JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ILO slår ned på britisk lovforslag

FNs arbeidsorganisasjon ILO ber den britiske regjeringen forandre flere av de kontroversielle lovforslagene som rammer fagbevegelsen og partiet Labour.
PROTESTERER: Landsorganisasjonen TUC er i harnisk over lovforslaget som de mener vil legitimere streikebryteri.

PROTESTERER: Landsorganisasjonen TUC er i harnisk over lovforslaget som de mener vil legitimere streikebryteri.

TUC

nina@lomedia.no

David Camerons konservative regjering la i fjor høst fram et forslag til ny lov som regulerer fagbevegelsens virksomhet, finansiering og streikeretten. Lovforslaget skal gjennom endelig godkjenning i parlamentet før årsskiftet.

Venstresiden får støtte

Landsorganisasjonen TUC og Labour er i harnisk over innholdet i lovforslaget. De mener det representerer det verste angrepet mot faglige rettigheter på flere tiår. Labour kan miste langt over 80 millioner kroner i året til sin virksomhet.

Nå har venstresiden fått støtte fra det høyeste FN-organet, Den internasjonale arbeidsorganisasjonen. ILO ber regjeringen trekke forslag som er i strid med internasjonale arbeidslover og konvensjoner. ILO forlanger en detaljert rapport i løpet av året om hva regjeringen har til hensikt å gjøre.

Streikebryteri blir lovlig

Det gjelder i første rekke forslaget om å fjerne forbudet mot å la midlertidig ansatte gjøre jobben for folk som streiker. Regjeringen vil legitimere streikebrytere, noe som har vært forbudt siden 1973 i Storbritannia.

I tillegg kommer et krav om 14 dagers varsel om streik, og ikke 7 dager som nå. Dette vil gi arbeidsgiverne mer tid til å hente inn streikebrytere fra vikarbyråer.

Stramme avstemningskrav

Regjeringen vil dessuten innføre et krav om at minst 50 prosent av medlemmene i en fagforening møter opp til avstemning om eventuell streik. I noen viktige offentlige yrker – brannvern, helse, utdanning, transport, grensekontroll – kreves at minst 40 prosent av medlemmene stemmer for streik. ILO vil at utdanning og transport tas bort fra lista.

Ifølge TUC underminerer de foreslåtte bestemmelsene streikeretten. De reduserer effekten av streikeaksjoner, og de kullkaster maktbalansen mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Helse og sikkerhet kan trues ved at innleide uten kompetanse tar over for fast ansatte i en streik.

Etterlyser mer informasjon

ILO anbefaler at regjeringen moderniserer kravet om hvordan en avstemning om streik skal foregå. Nå skjer det per post, og slik skal det være også framover. Dette er både dyrt og tidkrevende, ifølge fagbevegelsen. Det konservative Tory-partiet påstår at elektronisk avstemning ikke er sikker.

ILO etterlyser mer informasjon om regjeringens innblanding i fagbevegelsens interne fond for politiske formål. Regjeringen krever en annen prosedyre for fagforeningsmedlemmers aksept av midler til fondet.

Endringene vil føre til at Labour får adskillig færre midler til sin organisasjon og virksomhet, mens Torys egen finansering ikke vil bli berørt. Labour mener lovforslaget er politisk ensidig og ubalansert, det bør trekkes helt og holdent.

– Camerons regjering har urovekkende autoritære trekk. Formålet med loven er å fremme de konservatives posisjon på bekostning av Labour, framholder Bob Kerslake, tidligere sivilombudsmann, i en artikkel i The Guardian.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse