JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundets streik på hotellene

Hotellene: Organiserte romrenholdere ble stående å se på, mens kollegene streiket

Etter en organisasjonsstrid mellom Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund i 2014 ble stuepikene overført til Arbeidsmandsforbundet. Hvilken innflytelse hadde det på streikeresultatet?
Hotell Norge var et av hotellene som var stengt under hotellstreiken. Hotell Royal Bryggen holdt åpent der var hotellrenholderne skilt ut i et annet selskap.

Hotell Norge var et av hotellene som var stengt under hotellstreiken. Hotell Royal Bryggen holdt åpent der var hotellrenholderne skilt ut i et annet selskap.

Privat

torgny@lomedia.no

Dette skapte store bølger og på Fellesforbundets landsmøte i fjor fremmet Svein Frode Pettersbakken fra Avdeling 10 et forslag om å reversere beslutningen.

I forslaget heter det at «dette svekker vår streikestyrke og har ført til at stadig flere hotell kjeder har gjort det samme.»

Landsmøtet støttet ikke Pettersbakken fullt ut, men vedtok at «Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund må se på tiltak hvordan en i fellesskap kan få styrket vilkårene for renholderne som jobber på hotellene.»

Romrenholdet til ISS

Bakgrunnen for konflikten var at flere hoteller begynte å sette ut romrenholdet til ISS. Arbeidsmandsforbundet har tariffavtale med ISS, og gjorde derfor også krav på medlemmene. Fellesforbundet mente at romrenhold var en del av hotellets kjernevirksomhet og mente at de burde forbli organisert sammen med de andre hotellansatte.

Striden gikk helt opp til LOs sekretariat som mente at det var Arbeidsmandsforbundet som burde ha organisasjonsretten.

Få hoteller

Det er forholdsvis få hoteller som har gjennomført utskillingen. I Trondheim er det tre, i Bergen ett og i Oslo anslås det til åtte – ti hoteller.

– Dette har bidratt til at ett hotell har kunnet holde åpent gjennom streiken, sier Djevat Hisenary. Han er leder for hotell- og restaurantarbeiderne i Bergen.

Kunne stengt Bryggen

– Vi kunne stengt Radisson Royal Bryggen hvis romrenholderne hadde vært med i Fellesforbundet. Dette ville ha lagt et enda sterkere press på arbeidsgiverne. Men det var ikke avgjørende, sier han og mener at det bør vært et sterkere samhold mellom forbundene i LO-familien. Han mener at det enkelte i forbund tenker for mye på seg selv.

I Trondheim er det tre hoteller som har skilt ut romrenholdet. Det var bare ett av disse som holdt oppe gjennom hele streiken.

– Dette har derfor ikke hatt så stor innvirkning på resultatet, sier Børge Ånesen, leder for avd. 250 i Fellesforbundet i Trondheim.

Thon-kjeden mest aktiv

Det er Thon-kjeden som har vært met aktiv i å sette ut romrenholdet. Men det kan virke som om det arbeidet har stoppet opp, forteller forbundsstyremedlem i Fellesforbundet, Claes Delp. På flere hoteller har det vært gjennomført drøftingsmøter uten at det har vært gjennomført utskilling av romrenholdet.

– Det spørs om de har vurdert det som ulønnsomt i det store bildet. Det var Choice-kjeden som startet med utskilling av renholdet. De har tatt det tilbake.

Bare spekulasjoner

– Kan det tenkes at streiken hadde blitt kortere hvis alle romrenholderne hadde vært i streik?

– Det vet jeg ikke. Det vil bare bli spekulasjoner.

Tore Skjelstadaune i Fellesforbundets Oslo-avdeling avfeier problemstillingen.

– Det er et helt hypotetisk spørsmål som jeg ikke vil svare på, sier han til LO-Aktuelt.

Svein Frode Pettersbakken som var forslagsstiller på landsmøtet har gått over i en stilling som organisasjonsarbeider og overlater til avdelingslederen å svare.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse