Innstillingen til LO sitt nye handlingsprogram er klar
Dette må du vite før LO-kongressen
Miljø og industri, arbeidstid og EØS - debattene blir mange på LO-kongressen i mai.
FRYKT: LO ønsker et internasjonalt forbud mot atomvåpen og vil avskaffe biologiske og kjemiske våpen. Veien fram dit kan være lang. Andre saker LO-kongressen skal behandle er nok enklere å få gjennomslag for.
Eirik Dahl Viggen
sym@lomedia.no
LO-sekretariatet har nå fattet de siste vedtakene og innstillingen til nytt handlingsprogram er klar. Selv om den enstemmige innstilingen er viktig, har flere LO-forbund varslet at det er på kongressen den virkelige kampen om formuleringene vil stå. Det gjelder spesielt tema som miljø og konsekvensutredning, EØS-avtalen og utdanning. Det skal også vedtas minst sju uttalelser. De vil omfatte blant annet tariffpolitikk, pensjon, næringspolitikk, offentlig sektor, samferdsel og infrastruktur, Palestina og internasjonale spørsmål. I uttalelsene kan man gå mer i dybden enn i selve handlingsprogrammet. Det skal lages også et eget temahefte om kompetanse og livslang læring. Dette hefte skal ikke behandles av kongressen.
• LO støtter innstramming i handlingsregelen
Overordnet program
Forslaget til handlingsprogram for perioden 2017 til 2021 som LO-sekretariatet nå har samlet seg bak, består av sju hovedkapitler: En overordnet innledning kalt det store bildet; å skape; å jobbe; å dele; å organisere og mobilisere; å ta vare på og å mestre internasjonaliseringen. Utgangspunktet for dokumentet var et debattopplegg som bidro til nesten 1600 innsendte forslag fra forbund og LOs organisasjonsledd. Det har også kommet en rekke forslag til andre saker enn handlingsprogrammet. Totalt er det sendt inn 1859 forslag til LO-kongressen som begynner 8. mai.
Her er noe av det som LO vil mene dersom kongressen sier ja:
Om å skape
LO slår fast at det er høy verdiskapning som er grunnlaget for vår velstand. Og at privat og offentlig sektor er gjensidig avhengige av hverandre. Blant kulepunktene finner vi at LO vil:
• Bidra til en koordinert lønnsdannelse som sikrer høy sysselsetting og lav arbeidsledighet.
• Jobbe for en aktiv stat som sikrer samfunnsstyring, velferdsutvikling og eierskap over våre naturressurser og en aktiv næringspolitikk.
• Styrke samarbeidet mellom arbeidslivets parter og myndighetene med tanke på overordnet økonomisk politikk, sysselsetting, næringsutvikling, inkluderende arbeidsliv, forskning og utvikling og en framtidsrettet arbeidsmarkeds. og kompetansepolitikk.
Avtaler og EØS
LO mener at åpenhet og arbeidstakerrettigheter må ivaretas når det forhandles om nye handelsvataler. Når det gjelder EØS har man beholdt ordlyden fra dagens handlingsprogram. Om dette er et kompromiss som også årets LO-kongress vil samle seg bak er usikkert. Blant kulepunktene vil LO:
• Kreve at norske myndigheter går imot begrensninger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse.
• Gå inn for at ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EUs regler. En slik forrang må avklares mellom EØS-avtalens parter.
• Bidra til å utvikle internasjonale handelsavtaler som sikrer like konkurransevilkår globalt, styrker arbeidstakerrettigheter, menneskerettigheter, forbrukerrettigheter og miljø, og samtidig sikrer det nasjonale handlingsrommet knyttet til kontroll og styring med offentlige tjenester.
Arbeidslivet og tariff
LO slår fast at det gode arbeidslivet er under press av uoversiktelige organisasjonsformer, utstrakt bruk av innleie- og bemanningsforetak og sosial dumping. Og LO vil forsterke det kollektive avtalesystemet og bedriftsdemokratiet. Selskap med mer enn ti ansatte skal ha ansatterepresentanter. LO vil:
• Styrke allmenningsjøringsinstituttet og senke beviskravet ved krav om allmenngjøring.
• Gå inn for at det nedsettes et lovutvalg som får mandat å se nærmere på ulike former for omgåelse/tilpasning på arbeidsrettens område.
• Begrense mulighetene for innleie av arbeidskraft og midlertidige ansettelser.
• Prioritere likelønn og lavlønnsgrupper i tariffoppgjørene.
Arbeidstid
Nye organisasjonsformer i arbeidslivet, ny teknologi og politiske beslutninger utfordrer normalarbeidsdagen og arbeidstakernes medbestemmelse over egen arbeidstid. LO vil:
• Forsvare normalarbeidsdagen og styrke fagbevegelsens innflytelse på organiseringen av arbeidstiden. Såkalte nulltimerskontrakter må forbyd.
• Sikre at retten til hele stillinger blir reell for alle arbeidstakere, og arbeide for at det iverksettes forsøksprosjekter i forbindelse med kampen for heltid.
• Jobbe for at søndagen fortsatt skal være en annerledesdag.
I forslaget til handlingsprogram heter det at arbeidstidsreformer må bygge på kunnskap fra forsøksordninger fra flere bransjer og sektorer.
Velferdsstaten
Norge trenger en sterk velferdsstat og veksten i offentlig sektor må minst være på nivå med veksten i privat sektor. LO påpeker at felles velferdsordninger nå trues av økende privat rikdom som gjør at mange kan kjøpe seg bedre eller raskere private tjenester. LO er imot privatisering og konkurranseutsetting av viktige offentlige velferdstjenester. Og LO vil:
• Arbeide for at velferdstjenester som helse, utdanning, barnevern og omsorg fortsatt skal være fellesfinansierte og eies og drives av det offentlige.
• Arbeide for et skattenivå og et skattegrunnlag som er i stand til å bære en godt fungerende velferdsstat.
• Jobbe for at mulighetene til å ta ut profitt på velferdstjenester begrenses.
Klima og olje
LOs mål er at Norge skal være et lavutslipssamfunn i 2050 og derfor støttes EUs mål om 40 prosent utslippsreduksjon. LO vil bidra til en helhetlig satsning på fangst og lagring av karbon (CCS) i Norge. Og staten må styrke sin rolle som pådriver for ny klimavennlig produksjon. LO understreker at i et høykostland som Norge er det bare de mest kunnskapsbaserte og bærekraftige produksjonsmiljøene som vil klare å overleve. Når det gjelder det store stridstema om konsekvensutredning i de uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerak, så benyttes samme tekst som i gjeldende handlingsprogram. Det blir neppe ordlyden etter at kongressen har debattert, redaksjonskomiteen levert sin innstilling og vedtak er fattet.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside