JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om nye krav til kompetanse for lærerne

Lærerne: – Statsråden har lurt oss

33.000 lærere må betale 25 prosent av regningen for å innfri nye kompetansekrav.
Anne Finborud, leder i Skolenes landsforbund (SL)

Anne Finborud, leder i Skolenes landsforbund (SL)

Tri Nguyen Dinh

ANB

LO og Skolenes Landsforbund (SL) mener Stortingets vedtak er et brudd på hovedtariffavtalen. Nå tar de også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kraftig i skole.

– Vi kan ikke bli pålagt krav om etterdanning uten at det følger penger med. Arbeidsgiver og staten må fullfinansiere denne reformen, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Utfordret Isaksen

LO og SL skrev under på regjeringens strategiplan «Kompetanse for kvalitet» under forutsetning om at spørsmålet om finansiering skulle tas opp i et annet egnet forum senere.

– Vi har utfordret statsråden på hva et annet egnet forum innebærer og når det vil skje. Han hadde dessverre ikke noe ordentlig svar, sier Tinnlund.

• DEBATT: Sirkus kompetansekrav fortsetter

Flust av gymlærere

LO-sekretæren sier at strategiplanen er et spleiselag når lærerne selv ønsker å videreutdanne seg, men ikke når det gjelder kompetansekrav som 33.000 lærere er pålagt uten å ville det selv.

Det var i juni 2015 at Stortinget besluttet å øke kravene til faglig fordypning for lærere som skal undervise i norsk, matematikk, engelsk og samisk.

– I regjeringens strategiplan legges det opp til at lærerne skal dekke 25 prosent av regningen for å ta etter- og videreutdanning ved å jobbe gratis. Hvis ikke lærerne ønsker å bekoste dette selv, risikerer vi å få veldige mange gymlærere når de nye kompetansekravene til undervisning skal være oppfylt innen 2025, påpeker hun.

Et annen viktig moment for LO og SL er at et helt årskull med elever kan bli rammet.

• Følg oss på Facebook

Timer med vikarer

– Det vil bli en voldsom belastning på etter- og videreutdanning, og da risikerer elever å bli undervist av vikarer eller andre midlertidige ansatte som ikke er pålagt de samme kravene, understreker Tinnlund.

Hun mener vedtaket bryter med hovedtariffavtalen om at arbeidsgiver skal dekke pålegg om styrking av kompetansen i matematikk, norsk, engelsk og samisk. Der står det følgende:

«I den utstrekning det etter kommunens/virksomhetens syn er nødvendig å heve kunnskapsnivået, samt styrke kompetanse for å utføre pålagte arbeidsoppgaver/arbeidsfunksjoner, skal det gis permisjon med lønn og dekning av legitimerte utgifter.»

Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her

Kommunenes ansvar

Statssekretær Birgittt Jordahl i Kunnskapsdepartementet poengterer at ingen lærere er pålagt å videreutdanne seg.

– Det er kommunenes ansvar å oppfylle kompetansekravene. Ikke ansvaret til den enkelte lærer. Det vi gjør er å gi tilbud om videreutdanning, og søkertallene viser at dette er noe lærerne ønsker, sier hun i en kommentar til ANB.

– Fra i høst vil 5.600 lærere få plass, og dette er en satsing vi fortsetter med i årene framover, sier hun.

– LO og SL har anledning til å ta opp spørsmålet om finansiering av videreutdanning med kunnskapsministeren eller Kunnskapsdepartementet både i egne møte og på eksisterende møteplasser, sier hun.

– Senest i forrige uke hadde vi et møte med LO og SL om nettopp dette. Organisasjonene har også muligheter til å komme med innspill og krav i budsjettprosessen. I arbeidet med ny videreutdanningsstrategi informerte vi partene om at endringer eventuelt ville måtte skje i de årlige budsjettforhandlingene, sier Birgitte Jordahl.

Så lite tjener en ansatt i Ryanair

Krav om studiepoeng

Kravet om at lærerne må ha et visst antall studiepoeng, ble innført fra nyttår i 2014.

15. juni 2015 vedtok Stortinget at kravet skal gjelde alle lærere, også de som har undervist i mange år. Kravene gis tilbakevirkende kraft.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Krav om studiepoeng

Kravet om at lærerne må ha et visst antall studiepoeng, ble innført fra nyttår i 2014.

15. juni 2015 vedtok Stortinget at kravet skal gjelde alle lærere, også de som har undervist i mange år. Kravene gis tilbakevirkende kraft.