På denne gården har Vigdis og Tom Erik startet sin grønne revolusjon
Vigdis Saga Kjørholt og Tom Erik Økland lever av det de finner i skogen. Det vil de at langt flere skal gjøre også.
Langøya hovedgård er et idyllisk bruk i Telemark.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Både Vigdis og Tom Erik har bakgrunn fra miljøbevegelsen. Hun legger ikke skjul på at de drar det grønne skiftet til nye dimensjoner. På Langøya hovedgård i Telemark har de laget et senter for matauk - et ord som er i ferd med å få sin nye renessanse. Matauk betyr å høste inn det du kan fange, finne og dyrke selv.
– Hele det grønne skiftet handler om å justere ressursbruken. Dette er matsorter som i dag råtner i skogen. Det er så mye som vokser i Norge hvert år i vårt langstrakte land, av bær, urter, blomster og sopp, og ikke en brøkdel blir brukt. Folk vet ikke hvordan det skal brukes. Vi snakker om vekster som er rene, naturlige, gode og gratis. Det krever derfor ikke så mye og er miljøvennlig mat. Det samme gjelder trenden med kjøkkenhager og hjemmedyrket mat, sier Vigdis Saga Kjørholt til LO-Aktuelt.
• Les flere nyheter om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Det grønne skiftet
Sammen med mannen Tom Erik Økland driver hun Langøya hovedgård. Nå har det også blitt deres arbeidsplass. Det hadde ikke vært mulig uten deres lidenskap for å leve i pakt med naturen.
– Da vi begynte i det små var det ingen andre som gjorde dette. Det var liksom ikke kult. Det var noe utrendy som farmor gjorde. For rundt 10 år siden begynte folk å bli interessert. Da kom hele trenden med naturlig mat og selvplukking for fullt. Folk ble nyskjerrig og spurte oss ut. Vi startet et firma, som drev med kursvirksomhet. Så tok vi med oss det til et enda større konsept. Vi startet med litt enkel servering, trodde vi, men det tok helt av. Nå har vi restaurant, arrangerer bryllup og selskaper, har eget bryggeri og eget røykeri, og har nå startet en egen matserie som heter Håndplukka, forteller Vigdis Saga Kjørholt.
Hun innrømmer at konseptet er spesielt, men interessen for det er raskt stigende.
– Vi lærer folk å gå ut i naturen, og fange maten sin på egenhånd. Det være seg urter, sopp, blomster, fisk og det av mat som kan dyrkes, forteller Vigdis.
På restauranten brukes det som finnes i naturen gjennomgående i menyen. Matserien er også hovedsaklig basert på egne råvarer av sankede ting, som blomstersiruper, bærprodukter og så videre. Den nye matserien ble blant annet presentert når Vigdis og en kollega representerte Oslo-regionen på den norske standen på Grüne Woche i Berlin.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vigdis Sara Saga Kjørholt med sine produkter som hun tok med til Grune Woche i Berlin.
Helge Rønning Birkelund
Fotball og miljø
Samtidig har Odd Ballklubb en målsetning om å bli landets mest miljøvennlige fotballklubb. Slik bød muligheten seg for et stort, grønt stadionprosjekt hvor det skal dyrkes mat oppover veggene på stadion. Prosjektet støttes av Forskningsrådet, Universitetet på Ås og Fylkesmannen i Telemark.
– Skal du gjøre noe som virkelig gjør en forskjell, må du gjøre noe svært. Alt som har med fotball å gjøre har appell. Og en fotballstadion har jo store, stygge bygningsmasser som kan utnyttes, sier Vigdis Saga Kjørholt.
– Dette kan overføres til andre arenaer, som parkeringshus, kjøpesentra og andre store betongvegger, sier hun.
Så hvis du plutselig ser en murvegg med urter, klatrende bær og hengende frukt et sted i Telemark eller et annet sted i Norge, ser du ikke syner. Du har antakelig bare fått et glimt av Vigdis og Tom Eriks grønne revolusjon.
Det er så mye som vokser i Norge hvert år i vårt langstrakte land, av bær, urter, blomster og sopp, og ikke en brøkdel blir brukt.
Vigdis Saga Kjørholt, Langøya hovedgård