JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uføre må betale egandel på fysioterapi:

Siv Jensen sender regning på 2000 kroner til uføre og syke som trenger fysioterapi

Uføre Laila Sandbekk får 500 kroner i skattelette. Det dekker en brøkdel av egenandelen som innføres på fysioterapi fra januar.
INNFØRER EGENANDEL: Finansminister Siv Jensen innfører egenandel på fysioterapi for uføre.

INNFØRER EGENANDEL: Finansminister Siv Jensen innfører egenandel på fysioterapi for uføre.

Bjørn A. Grimstad

edv@lomedia.no

– Skatteopplegget er latterlig. Det er ikke noe poeng å blåse opp at skatten går ned, sier Laila Sandbekk, leder i Uføres landsorganisasjon.

De har 600 medlemmer. Vanlig årsinntekt brutto for disse medlemmene er 230.000 - 300.000 kroner.

Med neste års budsjett får de 500 kroner i skattelette.

– Takk, men vi sliter litt med det med den. Spare og investere, som Finansdepartementet mener vi skal, kan vi bare glemme. Det er ingen egentlig skattelette for de som har minst.

INGEN INNERTIER: Skattelettene er lite treffsikre for de med lavest inntekt, mener Laila Sandbekk i Uføres landsorganisasjon.

INGEN INNERTIER: Skattelettene er lite treffsikre for de med lavest inntekt, mener Laila Sandbekk i Uføres landsorganisasjon.

Privat

Siv med skattesjokk for arbeidsledige eldre

Skatteletten stimulerer ikke

Regjeringen har siden den tiltrådte senket den årlige skatteinngangen med 18,5 milliarder kroner. Regjeringen kutter ytterligere 6446 millioner kroner i statens skatteinntekter fra neste år. Årlig skattenedgang blir altså 25 milliarder kroner sammenliknet med 2013. Det skal dekkes med penger fra statens pensjonsfond, «oljefondet». Ifølge Finansdepartementet gir det en vekstkraftig økonomi.

– Stimulerer det uføre til vekst?

– Veldig dårlig, sier Laila Sandbekk.

– Folk har ikke fått uføretrygd fordi de tenkte at det var en fin måte å slacke på.

Medisiner og behandlinger koster penger. Det ser ut til at det skal koste enda mer fra neste år: Regjeringen har i høst hatt ute på høring et forslag om å fjerne diagnoselisten for fysioterapi. Det vil si at pasienter som Laila Sandbekk mister fritaket for egenandel som alle på diagnoselista har hatt til nå.

– Kan det være at de 500 kronene ikke kompenserer for dette?

– Selvfølgelig gjør det ikke det. Fra januar blir egenandelen min hos fysioterapeut 180 kroner per gang to ganger i uka.

Uførereform uten foreløpig gevinst

Uføre frykter januar

Sandbekk tviler på at hun har råd til å betale de første ukene med behandling på nyåret, fram til frikortet slår inn på drøye 2000 kroner.

Gjeldsfradraget skal kuttes. Også det rammer medlemmene i Uføres landsorganisasjon.

– Jeg synes det er interessant å lese at milliarder tas fra oljefondet for å dekke skattekutt. Dette havner hos de som har nok fra før. Det er underlig at landets velferdsmidler brukes på denne måten. Hvis det er slik at det går så veldig dårlig med Norge, må man først av alt sikre at uføre og pensjonister har nok penger til mat og bolig.

• Følg oss på Facebook og Twitter

– Skatteletten er smuler til folket

– Statsbudsjettet føyer seg inn i rekken av budsjetter fra FrP hvor folk flest får smuler, sier finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen til LO-Aktuelt.

– For landets 1400 rikeste betyr kutt i formuesskatten mer enn 150.000 kroner. Det er rart at vi ikke har råd til for eksempel startavskrivning på investeringer i nye maskiner til industrien, mens man gir en gavepakke til eiendomsbaronene, sier Valen.

Ifølge Finansdepartementet gjør lavere skattesats på alminnelig inntekt for personer og selskap at økonomien blir mer vekstkraftig fordi arbeidstilbudet, sparingen og investeringene stimuleres.

VIRKELIGHETSFJERNT: Skattekuttene skjer ut fra en religiøs overbevisning, mener SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen.

VIRKELIGHETSFJERNT: Skattekuttene skjer ut fra en religiøs overbevisning, mener SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen.

Siri Hardeland

– Skatten brukes ikke til omfordeling

– Regjeringen kan ikke vise at disse skattelettene har skapt nye arbeidsplasser. Det tyder isteden på at skattelettene skjer ut fra en religiøs overbevisning, sier Valen.

Inntektsskatten reduseres med 0,2 prosent av bruttoinntekt jevnt over alle inntektsklasser fra og med 200.000 kroner og oppover.

Neste år betyr det at en person med årslønn mellom 300.000 og 350.000 kroner, får en skattelette på i snitt 600 kroner.

For de som tjener 450 000-500 000 kroner, utgjør skattekuttet en tusenlapp.

– Vi ville isteden senket skattene mer på vanlige og lave inntekter. Det ville ført til bedre fordeling, sier Snorre Valen.

Selskapsskatten reduseres også, fra 26 prosent i år til 25 prosent neste år.

Formuesskatten senkes ikke. Bunnfradraget økes litt, fra 1,40 til 1,48 millioner kroner.

«Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse