JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Presset økonomi i SL – advarte mot tiltak som kan sprenge budsjettet

Med et underskudd på nær 600.000 kroner i 2016 advarer flere på landsmøtet til Skolenes landsforbund mot å vedta nye tiltak som kan sprenge budsjettet i årene som kommer.
APPELL: Forbundsleder Anne Finborud holdt innlegg ved åpningen av landsmøtet.

APPELL: Forbundsleder Anne Finborud holdt innlegg ved åpningen av landsmøtet.

Sidsel Valum

Sidsel.Valum@lomedia.no

– Det har ikke vært fire gode år økonomisk, sa andre nestleder og hovedkasserer Gunnvor Sen, som la fram årsregnskapet for 2016 med et underskudd på nær 600.000 kroner.

I 2013 var underskuddet på over 1,3 millioner kroner, i 2014 på over 2,5 millioner, mens det var overskudd på over 1,6 millioner kroner i 2015.

Lærerstreiken i 2014 har kostet forbundet dyrt, det samme gjelder rettssaker som forbundet har tapt. Innføring av nytt medlemssystem og to flyttinger i Folkets Hus i 2016 har også ført til ekstra utgifter. Underskuddet for 2016 vil bli redusert med over 200.000 kroner på grunn av penger som skal tilbakeføres fra LO blant annet.

– Jeg henstiller landsmøtet om å tenke grundig igjennom før det påfører forbundet enda mer utgifter. Vi bør bli større enn i dag og få mer solid økonomi før vi pådrar oss større utgifter, sa Gunnvor Sen.

Landsmøtet vedtok i går enstemmig å godkjenne regnskapene for 2013, 2014, 2015 og 2016, men flere uttrykte bekymring for økonomien.

– Den frie egenkapitalen er redusert til litt over to millioner kroner. Det er en situasjon jeg ikke kan huske vi har hatt før. Det betyr at dette ikke er landsmøtet for å finne på nye, morsomme ting, tvert imot, sa forbundssekretær Geir Granås, som var andre nestleder og hovedkasserer i forrige landsmøteperiode.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Distriktssekretærer

Blant potensielt nye og «morsomme» tiltak landsmøtet skal ta stilling til, er et forslag om å innføre distriktssekretærer i forbundet.

Det er et av tiltakene som er foreslått av et utvalg som har utredet SLs framtidige organisasjon. Forbundssekretær Lothar Schüren la i går kveld fram innstillingen fra utvalget. Gjennom å føre ressurser fra forbundskontoret til stillinger for distriktssekretærer, håper utvalget å få enda bedre nærkontakt med medlemmene og å få bedre oversikt over hva som rører seg på grasrota.

Ikke alle tror det vil være økonomisk lurt, og flere viste i går til at reisekostnader i fylker som Finnmark og Nordland fort kan bli vel så store som for sentralt tillitsvalgte å reise fra Oslo.

Forbundsleder Anne Finborud foreslår for landsmøtet å redusere antall stillinger for forbundssekretærer ved forbundskontoret fra fire til tre, og ber landsmøtet diskutere om det for eksempel kan åpne for å gi fylkesledere frikjøp etter behov. Frikjøp av fylkesledere er et forslag som SL Buskerud har reist.

Dette er en av sakene som vil bli gjenstand for debatt i dagene som kommer. Landsmøtet er samlet fra 3. til 6. april, og valg av ny forbundsledelse, nye forbundssekretærer og forbundsstyre skjer onsdag.

• Følg oss på Facebook

Ba om nøtteknekker-hjelp

– Landsmøtet er det viktigste politiske verkstedet til Skolenes landsforbund. Vi skal i fellesskap vedta veien videre for forbundet, sa forbundsleder Anne Finborud i sin appell ved åpningen av landmøtet på Hell i Nord-Trøndelag i går.

Hun trakk fram viktige begivenheter for forbundet i de fire årene siden hun ble valgt på forrige landsmøte i Haugesund i 2013. Lærerstreiken i 2014 var noe hun dvelte ved. En streik som gjorde SL mer synlig i media, men som ikke førte til noen brakøkning i medlemstallet. Medlemstallet i SL er preget av svak vekst og ligger på cirka 6.500 medlemmer.

– Medlemstallet har nesten ikke økt. Det er en nøtt, sa Anne Finborud, som ba landsmøtet om hjelp til å finne «nøtteknekkeren», som hun sa. Hun ba om hjelp til å finne handlingsrom.

Røde faner

Landsmøtet til Skolenes landsforbund åpnet med røde faner og Hommelvik Framfylking som sang Til ungdommen av Nordahl Grieg for de over 180 som var til stede. Fylkesråd Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag holdt hilsningstale ved åpningen, og fortalte at hun selv er medlem av Skolenes landsforbund.

I dag åpnet landsmøtet med innledning av Ap-nestleder og leder av Stortingets utdanningskomite Trond Giske, med tittelen «Slik blir norsk skolepolitikk de neste årene!»

Så lenge lever folk i ditt yrke

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse