JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skoleforbund omfavner forslag om eget mobbeombud

Nå skal mobberne tas

Skoleelever i alle fylker kan nå få sitt eget mobbeombud.
Anne Finborud, leder i Skolenes landsforbund.

Anne Finborud, leder i Skolenes landsforbund.

Tri Nguyen Dinh

aslak.bodahl@anb.no

– Vi kan ikke forvente at lærerne løser et så stort samfunnsproblem alene. Mobbing gjør elever ulykkelig og er ødeleggende for livene deres, sier leder i Skolenes Landsforbund (SL), Anne Finborud, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Får bred støtte

Et flertall på Stortinget stiller seg nemlig bak et KrF-forslag om å innføre et mobbeombud i alle landets fylker. Både regjeringspartiene Høyre og Frp, samt Arbeiderpartiet, er positive. For hver fjerde elev i skolen er mobbing et stort problem.

– Noe av løsningen for oss som arbeidstakerorganisasjon er å få flere yrkesgrupper inn i skolen. Er det en helsesøster eller en sosionom i etasjen under klasserommet, blir mobbeproblemet tatt hånd om på en forsvarlig måte, sier Finborud.

SL-lederen håper at et mobbeombud kan fungere som en klar og tydelig adressat.

– Et slikt ombud er heller ikke part i saken i motsetning til barna, lærerne og foreldrene, sier Finborud, som er opptatt av de psykiske lidelsene for dem som rammes. Forskning viser at systematisk mobbing er den største risikofaktoren for psykiske lidelser og muskel- og skjelettplager blant barn og unge.

– Definisjonen på slike lidelser er å ha et tankesett som hemmer både mestring, utvikling og det sosiale. En tragedie for dem det gjelder, sier hun.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Brobygger

KrF foreslår blant annet at mobbeombudene lokalt skal være ansvarlige for hele opplæringsløpet - fra barnehage til videregående opplæring.

– Instansen som kan være en heltidsressurs i kampen mot mobbing, er i dag en mangelvare, skriver forslagsstillerne.

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) er positiv til å se hvordan et mobbeombud i fylkene fungerer. De fem mobbeombudene i dag begrenser seg til forsøk eller permanente ordninger i Buskerud, Østfold, Nordland, Hordaland og Oslo.

– Det er viktig å finne gode måter for å bedre skolemiljøet og forsterke innsatsen mot mobbing, sier han til ANB.

– Elever som mobbes møter på flere utfordringer når det gjelder hjelp, informasjon og støtte. Et mobbeombud kan også fungere som en brobygger for barn som ikke har like god støtte hjemmefra. Utgangspunktet blir ulikt når det varierer hvor ressurssterke foreldrene er, sier Gudmundsen. (ANB)

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

– Må være fagfolk

Utdanningsforbundet stiller krav til mobbeombudenes kompetanse.

– Det er en forutsetning at mobbeombudene er fagfolk, kjenner skolemiljøet godt og får et mandat med nasjonale retningslinjer. Dette er et godt forslag fra KrF, sier nestleder Terje Skyvulstad til ANB.

Han er tilfreds med evalueringen av prøveordningen med mobbeombud i fem fylker. I konklusjonen fra Telemarksforskning i oktober i fjor vises det til konkrete forbedringer i skolearbeidet - både når det gjelder forebygging mot mobbing og økt kompetanse blant skoleledelse og lærere.

– Mobbing i skolen er noe vi har ønsket å redusere og helst skulle ha unngått helt i mange år. Derfor er vi også åpne for forslag og nye ideer. Alle voksne har et spesielt ansvar for å bekjempe mobbing i skolen, mener Skyvulstad. (ANB)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse