JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets landsmøte

Kutt i dagpengeordningen er en feil som må rettes opp, mener LO-lederen

Det ble ikke bare et spørsmål om hvem man bruker pengene på, men også hvem man skjermer for kutt. Slik oppsummerer Peggy Hessen Følsvik regjeringens første år.
LO-lederen vil ikke tillate at en blå bølge får feie over Kommune-Norge.

LO-lederen vil ikke tillate at en blå bølge får feie over Kommune-Norge.

Werner Juvik

helge@lomedia.no

LO-lederen talte til nesten halve organisasjonen da hun innledet til fagligpolitisk debatt på landsmøte til Fagforbundet.

LO har nesten en million medlemmer. Fagforbundet har 400.000 av de.

I sin tale tok Peggy Hessen Følsvik blant annet et oppgjør med høyresidens iver etter privatisering.

Hva er verdiskapning?

LO-lederen sa at mange tror verdiene skapes i privat sektor mens de brukes opp i det offentlige. Det er ikke sant, var hennes poeng.

– Verdiskapning skjer når noen yter en innsats som har verdi for andre. Forskjellen på privat og offentlig sektor er ikke om man skaper verdier. Forskjellen består i om vi betaler for den arbeidsinnsatsen en og en, eller om vi betaler i fellesskap over skatteseddelen.

– Høyresiden vil ha det til å tro at alle verdiene skapes i privat sektor. Mens de brukes opp av det offentlige. Det er ikke sant. Det er ikke sånn at en fødsel på et offentlig sykehus er en utgift, mens en begravelse i privat regi er verdiskapning.

Hun la til:

– Høyresiden vil også ha oss til å tro at om vi flytter en oppgave fra kommunene og over til private, går plutselig oppgaven fra å være en utgift til å bli en inntekt for samfunnet. Fra forbruk til verdiskapning. Har dere hørt sånn tull? Jeg vet ikke om de tror på det selv engang.

Hva hvis Erna?

LO-lederen mener det var en ilddåp da Jonas Gahr Støre ble statsminister. Hun mener at Støre overtok et budsjett stappfullt av usosiale forslag fra Høyre. Etter åtte år med kutt etter kutt for de som har minst. Og en pandemi der pengene satt løst overfor de som har mest.

– Så gikk vi krigen i Ukraina, skyhøye strømpriser, internasjonal varemangel, inflasjon, stigende renter og Putin sin energikrig mot Europa. Midt opp i dette har regjeringen likevel klart å sette arbeidsfolk først, sa Følsvik.

LO-lederen viste til at mange hevdet at «vanlige folk sin tur» skulle bety mange store velferdsreformer der de store pengene gikk til de viktigste formålene.

– Aller mest Jonas, kan jeg tenke meg, ønsket seg det. Men så ble vanlige folks tur ikke bare et spørsmål om hvem man bruker pengene på. Men også hvem man skjermer for kutt, sa hun.

– Da skal vi være sabla glad for at vi har en regjering som hjelper både folk og bedriftene med strømregninga. Men som samtidig passer seg for å sette statskassa, våre felles skattepenger, ut på fortauet. Slik at bedriftene bare kan forsyne seg av dem.

Hun viste til alle tiltakene på arbeidslivsområdet. Og statsbudsjettet som regjeringen har lagt fram. Og ba salen spørre seg selv:

«Hvordan hadde dette sett ut under Erna?»

«Hadde det da vært arbeidsfolk sin tur?»

Samtidig er hun klar på ett område: Kutt i dagpengeordningen er en feil som MÅ rettes opp. Det er et kutt LO ikke aksepterer.

Les også: Svarte Støre fra talerstolen: – Skuffende når det legges opp til reduksjon i dagpenger

Frykter blå bølge

LO-lederen vil ikke tillate at en blå bølge får feie over Kommune-Norge, og svekke lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, svekke velferden for innbyggerne og kommunene som fellesskapsarenaer. Derfor er det så viktig å ikke miste de mange rødgrønne kommunene ved lokalvalget om et år.

Følsvik poengterte også viktigheten av frontfagsmodellen – i en forsamling med et stort flertall av kommuneansatte i salen.

– Mange tror vi har frontfagsmodellen av hensyn til privat sektor. At det er gutta i industrien sin modell, så får damene i offentlig sektor komme etter. Det er helt feil. Få land kan vise til en lønnsutvikling for offentlige ansatte som Norge. Den viktigste jobben frontfagsmodellen gjør er å løfte hele laget. Og den jobben gjør godt, mener Følsvik.

– Klimakrisen uroer oss

Mange er bekymret for krigen i Ukraina, matvarekrise, energikrise – samtidig kommer klimakrisen stadig nærmere. Enten i form av ekstremvarme i Europa eller tørrvær i Norge. LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at selv om klimakrisen uroer oss, er det også en kilde til optimisme.

– Fordi vi løser klimakrisen med samarbeid, teknologi og kompetanse og nye smarte løsninger. Det er våre brødre og søstre i industrien, forskningsmiljøene i transport og varehandel, det er de som finner løsningene på klimakrisen. De er klimaløsere, sa Følsvik.

På samme måte må de anerkjenne offentlige ansattes rolle som verdiskapere i det norske samfunnet, må vi anerkjenne deres rolle som klimaløsere i det grønne skiftet. De er ikke klimaløsere alene, var LO-lederens budskap.

– Vi skal kutte i klimautslipp, samtidig som vi tar hensyn til folk sin hverdag og virke. Folk skal være trygge på at de har en jobb å gå til. Også i morgen. Derfor handler grønn omstilling om å utvikle det næringslivet vi har. Det kaller vi i LO rettferdig, grønn omstilling.

Mye lest: Sjåførmangel: Nå lokker Posten med sertifikat til 150.000 kroner og fast jobb

Annonse
Annonse