JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leif Sande på Ap-landsmøtet

Ga opp kampen mot strømkabler til utlandet

Avtroppende leder i Industri Energi, Leif Sande fikk ikke gjennomslag for en ny utredning av utenlandskablene på Ap-landsmøtet.
POLITIKER: Leif Sande går fra å være forbundsleder til politiker på heltid. Her fra landsmøtesalen søndag.

POLITIKER: Leif Sande går fra å være forbundsleder til politiker på heltid. Her fra landsmøtesalen søndag.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

De allerede vedtatte strømkablene til utlandet kan påføre industrien kraftkostnader på over en halv million kroner for hver arbeidsplass, hevder Leif Sande. Gjennom fylkeslaget i Hordaland foreslo han for Arbeiderpartiets landsmøte at byggingen av allerede påbegynte utenlandskabler skal utredes på nytt.

Forslaget ble aldri realitetsbehandlet, men Sande er likevel godt fornøyd med landsmøtets behandling av saken.

– Jeg synes Jonas Gahr Støre argumenterte godt for at vårt forslag ikke kunne vedtas. Arbeidet har allerede kommet i gang, og kablene er påbegynt allerede. Samtidig ga han veldig klare og gode signaler for framtidens utenlandskabler, sier Leif Sande til LO-Aktuelt.

Det endelige vedtaket på landsmøtet går ut på at det skal «legges til rette for norsk kraftforedlende industri».

Samfunnsøkonomi

Ap-lederen presiserte at samfunnsøkonomien må vurderes hvis man skal bygge en tredje utenlandskabel. Det gir Sande optimisme.

– Ved neste korsvei må vi vurdere samfunnsøkonomien. Hvis det fører til at vi får en løsning som koster det norske samfunnet penger mangler vi et kriterium som vi må gjøre noe med, var signalene til Jonas. Derfor vil vi nå ha full fokus på neste konsesjon, som i tillegg er planlagt for private aktører. Det må stoppes. Og det arbeidet er ennå ikke påbegynt, sier Leif Sande.

Han er godt fornøyd med å ha flyttet fokus.

– Da utenlandskablene ble vedtatt, var det knapt noen som brydde seg. Nå føler jeg at vi har nådd gjennom med vår argumentasjon. Vi hadde nok ikke fått flertall på dette landsmøtet, men vi hadde fått ganske stor oppslutning om vi hadde stått på forslaget, mener Sande.

Pikant sak

Sande har allerede trådt ut av LO-sekretariatet, og går av som forbundsleder i Industri Energi i slutten av måneden fordi han er stortingskandidat for partiet i Hordaland.

Spørsmålet om utenlandskabler er imidlertid pikant for LO-leder Gerd Kristiansen og nyvalgt sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, Hans-Christian Gabrielsen. To forbund står nemlig mot hverandre. Industri Energi på den ene siden, og EL og IT på den andre siden.

Lang historie

Striden mellom Industri Energi og EL og IT har en lang historie. Allerede i oktober 2014 - da regjeringen hadde vedtatt byggingen - startet ordkrigen mellom Leif Sande og daværende forbundsleder i EL og IT, Hans O. Felix.

– Nye strømkabler til utlandet betyr høyere strømpriser her hjemme, sa Sande til frifagbevegelse.no. Felix fnøs av påstanden.

– Dette kommer til å gå i pluss for det norske samfunnet i sin helhet, kontret han.

EL og IT Forbundet organiserer kraftansatte og mener flere kraftkabler er viktig for både forsyningssikkerheten og investeringer.

Forbundsleder Jan Olav Andersen mener landsmøtet til Arbeiderpartiet har gjort gode vedtak på energisektoren.

– Det hadde vært dramatisk hvis arbeidet med utenlandskablene skulle stoppes nå og være gjenstand for en ny utredning. Både i forhold til vår troverdighet overfor andre land, men også i forhold til allerede inngåtte avtaler og kontrakter.

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Terje Aasland har vært positiv til utenlandskablene. Striden nå står imidlertid i forhold til eierskapet. Aasland og Ap er bekymret for regjeringens planer om en delprivatisering av Statkraft. Her er også Andersen og EL og IT fullt på linje med Arbeiderpartiet.

– Vi er klare på at det er Statnett som skal ha ansvaret og eierskapet for utenlandskablene. Det sikrer kontrollen og sørger for at fortjenesten brukes til vedlikehold av innenlandsnettet og holder nettleie ned, sier Jan Olav Andersen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse