Avtalefestet pensjon kan bli tarifftema i 2018
Slik skal AFP evalueres
LO, NHO og Arbeids- og sosialdepartementet er nå enige om hvordan Avtalefestet pensjon, AFP, skal evalueres.
PRIORITERINGER: LO-nestleder Tor-Arne Solbakken skal delta i evalueringen av AFP. Eventuelle endringen av ordningen kan tidligst skje som et resulatet av tariffoppgjøret i 2018. Foto: Ole Palmstrøm
Ole Palmstrøm
sym@lomedia.no
Det var under lønnsoppgjøret i april 2008 at LO og NHO ble enige om en ny avtalefestet pensjon tilpasset den nye alderspensjonen i folketrygden.
Senere har YS, Virke, Spekter og Finans Norge sluttet seg til ordningen. I avtalen mellom LO og NHO heter det at «senest i 2017 skal partene med assistanse av Pensjonsrådet, evaluere overgangen til ny AFP og vurdere behovet for endring av ytelsens størrelse». Det er mandatet for denne vurderingene partene nå er enige om.
LOs prioriteringer
Det er LO-nestleder Tor-Arne Solbakken og Eystein Gjelsvik som skal delta i arbeidet fra LO.
– LO vil i denne evalueringen har et særskilt fokus på tre grupper, sier Solbakken til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.
De tre gruppene LO prioriterer er:
• De som mister muligheten til å gå av med AFP på slutten av yrkeskarrieren
• De som går av ved 62 år, og ikke har mulighet til å jobbe ved siden av
• De som ikke har nok opptjening i Folketrygden til å gå av, selv om de har AFP
Er det behov for endring?
Evalueringen av AFP i privat sektor skal først og fremst skaffe kunnskap som kan gi partene grunnlag for å vurdere om det er behov for å endre ordningen. I et notat til LO-sekretariatet heter det at «evalueringen avgrenses til datainnsamling og utredninger uten at det legges opp til at partene skal ta stilling til spørsmål knyttet til AFP.»
Eventuelle endringer av AFP må defor bli fremmet av partene i forbindelse med tariffoppgjøret i 2018 eller ved senere oppgjør.
• AFP-en forduftet da jobben ble borte
Organiseringen
Partene er enige om å etablere en styringsgruppe for evalueringsarbeidet bestående av LO og NHO og med Arbeids- og sosialdepartementet som observatør.
De andre organisasjonene som er parter i AFP-ordningen deltar i en referansegruppe. Det skal også etableres et sekretariat for styringsgruppen med representanter fra de aktuelle organisasjonene. Selve evalueringen skal baseres på utredninger både i egen regi og ved bruk av eksterne. Utredningene og analysene skal gjennomføres med bistand fra Statistisk sentralbyrå og Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Framdriften
Partene legger opp til at de interne og eksterne utredningene skal sammenfattes i et sluttdokument innen 15. desember 2017. Deretter er det opp til partene å vurdere om det er behov for endringer og om dette i så fall blir en del av tariffoppgjøret våren 2018.
• Lars Johnny (61) havnet i pensjons-fella. Nå får han ikke AFP
• De jobbet i industrien i 40 år uten å få AFP. Nå må de på sosialen