Debatt
Selvsagt lar hullene i AFP seg tette
Vil dette bli en dyr ordning? Slett ikke, skriver Arne Byrkjeflot.
Tormod Ytrehus
Det er ikke nødvendig å lage en helt ny ordning. Løsningen finnes allerede.
FriFagbevegelses kommentator Kjell Werner skriver:
«Men de store hullene lar seg ikke tette uten å gå over til en ny. Taperne blir de mange fagorganiserte som fortsatt ikke oppnår å få utbetalt AFP-pensjon, selv om bedriftene deres har betalt inn til ordningen. Dette gjelder i stor grad arbeidstakere i service og handel.»
Reformert AFP ville gjøre AFP om til en opptjeningsordning. Der det mest optimistiske forslag fra LO var å få like mye utbetalt som i dag om du var i en AFP-bedrift i 35 år.
Det betyr at et mindretall av våre medlemmer ville fått full AFP. Mange ville ende opp med halvert AFP.
Pensjonsstriden: Fellesforbundet går imot LOs forslag. Sier «nei» til reform av AFP
Men det er fullt mulig å kombinere dagens ordning, der du får full AFP dersom du er i en AFP-bedrift sju av de siste ni årene før du fyller 62 år, med en opptjeningsordning for de som faller utenfor.
Ikke bare er det mulig, en slik ordning er allerede innført i offentlig sektor og kalles betinget tjenestepensjon.
Det settes av tre prosent av lønna hvert år. Men utbetaling skjer bare til de som ikke har rett til AFP ved 62 år.
Økes denne satsen til 4,5 prosent, vil alle få med seg AFP for de årene de har jobbet i en AFP-bedrift. Uten at det rører ved at de som i dag har rett til full AFP, fortsatt får full AFP.
Det vil løse problemet i service og handel. De tjener opp AFP av den lønna de har. Tjener de 400.000, så står det 18.000 på kontoen deres.
For hvert år de jobber i en AFP-bedrift, så tjener de opp en garantisum dersom de skulle falle ut av ordningen før de fyller 62 år. Men trolig vil de fleste av de som bare er innom service og handel, komme seg inn i en AFP-bedrift før de fyller 62 år og få full AFP.
Vil dette bli en dyr ordning? Slett ikke.
LO legger til grunn at 20 prosent faller ut av ordningen de siste 10 år før de fyller 62 år.
Hadde alle disse hatt full opptjening på 42 år, så ville ordningen blitt 20 prosent dyrere. Men mer realistisk er at de i gjennomsnitt har halv opptjening, 21 år, og da blir ordningen 10 prosent dyrere.
Innbetaling fra bedriftene må altså opp fra dagens 2,7 prosent til 3 prosent.
Jeg er ganske sikker på at medlemmene i LO vil sette av 0,27 prosent i et tariffoppgjør for å sikre både seg selv og sine arbeidskamerater.
Det er noe helt annet enn å streike for en ordning der de fleste streikende ville endt opp med en dårligere AFP.
Les også: Disse AFP-fellene må du unngå