Aleida Guevara er i Oslo:
Che Guevaras datter: – Fidel var en farsfigur
Fidel Castros bortgang kan bare styrke den revolusjonære drivkraften på Cuba, mener Aleida Guevara, datter til revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara.
MISTER FARSFIGUR: Aleida Guevara, datter til revolusjonshelten Ernesto "Che" Guevara, sørger over tapet av Fidel Castro, som døde 26. november.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Che Guevaras eldste datter, Aleida Guevara March, mottok i morges dødsbudskapet fra Cuba med sorg: Cubas tidligere leder, Fidel Castro døde 04:29 lørdag morgen, norsk tid.
LO-Aktuelt snakket med henne i dag, lørdag:
– For meg personlig var han som min far. Han var alltid ved min side, som en farsfigur, sier Guevara til LO-Aktuelt.
– Mitt folk har alltid vært romantisk. De vet hva det vil si å elske. Gjennom historien har Fidel vært med oss i de vakreste og i de vanskeligste tider, sier Aleida Guevara til LO-Aktuelt.
Hun mottok beskjeden om Fidel Castros død mens hun var på vei fra Danmark for å møte LO i Oslo. I Folkets hus ledet hun lørdag ettermiddag et seminar i regi av Cubaforeningen i Norge, om arven etter El Che.
Fidel en farsfigur og et levende eksempel
Aleida Guevara ble født i revolusjonens andre år 1960. Hun er datter av Ernesto «Che» Guevara og revolusjonslederens andre kone Aleida March. Aleida Guevara fikk bare 7 år med faren sin, som ble drept mens han organiserte væpnet opprør i Bolivia.
– Etter min egen far har jeg få minner.
Aleida Guevara er lege og har viet størsteparten av livet sitt til solidaritetsarbeid i Afrika og Latin-Amerika.
Fidel Castro ledet Cuba fra januar 1959. Han overtok sammen med kommandant Che Guevara makten etter flere års revolusjonær geriljakrig.
Castro regjerte fram til 2008, da han grunnet sviktende helse overlot presidentembetet til sin bror, Raúl Castro.
VÅPENBRØDRE: Fidel Castro (t.h.) ledet sammen med Ernesto "Che" Guevara den cubanske revolusjonen i 1959.
wikimedia commons/Alberto Korda/Museo Che Guevara, Havana Cuba
Den cubanske staten definerer fortsatt seg selv som kommunistisk. Cuba står foran en utfordrende periode når revolusjonens første generasjon forsvinner.
– Hvordan har dere tenkt å videreføre sosialismen nå som dens fremste frontfigur er borte?
– Vi må få de unge til å leve som aktive sosialister i sine daglige liv og ta ansvar for den revolusjonære prosessen, sier Guevara.
– Om de svikter er det vår, foreldregenerasjonen, sin skyld. Vi må fortsette å praktisere og vise fram at det går an å leve i et annet samfunn enn under kapitalismen.
Fidel Castro og andre levde ut dette eksempelet hele livet, påpeker hun.
Guevara håper ungdommen i større grad vier seg til de nye kooperativene som er del av den pågående økonomiske omleggingen på Cuba.
– Man må overbevise folk, vi kan ikke tvinge dem.
Første besøk på 88 år
Barack Obama, USAs president, besøkte Cuba i mars i år. Det var første gang siden 1928 en president fra USA satte beina sine på cubansk jord. Mange har hatt store forhåpninger til den tilnærmingsprosessen mellom de to landene. Men med valget av Donald Trump som ny president i USA er det umulig å vite hva som skjer videre, mener Guevara.
– Vi trenger en normal relasjon med USA, på like vilkår og preget av gjensidig respekt, sier Guevara.
– Obama har aldri lurt oss et øyeblikk. Han påpekte hvor foreldet og ineffektiv blokaden faktisk er.
REVOLUSJONÆR: Aleida Guevara håper ungdommen på Cuba fortsetter kampen for et sosialistisk samfunn og at ikke turistindustrien får korrumpere de neste generasjonene.
Eirik Dahl Viggen
5 krav til USA
Hva må til for at Cuba skal få et normalt forhold til USA? Guevara lister opp 5 punkter:
1. Opphev blokaden, så Cuba kan utvikle sitt eget samfunn på egne premisser.
2. Guantánamo-basen må fjernes.
3. Stopp i alle aggressive handlinger mot Cuba. På samme tid som Obama besøkte Havana, bevilget Senatet i Washington DC 35 millioner dollar til grupper som ifølge Cubas ledelse driver undergravende virksomhet i landet. Dette er et stort paradoks, ifølge Guevara.
4. USA må oppheve loven av 1966, som fastslår at i dét øyeblikk en cubaner setter sin fot på USAs territorium, får hun oppholdstillatelse, arbeid og startkapital og innen et år muligheten til statsborgerskap.
5. USA må kompensere økonomisk for flere tiår med en blokade som Cuba anser som kriminell.
– Alt dette har vi sittet og diskutert med USA nå.
– Hva skjer med Trump som leder?
– Det har jeg jo ingen anelse om. Om han velger å oppføre seg som det han sier han er, en forretningsmann, skjønner han at USA har alt å tjene på et normalt forhold til Cuba. Det andre alternativet er at den nye regjeringen i USA allierer seg med ultra-reaksjonære krefter i USA og Latin-Amerika. I så fall står Cuba foran en svært vanskelig tid.
Hun trekker fram den økende turistindustrien på Cuba. Et nødvendig onde, ifølge Guevara. Med den har Cuba fått sitt monn av korrupsjon, prostitusjon, narkotika – i bytte mot rask kapital.
– Men vi har styrket oss ideologisk i møte med kapitalismens onder.
LO utdanner tillitsvalgte på Cuba
Norske LO har i motsetning til fagbevegelsen i mange andre europeiske land, hatt kontakt med sine cubanske kolleger gjennom en årrekke. Cuba har en organisasjonsgrad på 99 prosent og en arbeidsledighet på tilnærmet null, forteller Hugo Sandoval, medlem i internasjonalt utvalg i LO Trondheim og deltaker på lørdagens møte i Oslo.
LO Trondheim og LO i Rana driver skolering av tillitsvalgte i fylket Sancti Spíritus på Cuba.
UTENRIKSTJENESTE: Hugo Sandoval fra LO Trondheim deltar i tillitsvalgtskolering på Cuba.
Eirik Dahl Viggen
– Vi jobber ikke politisk, understreker Sandoval, – men vi er til stede for å lære lokale tillitsvalgte om forhandlingsteknikk, HMS-arbeid og hvordan møte hersketeknikker.
LO Oslo driver et tilsvarende skoleringsprosjekt i Havana.
Cuba gjennomgår store økonomiske reformer. Før eide staten alt og sysselsatte alle. Staten var tett sammenvevd med Cubas hovedorganisasjon for arbeidstakere, Central de Trabajadores de Cuba (CTC). Nå er det tillatt å drive sin egen bedrift, under statlig løyve. Det endrer også dynamikken i fagforeningene, og behovet øker for å kunne mer om forhandlinger.
– Vi er til stede på norske LOs betingelser, sier Sandoval.
– Men det vi har lært fra Cuba er deres definisjon av solidaritet, etter den revolusjonære poeten José Martí: «Å dele det vi har, ikke kun dele av vår overflod».