LO-kongressen 2017
– En gavepakke til Unio og Akademikerne
Leder av Skolenes Landsforbund, Anne Finborud advarer mot færre med høyere utdanning i LO-ledelsen.
Anne Finborud er opprørt over at LO ser ut til å nedprioritere kandidater med høyere utdanning.
Tri Nguyen Dinh
helge@lomdia.no
Hvorfor må Fagforbundets andre kandidat settes opp mot en LO-sekretær med høyere utdanning, spør SL-leder Anne Finborud.
Fagforbundets leder Mette Nord deler ikke bekymringen. Hun stoler på at valgkomiteen gjør jobben sin.
Søndag lanserte Fagforbundet Kristin Sæther fra Trondheim som sin andre kandidat til LO-ledelsen. Dermed utfordres den eneste av dagens LO-sekretærer med høyere utdanning.
I tillegg har Mimmi Kvisvik, også hun med høyere utdanning, utfordret Rasmussen og blir dermed også utfordret av Sæther.
Selv om Fagforbundet ikke sier det rett ut, vil det si at Rasmussen og Kvisvik ligger dårlig an.
• Fagforbundet krever to i LO-ledelsen. Vil fjerne Renée Rasmussen
Lærerne bekymret
Leder i Skolenes Landsforbund, Anne Finborud, er bekymret for konsekvensene når LO samtidig har varslet en satsing for å rekruttere folk med høyere utdannelse til LO.
– Dette er en gavepakke til Unio og Akademikerne, sier Anne Finborud til LO-Aktuelt.
Det siste tiåret har Unio og Akademikerne vokst mye raskere enn LO, og disse hovedorganisasjonene rekrutterer ansatte med høyere utdanning. LO har et mye svakere grep om ansatte med høyere utdanning.
Ingen kritikk
Hun presiserer at hun gjerne ser at Kristin Sæther fra Fagforbundet blir valgt inn i LO-ledelsen.
– Hun er veldig dyktig og det er veldig fint å få nye folk inn fra sidelinjen som ikke har tråkket i Oslo-gryta hele tiden. Det jeg synes er merkelig er at det nettopp er på denne plassen hun settes opp mot en annen kandidat. Dette handler verken om små eller store forbund eller om Renée Rasmussen. Det handler om LO-ledelsen med erfaring fra høyere utdanning eller ikke, mener Finborud.
• Handel og Kontor krever at Peggy Hessen Følsvik blir 1. nestleder i LO
Offiserene
Også forbundsleder i Norsk Offisersforbund, Torbjørn Bongo synes det er merkelig at man angriper en kvinne i ledelsen med høyere utdanning.
Torbjørn Bongo.
Ole Palmstrøm
– Dette er en prinsipiell utfordring. Det har vært en målsetning utad å satse på nye medlemsgrupper. Det er jo slik at det du sier og det du gjør må henge i hop, mener han.
Han poengterer også at det er viktig med kompetansebygging i LO-ledelsen.
– Du får ikke det med å bytte ut folk etter bare fire år. Et annet spørsmål er om de store skal ta og få alt i ledelsen. Jeg skjønner at medlemstall har betydning. Men LO er også et fellesskap, som både skal ga rom for de store og små forbundene. Da må også de små forbundene ha talerør inn mot ledelsen. Ender det opp med at Renée Rasmussen blir kastet fordi de store har fordelt posisjonene sine, er jeg betenkt, mener Bongo.
Små forbund
At de mindre forbundene i LO brummer i forkant av kongressen, er tydelig.
Tirsdag har forbundsleder i Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF) og Monica Borraco i Dramatikerforbundet en kronikk i Dagsavisen. De mener LO må ta inn over seg et arbeidsliv i endring.
Monica Borraco og Nina Hanssen.
Pressefoto
– LO-kongressen kan gi en viktig føring for hvordan arbeidslivet skal se ut. Og Renée Rasmussen har blant annet arbeidet for LO Selvstendige og frilansere. Det er å ta inn over seg det nye arbeidslivet. Hun har startet arbeidet, og det arbeidet må fortsette, mener Nina Hanssen.
• Alexandra (21) er yngst på LO-kongressen
Ikke bekymret
Lederen for det største forbundet, Mette Nord i Fagforbundet, er ikke bekymret.
– Jeg er overbevist om at LO uansett ikke blir svekket på området høyere utdanning. Vår kandidat, Kristin Sæther har administrasjon og ledelse og Julie Lødrup, som er foreslått av NTL, har akademisk utdannelse. Hun er utdannet innen statsvitenskap og EU-studier ved Universitetet i Oslo og London School of Economics and Political Science. Jeg er sikker på at valgkomiteen kommer til å ivareta behovet for personer i ledelsen med høyere utdanning, sier Mette Nord til LO-Aktuelt.