JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen: – Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Dette er en potensiell bombe under velferdsstaten. Og en katastrofe for den enkelte.

Det er for tidlig å friskmelde norsk økonomi, fastslo LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i sin innledning til LOs representantskap.
ANGREP: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen varslet økt kjøpekraft til alle, da han innledet til debatt på LOs representantskapsmøte.

ANGREP: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen varslet økt kjøpekraft til alle, da han innledet til debatt på LOs representantskapsmøte.

Sissel M. Rasmussen

sym@lomedia.no

LO-lederen påpekte at fallet i ledigheten ikke skyldes at flere har kommet i arbeid, men at flere har falt ut av arbeidsmarkedet.

– De har gitt opp å søke. De har mistet motet, sa Gabrielsen, og viste til at sysselsettingen har sunket med fire prosentpoeng de siste åtte årene.

Han er spesielt bekymret for de unge med kun grunnskoleutdanning som i størst faller ut av arbeidslivet.

– Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Dette er en potensiell bombe under velferdsstaten. Og en katastrofe for den enkelte.

Og han viste til at veksten i sysselsettingen kom i bransjer som sliter med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

– Det vi trenger er varige, høyproduktive faste stillinger, konstaterte Gabrielsen – og la til:

– Bare da kan vi friskmelde norsk økonomi.

LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør

Vi har dradd lasset

LO-lederen mener at det er de fagorganiserte som har bidratt til å forbedre konkurranseevnen for norsk industri ved å tilpasse lønnsutviklingen den økonomiske situasjonen.

Han er bekymret for økte ulikheter, noe også sentralbanksjefen trakk fram i sin årstale.

– Når det ikke står verre til enn det gjør, er det mer på tross av enn på grunn av den økonomiske politikken denne regjeringen har ført, sa han og mente at skattekuttene ikke har ført til økte investeringer slik regjeringen begrunnet kuttene med.

– Men ulikhetene har økt! De største skattekuttene går til de rikeste, samtidig som smålige innstramminger rammer vanlige folk, sa Gabrielsen, og viste også til konsekvensene av innleie, midlertidighet og sosial dumping.

Samtidig understrekte han hvor viktig små lønnsforskjeller er for den norske modellen og at det er lønnsomt for samfunnet.

– God fordeling er også oppskriften på høy norsk produktivitet. Vi hevder oss i den internasjonale konkurransen fordi vi har små lønnsforskjeller, sa Gabrielsen.

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

Organisasjonsgraden bekymrer

LO-forbundene har samlet rekordmange medlemmer, men organisasjonsgraden faller.

– Det burde bekymre flere enn oss, sa LO-lederen med et klart budskap til en regjering som mener at et organisert arbeidsliv er et konkurransefortrinn for Norge samtidig som den understreker retten til å være uorganisert i sin regjeringsplattform.

– De bruker dette som en begrunnelse for at de vil gi uorganiserte de samme rettighetene som organiserte.

Gabrielsen mente at dette er en åpenbar inviatasjon til å danne husforeninger og undergraver det organiserte arbeidsliv. Og han kom med sterk kritikk av regjeringens arbeidslivspolitikk.

– Vi kan ikke ha en regjering som spenner beina unna organisasjonene og som år for år svekker verdien av fagforeningsfradraget og gjør det dyrere å være fagorganisert. Vi kan ikke ha en regjering som svekker fagbevegelsens medbestemmelse og innflytelse gjennom mer midlertidighet og innleie.

Han mente at regjeringen derfor legger til rette for mer utrygghet og skjevere maktforhold i arbeidslivet. Og LO-lederen konkluderte med at dersom regjeringen mener alvor med sin hyllest av det organiserte arbeidslivet, så må de føre en politikk for å styrke, ikke undergrave det organiserte arbeidslivet.

Sissel M. Rasmussen

Oppgjøret 2018

Avslutningsvis i sin innledning tok Gabrielsen for seg innstillingen som representantskapet skal behandle. Han understrekte at det etter årets hovedoppgjør ikke lenger skal være mulig å omgå allmenngjøring av bestemmelsene om reise, kost og losji. Dette er et viktig krav for Fellesforbundet.

Når det gjelder lønn var han krystallklar på at LOs medlemmer skal ha sin rettmessige andel av verdiskapningen.

AFP og pensjon er også sentrale krav hvor hullene skal tettes noe som spesielt gjelder arbeidstakere som skifter jobb fra en AFP-bedrift til en bedrift uten AFP eller faller ut av ordningene på grunn av omorganisering eller nedbemanning.

Han viste også til krav om et eget slitertillegg for å sikre de som ikke har helse til å kompensere for levealdersjustering ved å jobbe utover 62 år.

– For tjenestepensjon krever LO en pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra 13 år.

– Og til slutt: LO vil kreve økt kjøpekraft til alle. Kravene skal fremme likelønn, bekjempe lavlønn samt sikre garantiordningene, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen avslutningsvis.

Dette er lønna i over 300 yrker

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse