Rapport fra Eurofound
Europeisk arbeidsliv får strykkarakter i ny undersøkelse
Bruk av selvstendig næringsdrivende, midlertidige kontrakter og utstasjonering av arbeidskraft preger arbeidslivet i hele EU. Norge følger etter.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
helge@lomedia.no
Få er overrasket over det.
– Overhodet ikke. Dette har det vært snakket om i mange år, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Per Skau, til LO-Aktuelt.
– De som velger å respektere den norske modellen klarer ikke å vinne anbud. De som klarer å presse arbeiders rettigheter lengst ned vinner anbudene. Og byggbransjen er en anbudsorientert bransje, sier Per Skau.
• Følg oss på Facebook
Over hele Europa
Bruk av selvstendig næringsdrivende, midlertidige kontrakter og utstasjonering av arbeidskraft preger arbeidslivet i hele EU. Norge følger etter.
Lovverket for hvordan man kan ansette eller leie inn arbeidskraft brytes i «betydelig grad» i 23 av 29 europeiske land, inkludert alle land i EU samt Norge, viser en undersøkelse som er gjennomført av utredningsbyrået Eurofound. Funnene er basert på opplysninger gitt av forskermiljøer i hvert enkelt land.
I over halvparten av landene er ulovlig bruk av enkeltmannsforetak betydelig. Det samme gjelder for utstasjonerte arbeidstakere.
Konkurransevridning
Ulovlighetene skaper vanskelige kår for hele arbeidslivet. Det rammer hver enkelt arbeidstaker, deres kollegaer og fagforeningene. Det rammer også arbeidsgiverne gjennom urettferdig konkurransevridning, oppsummerer Eurofound.
Som oftest leder dette til dårligere arbeids- og lønnsvilkår for arbeidstakerne som er involvert.
Undersøkelsen peker på Italia og Portugal som verstingene i Europa, med full score på alle hovedområdene. Norge havner midt på treet. Midlertidige stillinger, utstasjonering av arbeidskraft og bruk av underleverandører er de største problemene her hjemme.
Undersøkelsen lister også opp hvordan utfordringene som arbeidslivet står overfor kan løses. Nasjonale tilsyn er den beste kuren, hevder Eurofound.
Bedre reguleringer som fjerner smutthull i lovverket og bruk av partssamarbeidet er også veier å gå.
• «Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»
To områder rammet
Ulovlighetene finnes i alle bransjer og alle sektorer. Bygg og anlegg er et av brennpunktene.
Men også kulturbransjen – media, kunst og underholdning – skjemmes av ulovlig bruk av frilansere og enkeltpersonforetak.
– Bransjen har vokst kraftig. Kunst- og kulturnæringen er den størst voksende av alle. Bransjen har stor konkurranse. Det er stort press på åndsverklovgivningen fordi den ikke holder tritt med den teknologiske utviklingen. Inntektsmulighetene har endret seg. Samtidig har det kommet flere arbeidsplasser på feltet. Det har også vært store kutt på kulturbudsjettene i Europa, sier Rasmussen.
Denne uka ble LO Selvstendig etablert, som et kompetanse- og samarbeidsorgan for forbundene i LO. Det skal være et tilbud til selvstendig næringsdrivende medlemmer i LOs ulike forbund.
– For oss er det utrolig viktig å ha trygge og gode arbeidsplasser. Vi må se utfordringene som kommer gjennom endringer i arbeidsmarkedet, og sørge for å organisere også disse gruppene, sier Renee Rasmussen.
• Nå er det ikke lenger lov å tvinge 67-åringer til å slutte på jobben