JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Årsmøte i Samak

Brexit ga mer EU-støtte i Sverige

Flere enn noensinne støtter svensk EU-medlemskap.
Sverige statsminister Stefan Löfven gjester årsmøtet i den nordiske arbeiderbevegelsen på Voksenåsen i Oslo.

Sverige statsminister Stefan Löfven gjester årsmøtet i den nordiske arbeiderbevegelsen på Voksenåsen i Oslo.

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

– Meningsmålinger tyder også på det. Helt siden Sverige ble medlem av EU har vi sett en gradvis større oppslutning om vårt EU-medlemskap, sier Sverige statsminister, Stefan Löfven til LO-Aktuelt.

Behøver samarbeid

– Mange i Sverige arbeider i bedrifter som er avhengig av omverdenen. Sverige er et lite land og vi behøver det europeiske samarbeidet, sier den svenske statsministeren.

Han gjester årsmøtet i den nordiske arbeiderbevegelsen på Voksenåsen i Oslo. Her reffer han sine nordiske partifeller og LO-topper til diskusjoner og politiske vedtak.

Støre samler nordiske topper i Oslo

Löfven vil ikke legge seg opp i den interne norske debatten men har registrert at det i Norge har blitt noen flere kritiske røster etter Brexit.

Stefan Løfven, Sveriges statsminister på Voksenåsen.

Stefan Løfven, Sveriges statsminister på Voksenåsen.

Tri Nguyen Dinh

Samtidig har hans norske partileder-kollega, Jonas Gahr Støre sett en tilsvarende tendens som i Sverige også i andre EU-land.

– Jeg tror det er en opplevelse av at man har reflektert over det som skjedde i Storbritannia og det som kom til uttrykk der. Så har kanskje mange gått i seg selv og sagt at det er store verdier knyttet til å være del av et samarbeid. De får faktisk en del igjen for det samarbeidet. De problemene og utfordringene som følger med, kan stort sett løses med nasjonal politikk dersom det er vilje til det. Jeg mener Sverige har klart å kombinere deltakelse i EU med en ambisjon om høy og rettferdig fordeling hjemme i Sverige, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke er noen grunn til å endre på Norges tilknytning til EØS.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke er noen grunn til å endre på Norges tilknytning til EØS.

Tri Nguyen Dinh

– Den negative utviklingen de har sett med fallende organisasjonsgrad, økende forskjeller og privatisering er en følge av Moderaternas politikk. Ikke EUs politikk, legger han til.

Står på EØS-avtalen

Jonas Gahr Støre mener det ikke er noen grunn til å gjøre noe med Norges tilknytning til EØS.

– I Arbeiderpartiet er vi omforent med at det er en avtale som er god for Norge. Vi må ta vare på den og ta i bruk handlefriheten som avtalen gir oss. Og vi må ha ambisjoner om å påvirke der vi kan. Vi tror på europeisk samarbeid, kombinert med nasjonale tiltak for et seriøst og organisert arbeidsliv. Det er ingen vind for norsk EU-medlemskap verken i Norge eller Arbeiderpartiet. Vi har innrettet oss på et EØS-samarbeid som gir like spilleregler for økonomien. Det er en stor fordel for en liten og åpen økonomi som vår. Men økt arbeidsinnvandring skaper også et press på opparbeidede rettigheter. Det må vi møte med politikk, og ikke minst en politikk for økt fagorganisering i de bransjene som trenger fagforeninger mest. Jeg tror EØS-avtalen gir oss muligheter til å kunne utvikle vår samfunnsmodell på den måten som vi har vært stolt av, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Mye kan gå galt i 2017

Transportarbeiderne varsler EØS-kamp

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse