikke å bruke nok penger innenlands, men i stedet lar eksportoverskuddet på 18 milliarder Euro svelle over alle bredder. Kina fikk høre den samme melodien, men den kinesiske finansministeren bare ristet kravet av seg.

Det var imidlertid tydelig at den tyske finansministeren slappet godt av under møtet i Kina, langt vekk fra både Eurokrise og flyktningproblemer.

Den vanligvis svært gravalvorlige mannen presterte også enda en morsomhet i sine kommentarer til den økonomiske situasjonen. Han tok sterkt avstand fra mer låneopptak for å stimulere veksten.

- Hvis det skjer trenger vi ikke lenger se på fjernsyn for å se halvdauinger. Da vil en rekke nasjonale økonomier selv bli seende ut som Zombier, en zombiøkonomi.

Det er vel sånne historier finansministere morer seg med når de samles.

Her finner du konklusjonene fra toppmøtet

EURO-KNUT

Knut Arne Sanden, leder av LO-kontoret i Brussel.

Knut Arne Sanden, leder av LO-kontoret i Brussel.

Vidar Eriksen

Knut Arne Sanden, leder av LO-kontoret i Brussel.

Tidligere innlegg:

Battle of Britain har startet

Warning
Annonse
Annonse

EURO-KNUT

Knut Arne Sanden, leder av LO-kontoret i Brussel.

Knut Arne Sanden, leder av LO-kontoret i Brussel.

Vidar Eriksen

Knut Arne Sanden, leder av LO-kontoret i Brussel.

Tidligere innlegg:

Battle of Britain har startet