JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha politikere som etterlever 1-prosentmålet

– Kultur må få større plass både i valgkampen og i regjeringens politikk

Norsk kulturliv står foran et viktig ideologisk veivalg, mener representanter for norske kulturorganisasjoner.
Stryre i Kulturkampen: Fra venstre Marianne Hurum, Mikkel Bugge, Reneé Rasmussen og Monica Boracco. Knut Alfsen var ikke tilstede.

Stryre i Kulturkampen: Fra venstre Marianne Hurum, Mikkel Bugge, Reneé Rasmussen og Monica Boracco. Knut Alfsen var ikke tilstede.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Kultur må få en større plass både i valgkampen og i regjeringens politikk. Dagens regjering satser ikke på kunst og kultur. Deres feilslåtte prioriteringer og mangel på både innsikt og interesse gir publikum et mindre mangfoldig kulturtilbud. Skal man endre dette må det til et regjeringsskifte, sier billedkunstner Marianne Hurum til LO-Aktuelt.

Hun er talsperson og styreleder for «Kulturkampen», som hadde sitt startskudd tirsdag formiddag. Fra samme tidspunkt var nettsiden oppe og gikk.

Den tidligere styrelederen i Unge Kunstneres Samfund kaster seg inn i valgkampen med slagordet «Stem for et rikere kulturliv», og forklarer engasjementet med at det for kulturens vilkår er viktig hvem som styrer landet videre.

17 historier om ulikhet i Norge

1-prosentmålet

Siden Høyre- og Frp-regjeringen tok over makten i 2013, har bevilgningene stått stille. Bevilgningene til kulturelle formål på statsbudsjettet ligger i dag på om lag 0,84 prosent.

Hadde 1-prosentmålet vært opprettholdt, ville omtrent 1,3 milliarder mer gått til kultur enn tilfelle er i dag.

– Partiene på venstresiden har en mer ambisiøs, framoverlent og seriøs kulturpolitikk. De vil ha en satsning på kultur, kunstnere og kulturarbeidere. Det trenger vi nå, mener Hurum.

– Dette er en kamp både om klasse og ytringsfrihet. Det er ikke sosial bakgrunn som skal styre kulturlivet. Dagens regjering ber om resultater uten å gi noe, og en kulturminister som ikke evner å se eller har noen forståelse for hvor skoen trykker. Statsråden er langt mer synlig i idretten enn i kulturen, mener Hurum.

Felles for de tre rødgrønne partiene er nettopp at de har programfestet at en prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur.

Få nyhetsbrevet vårt

Kulturkampen

Kulturkampen består av et styre med billedkunstneren Marianne Hurum, manusforfatter og dramatiker Monica Boracco, Knut Alfsen fra skuespillerforbundet, spesialrådgiver Renée Rasmussen og forfatteren Mikkel Bugge. Kampanjen blir finansiert av fagbevegelsen.

Formålet er å fremme kultur som en viktig valgkampsak frem mot stortingsvalget 11. september 2017, sette kunst- og kulturpolitikken på dagsorden og synliggjøre bredden og mangfoldet i det norske kulturlivet.

Kampanjen ble først lansert i forkant av stortingsvalget i 2005. Også den gang var budskapet at 1 % av statsbudsjettet burde gå til kulturfeltet, og at Norge trengte et kulturløft, og en ny og rødgrønn regjering.

Breddekulturen

Ved stortingsvalgene i 2009 og 2013 ble Kulturkampen gjentatt, der budskapet i stor grad dreide seg om at satsingen på kultur som var satt i gang av den rødgrønne regjeringen måtte fortsette.

– Satsing på kultur handler blant annet om å oppdaterte skolebibliotek med lange nok åpningstider, faglig dyktige kulturskolelærere, operasangere i verdensklassen og midler til norskprodusert film. De som lager kunsten skal kunne leve av det, derfor må kunstnernes levekår styrkes, både gjennom økt offentlig støtte og gjennom å satse på kultur som næring. Fundamentet for norsk kultur er bredde – både når det gjelder geografi, alder, sjanger og nivå, mener de som står bak aksjonen.

Bygda som lever av de døde

Se hvor mange i ditt yrke som får trene i arbeidstiden

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse