Høyres nye partiprogram
LO slakter Høyre-forslag mot sosial dumping
Verken LO eller Arbeiderpartiet tror på Høyres påstander om å øke innsatsen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
– Høyre sier én ting og gjør noe helt annet. Det har partiet bevist i denne regjeringsperioden. Derfra er det bare festtale og tomme løfter når partiet lover en bedre innsats, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til LO-Aktuelt.
– Også foran forrige valg lovte Høyre mye som ikke er gjennomført. Det som partiet kommer med nå er mye gjenbruk. Et bevis for dette er at partiet mener fast ansettelse er en hovedregel. Det er bare en floskel, når vi vet at regjeringen har åpnet for adgangen til å ansette midlertidig uten vilkår, legger hun til.
Torsdag morgen presenterer Høyre sitt forslag til nytt partiprogram. Leder for partiets programkomité, Torbjørn Røe Isaksen, innrømmer overfor NRK at regjeringen ikke har gjort nok hittil og at det skal legges inn økt innsats mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Men etter det LO-Aktuelt erfarer inneholder programutkastet få punkter som vil gjøre lovnadene til handling. Enkelte av punktene kan til og med svekke fagbevegelsens innflytelse og kampen mot sosial dumping i arbeidslivet.
• Høyre vil skjerpe innsatsen mot sosial dumping
Fast ansettelse:
Høyre foreslår at fast ansettelse skal beholdes som hovedregel i arbeidslivet og fortsatt arbeide for å redusere bruken av midlertidige stillinger i offentlig sektor.
– I 2015 gikk regjeringen i spissen for å gi norske arbeidsgivere – offentlige som private – en generell adgang til å ansette folk midlertidig. Rammene rundt dette er så slappe at det i praksis er frivillig å ansette fast. Vil partiet gå tilbake og endre loven hvis de vinner valget i 2017, spør LO-sekretær Trude Tinnlund.
• Nå øker skatten på kjøring med egen bil i jobben
Bransjeprogram:
I partiprogrammet vil Høyre blant annet støtte opp under flere trepartsbransjeprogram i områder med dårlige arbeidsvilkår.
– Vi har hatt tre bransjeprogram, transport, renhold og hotell- og restaurant. Her er det fortsatt en solid jobb å gjøre. Derfor må vi få på plass verktøy og virkemidler som løser utfordringene, blant annet gjennom sterkere medvirkning fra myndighetene, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.
• Kronikere får skatteøkning fra 1. januar
Fri rettshjelp:
Blant annet går Høyre inn for å gjøre lønnsinndrivelse som en del av fri rettshjelp for å styrke kampen mot useriøse aktører, og for å hjelpe de som ikke har penger til advokat i dag. Dette støtter ikke LO.
– Det høres fint ut, men undergraver det organiserte arbeidslivet. Dette er et av insentivene for å organisere seg i dag. En av fordelene med å være organisert er nettopp hjelp ved slike saker. Ønsker Høyre et organisert arbeidsliv bør de ikke innføre dette, mener Trude Tinnlund.
• 1500 uføre får økt pensjon og etterbetalt
Fagforeningsfradrag:
Høyre vil beholde fagforeningsfradraget på dagens nivå for å sikre høy organisasjonsgrad.
– Fagforeningsfradraget svekkes hvert år det ikke økes. Samtidig har arbeidsgiverne fått økt fradrag. Det er derfor ikke særlig ambisiøst. Bare i denne regjeringsperioden er fradraget reellt svekket med tre til fire prosent, hevder LO og Trude Tinnlund.
• Frp og Høyre rekker ikke å privatisere togene før valget
Spesialistsentre:
Høyre vil opprette flere spesialsentre som skal jobbe direkte inn mot å avdekke arbeidslivskriminalitet.
– Skal man lykkes med dette må tilskuddet til Arbeidstilsynet og andre etater økes. Vi tror ikke det kommer til å skje. Det varsles heller ingen konkret innsats mot arbeidslivskriminalitet. Riksrevisjonen har også påpekt dette, mener Tinnlund.
Senest sist sommer stemte Høyre mot forslaget om å innføre Telemark/Skiens-modellen som ramme rundt offentlige innkjøp.
• Følg oss på Facebook
Styrke internasjonalt samarbeid:
– Selvsagt støtter LO og alle andre partier på Stortinget at det internasjonale samarbeidet mot grenseoverskridende arbeidslivskriminalitet styrkes. Men det må settes av penger til dette. I tillegg åpner regjeringen for muligheten til å ansette personer fra utenfor EØS-området på norske fly, noe som åpner for sosial dumping i luftfarten.
Må endre mye
Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Dag Terje Andersen, har heller ingen tillit til lovnadene fra Isaksen.
– Ikke bare har Høyre stemt imot en rekke forslag til tiltak mot sosial dumping, men aktivt foreslått og vedtatt politikk som gir grobunn for utnytting av arbeidsfolk. I årets budsjett svarer regjeringen selv at de ikke har noen nye tiltak å sette inn mot arbeidslivskriminalitet. Samtidig er bevilgningene til kontrolletatene svekket, sier Andersen.
Han viser til at Høyre har innført generell adgang til midlertidige ansettelser, til tross for at Arbeidstilsynet og andre fagetater sa at dette ville gjøre kampen mot arbeidslivskriminalitet vanskeligere.
Han viser også til at regjeringen har tatt bort muligheten til kollektiv søksmålsrett.
– Et viktig verktøy i kampen mot sosial dumping er nå borte. Ordningen gikk ut på at fagforeningen på egenhånd kunne reise søksmål mot arbeidsgiveren ved ulovlig innleie i bedriften, sier Andersen.