JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Burde ha lagt rapporten i skuffen

Et regjeringsoppnevnt utvalg mener heving av aldersgrensen for retten til å stå i jobb er en dårlig ide. Likevel sendes rapporten deres ut på høring.
Nestleder Tor-Arne Solbakken i LO. Foto: Ylva Seiff Berge

Nestleder Tor-Arne Solbakken i LO. Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

helge@lomedia.no

Aldersgrensen for å kunne kreve å stå i jobb skal fortsatt være 72 år. Det mener flertallet i et såkalt partssammensatt utvalg som ble nedsatt av daværende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP). Nå er utvalgets rapport sendt ut til høring for videre behandling i Stortinget. Høringsfristen er 2. mai. Det mener LO at regjeringen burde spare seg for.

– Å la være å sende rapporten ut på høring hadde vært å ta rapporten på alvor, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken til LO-Aktuelt.

– Høringsrunden vil bare stadfeste at hevingen av aldersgrensen i arbeidsmiljøloven er et dårlig forslag, legger han til.

Slik er de nye reglene for aldersgrenser i arbeidslivet

De beste tipsene for å unngå AFP-smellen

72 er nok

Flertallet på hele sju av utvalgets ti medlemmer synes det ikke er riktig å heve aldersgrensen for retten til å kunne stå i jobb til 75 år.

– 72 er høyt nok. Folk kan jobbe lengre hvis de vil, er begrunnelsen til flertallet i utvalget.

Mandatet til utvalget har vært å vurdere tilpasninger i arbeidslivet med sikte på å kunne ytterligere heve, eller fjerne, aldersgrensen for opphør av oppsigelsesvernet etter arbeidsmiljøloven.

Utvalget har særlig sett på rettigheter og plikter mellom partene etter arbeidsrettslig regelverk, blant annet de særlige rettighetene til eldre arbeidstakere. Utvalget har ut fra ulike hensyn vurdert endringsbehov og endringsmuligheter i lys av en mulig høyere eller fjernet aldersgrense.

Arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljøloven gir i dag arbeidsgiver adgang til å avslutte et arbeidsforhold på grunn av alder når arbeidstaker fyller 72 år. Slik bør det fortsatt være, mener altså utvalget. Før 1. juli 2015 var grensen 70 år.

Dette var noe av det første Robert Eriksson grep fatt i da han ble statsråd høsten 2013.

– Aldersgrensen skal i første omgang settes opp til 72 år. Deretter vil regjeringen sammen med partene i arbeidslivet diskutere innretning og premisser for en senere økning til 75 år, sa han tidlig under et møte i arbeids- og pensjonspolitisk råd. At lovbestemte aldersgrenser i arbeidslivet skulle gjennomgås med sikte på å legge til rette for at eldre arbeidstakere kan jobbe lenger er også en del av regjeringsplattformen.

Både arbeidstakerorganisasjonene LO og Unio, samt NHO, går mot forslaget. I stedet for å heve dagens aldersgrense på 70 år, ønsker de flere tiltak for å beholde folk i 60-årene i arbeidslivet.

– Eriksson har gått ut med en brannfakkel, der han vet at både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden står sterkt imot ham, uttalte LO-leder Gerd Kristiansen.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil ikke kommentere utvalgets innstilling, fordi rapporten nå er sendt ut på høring.

Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse